Velobet

Gruppe E

Torsdag kveld var det gruppe E sin tur til å avgjøres da Tyskland møtte Costa Rica. Parallelt spilte Spania også mot Japan med samme avsparkstid for å gjøre alt enda mer spennende. Alle de fire lagene hadde muligheten til å gå videre til 8-delsfinalen. For Tyskland krevdes seier for å kunne nå 8-delsfinalen, Costa Rica kunne klare seg med et uavgjort avhengig av utfallet mellom Spania og Japan.

Costa Rica – Tyskland

Kampen var i søkelyset av flere grunner da den ble dømt av Stephanie Frappart som den første kvinnen som fikk æren av å være hoveddommer i en VM-kamp for menn. Til å hjelpe seg hadde hun også kvinnelige assistentdommere på linjene. På forhånd var Tyskland store favoritter i kampen og startet i høyt tempo. Et lavmælt Costa Rica så to farligheter fra Tyskland allerede etter fem minutter spilt, men Costa Ricas stjernekeeper Keylor Navas sto i veien begge gangene.

Det tok imidlertid ti minutter før Tyskland brøt nullen. David Raum tok seg rundt på venstrekanten og slo et perfekt innlegg til Leroy Sané som headet inn 1-0 for tyskerne. Tyskland var tydelig på jakt etter flere mål da Sané tok ballen med en gang og plasserte den i midten for å signalisere til hele Tyskland at laget gikk for en flermålsseier dersom Japan skulle cruise forbi Spania.

Tyskerne presset virkelig på for et økt ledelse. De hadde ballen nesten hele tiden og prøvde hele tiden å presse seg gjennom et lavtstående costaricansk forsvar. Serge Gnabry var nær ved å øke ledelsen for tyskerne med fem minutter igjen av omgangen, men skjøt utenfor. Et par minutter senere var Keysher Fuller nær ved å utligne for Costa Rica etter slurv i det tyske forsvaret. Fullers skudd ble reddet av Manuel Neuer som måtte ordne opp i Antonio Rüdigers feil i backlinjen.

Første omgang så et tidlig mål og en omgang der Tyskland hadde ballbesittelse nesten hele omgangen. 1-0 til pause.

Tidlig i andre omgang fikk Tyskland økt press på seg da Japan og Spania stod 1-1, noe som virkelig tvang flere mål for Tyskland til å passere japanerne på bedre målforskjell. Minutter etter den japanske utligningen kom også en japansk ledelse, som i den situasjonen gjorde det nesten umulig for Tyskland å gå videre til 8-delsfinalen foreløpig. Ved en japansk seier måtte Tyskland spise opp seks mål mot Spania, noe som er usannsynlig i nesten en hver kamp på dette nivået.

Som om ikke marerittet var nok for Tyskland ble det også utligning fra Costa Rica i kampens 58. minutt. Costa Rica utnyttet en kontring hvor Jeltsin Tejeda fulgte opp en retur fra Manuel Neuer og utlignet 1-1 . I denne situasjonen var Costa Rica bare ett mål unna 8-delsfinalen, da de ville passert Spania hvis de selv vant og Spania tapte.

Costa Rica sjokkerte Tyskland nok en gang i det 70. minutt. Etter et langt frispark og en kaotisk situasjon var Juan Vargas sist på ballen da han kunne pirke inn 1-2 for Costa Rica og Tyskland ble sett i totalt trøbbel. Tyskerne ville imidlertid gi raskt svar på tiltalen. Bare et par minutter senere utlignet Kai Havertz til 2-2, noe som ikke hjalp Tyskland der og da, men som virkelig satte press på Japan i parallell-kampen.

Innbytter Kai Havertz ga Tyskland ledelsen igjen etter 85 minutter spilt etter at han var oppmerksom på et innlegg fra Serge Gnabry. Viktig for Tyskland selv om de i denne situasjonen fortsatt måtte stole litt på Spania mot Japan, da spanjolene i denne situasjonen måtte beseire Japan for Tysklands skyld.

Tysklands håp skulle imidlertid utvides ytterligere da et viktig mål kom. Niclas Füllkrug sørget for 4-2 i kampen, noe som gjorde at dersom Spania utlignet til 2-2 mot Japan parallelt, ville Tyskland gå forbi Japan på bedre målforskjell.

Japan – Spania

Det tok tolv minutter ut i kampen før den målløse situasjonen ble brutt. Spania tok ledelsen i kampen 1-0 etter en heading av Alvaro Morata. Spissen nådde toppen av et fint innlegg og ga spanjolene en drømmestart.

Den tidlige ledelsen varte til pause og Spania var fullstendig dominerende i ballbesittelse. Tallene viste en prosentandel på over 80 prosent i besittelse for Spania.

I andre omgang fikk Japan en drømmeåpning og sjokkerte Spania. Spanjolene slurvet litt i oppbyggingsfasen og Japan brøt ballen høyt. Ballen gikk til Ritsu Doan som bombet 1-1 med en fin og hard avslutning. Bare et par minutter etter utligning gjorde et japansk mål 1-2. Et fint japansk angrep ble til slutt avsluttet av Ao Tanaka. Japan brukte med andre ord kun seks minutter i andre omgang for å score to mål mot Spania etter en første omgang der Spania dominerte totalt.

Parallelt med Japans sjokk i Al Rayyan, fikk også Costa Rica et sjokk mot Tyskland da de utlignet til 1-1. Den kampen svingte litt med Costa Rica som til og med hadde ledelsen i et par minutter før Tyskland fant en utligning til 2-2.

I denne kampen begynte Spania nok en gang å ha mye ballbesittelse. Spanjolene var imidlertid relativt mangelfulle i sine forsøk mot et lavt rangert Japan. Japanerne visste at seier ville bety gruppeseier i gruppe E, noe de selvfølgelig gjerne ville beholde til kampslutt.

Parallelt med tillegstiden i denne kampen hadde Tyskland tatt ledelsen og økt til 4-2, noe som satte litt press på Japan. Skulle japanerne slippe inn mål til uavgjort mot Spania, ville Tyskland gå forbi Japan på en bedre målforskjell på tabellen, og plutselig ville Japan være ute av mesterskapet.

Det var ikke slik at Japan måtte forsvare seg mot noen supersjanser fra Spania. Spanjolene så komfortable ut i situasjonen der Japan og Spania begge skulle gå videre. Spanjolene hadde ballen, men var litt matte og ineffektive. Kampen endte 2-1-seier til Japan og japanerne er dermed klare for 8-delsfinalen som gruppevinner i gruppe E. Spania er også klare for 8-delsfinalen som nummer to i gruppen.

Tabell Gruppe E

Lag Spilt Seier Uavgjort Tap Mål for Mål mot +/- Poeng
 Japan 3 2 0 1 4 3 +1 6
 Spania 3 1 1 1 9 3 +6 4
Tyskland 3 1 1 1 6 5 +1 4
 Costa Rica 3 1 0 2 3 11 -8 3

Gruppe F

Belgia er eliminert fra VM 2022 i Qatar etter 0-0 mot Kroatia i den siste gruppespillkampen. Kroatia går på sin side videre til 8-delsfinalen. Kroatene havner på andreplass i gruppe F da Marokko slo Canada og sikret gruppeseieren.

Kroatia – Belgia

Kroatia kom ut i et forrykende tempo og skapte to halvsjanser like etter kampstart, men så tok Belgia over. Et par raske kontringer for Belgia skapte sjanser for Yannick Carrasco og Dries Mertens, men til ingen nytte på resultattavlen. Etter et drøyt kvarter pekte den engelske dommeren Anthony Taylor på straffemerket etter at Yannick Carrasco tråkket inn kroatiske Andrej Kramaric i 16-meteren. Etter en nærmere VAR-gjennomgang avblåste Taylor straffespark på grunn av en offsidesituasjon der Dejan Lovren var svært lite offside i situasjonen som førte til mål. Kroatia fikk dermed ikke sjansen til å ta ledelsen via straffespark.

Starten på kampen var underholdende, men etter litt mer enn 20 minutter roet kampen seg litt. Begge lag spilte kontrollert når de hadde ballen i sin besittelse, og når de først presset seg frem, var vanligvis et solid forsvar til stede og avverget visse sjanser.

Første omgang endte målløs på 0-0.

Belgia startet ikke spesielt bra i andre omgang da de lot Kroatias midtbaneanker Luka Modric få ballen i farlige posisjoner og Kroatia klarte å skape få målsjanser innledningsvis. Belgia-treneren Roberto Martinez valgte å erstatte Romelu Lukaku ved pause. Angrepsstjernen hadde kanskje kampens beste mulighet etter 60 minutter da han skjøt stolpen med høyrefoten i midten av 16-meteren. Bare et par minutter senere hadde samme Lukaku sjansen med en heading mot åpent mål, men headingen gikk et stykke over. Belgia farlig igjen etter Kroatias fine start og Romelu Lukaku var med i høyeste grad.

Kampen begynte å vingle litt etter drøye 70 minutter. Belgia var fremfor alt under press for å vinne da Marokko ikke så ut som å miste poeng parallelt. Belgierne presset på for en ledelse og gjorde endringer i et mer angrepsmessig preg. Kroatia var nok ikke så komfortable med å stenge kampen til 0-0 da et belgisk mål ville satt Kroatia i en svært prekær posisjon.

Lagkaptein Eden Hazard fikk ikke starte kampen for Belgia, men ble byttet inn i sluttminuttene av ordinær kamptid. Jo mer 90 minutter nærmet seg, jo mer begynte Kroatia å ville kontrollere 0-0-resultatet. Uavgjort ville, som tidligere nevnt, ta Kroatia til 8-delsfinalen. Romelu Lukaku hadde en drømmemulighet i det 90. minutt da ballen seilte inn i spissens bryst. Lukaku ble imidlertid ikke presset til slutt med brystet og Dominik Livakovic i det kroatiske målet klarte å kontrollere ballen til slutt.

Belgia hadde bare fire tilleggsminutter på å finne et mål for å ta ledelsen og nå 8-delsfinalen. Kroatia gjorde en formidabel defensiv innsats for å avverge ytterligere belgiske sjanser i sluttfasen. Josko Gvardiol sto for eksempel for et supert forsvar da Lukaku igjen var foran 16-meteren, et forsvar som til slutt ga Kroatia en avansement.

Til tross for et belgisk overtak på slutten av kampen, klarte Kroatia å holde nullen i kampen. Storkampen endte til slutt 0-0, noe som betyr at Kroatia er klare for 9-delsfinalen i VM 2022 sammen med Marokko. Kroatia havner på andreplass i gruppe F da Marokko vant hjemmekampen mot Canada 2-1. Marokko vinner dermed gruppe F.

Canada – Marokko

Marokko vant gruppe F etter å ha tatt syv poeng i gruppen. Marokkanerne beseiret Canada 2-1, og mens Kroatia og Belgia krysset gjennom, gikk Marokko videre til 8-delsfinalen som gruppe.

Canadierne hadde ingenting å spille for i kampen da de allerede var slått ut til tross for to fine innsatser i gruppespillet. Marokko hadde derimot mer å spille for da de ønsket å sikre seg en plass i 8-delsfinalen og muligens også gruppeseier.

Marokkanerne fikk en drømmestart på kampen da Canada ikke var med i det hele tatt. Først var Steven Vitoria uforsiktig med en løs pasning hjem til keeper Milan Borjan, keeper sendte på sin side ballen i gapet til Hakim Ziyech som kunne stryke inn 1-0 for Marokko etter bare fire minutter.

Etter 20 minutter økte Marokko ledelsen til 2-0 gjennom Sevilla-spissen Youssef En Nesyri som rev seg løs og fyrte av for marokkanerne. Canada var helt ute av fase i kampen og så ikke ut til å ville legge noe i hjulene for Marokko i kampen om 8-delsfinalen.

Fem minutter før pause skulle Canada imidlertid få en redusering da Sam Adekugbe stormet nedover venstrekanten og skulle legge inn, men legger rett på keeper. Men veien den kommer dit er den innom foten til Aguerd, backen endrer retning på kula som sniker seg forbi keeper. 2-1 til Marokko ved pause.

I andre omgang kunne Marokko spille på resultater. Omgangen inneholdt noen få målsjanser for begge sider, men var fremfor alt fysisk og full av kamp. Også omgangen ble målløs og Marokko kunne dermed sikre seg en tung seier med 2-1.

Seieren til Marokko betyr at de vinner gruppe F helt sensasjonelt. Kroatia og Belgia spilte uavgjort i den andre kampen. Kroatia ender dermed på fem poeng, bak Marokko på syv poeng. Belgia følger Canada hjem fra Qatar med henholdsvis fire og null poeng.

Tabell Gruppe F

Lag Spilt Seier Uavgjort Tap Mål for Mål mot +/- Poeng
Marokko 3 2 1 0 4 1 +3 7
Kroatia 3 1 2 0 4 1 +3 5
 Belgia 3 1 1 1 1 2 -1 4
 Canada 3 0 0 3 2 7 -5 0

Usbekistan U23 - Spania U23


Canada - New Zealand