Velobet

En helt utrolig VM-finale er over. Etter en sen snuoperasjon av Frankrike, to mål i ekstraomgangene og en straffekonkurranse er Argentina endelig verdensmestere etter 4-3 i VM-finalen. VM-tittelen er landets tredje i historien. Dette etter en helt makeløs kamp hvor Kylian Mbappé blant annet ble tremålsscorer og Lionel Messi tomålsscorer. Gonzalo Montiel avgjorde kampen i straffesparkkonkurransen.

Søndag 18. desember 2022 ble fotball-VM-finalen mellom Argentina og Frankrike spilt i Qatar. Et av landene ville ta stige opp i VM-medaljeligaen ved å ta sitt tredje VM-gull i historien. Mye av praten før kampen handlet om Lionel Messi mot Kylian Mbappé, der sistnevnte jaktet sitt andre strake VM-gull mens Messi jaktet sitt aller første i historien.

Drøyt 90 000 tilskuere fylte Lusail Stadium i Qatar, hvor flertallet tilsynelatende var argentinske. Lydnivået var svært høyt, og nasjonalsangene før VM-finalen ga sikkert mange fotballelskere frysninger.

Argentina startet kampen veldig bra det første kvarteret og hadde mer ballbesittelse og presset Frankrike. Et par argentinske skudd viste seg å ikke gi uttelling. Etter 21 spilte minutter skulle den fine argentinske starten bære frukter da Ousmane Dembelé hektet Angel Di Maria i 16-meteren. Det ga Lionel Messi sjansen til å gi Argentina ledelsen fra elleve meter. En av verdenshistoriens beste spillere gjorde heller ingen feil da han lurte Hugo Lloris inn i det ene hjørnet og plasserte straffen i det andre. 1-0 til Argentina etter 22 minutter og Lionel Messis sjette mål i turneringen. Messi gikk med det målet alene øverst på toppscorerlisten.

Tolv minutter etter ledelsen kom neste scoring for et overbevisende Argentina. Et hav av rom for Argentina å kontre i. Starter hos Messi som sender ballen til MacAllister som slipper så den videre perfekt til Di Maria på bakre stolpe. Avslutningen er god og klinisk. 2-0!Et fantastisk mål fra Argentina, som dominerte første omgang fullstendig.

Frankrikes trener Didier Deschamps var ikke nådig i signalet til spillerne. Med fire minutter igjen av ordinær tid, erstattet Deschamps Olivier Giroud og Ousmane Dembelé til fordel for Randal Kolo Muani og Marcus Thuram for å vekke et Frankrike som ikke hadde vist noe i første omgang.

Første omgang endte 2-0 til Argentina, en omgang der Frankrike ikke en gang var i nærheten. Klasseforskjell i de første 45 hvor Argentina var gode og Frankrike var direkte dårlige.

Andre omgang

Frankrike fikk en treg start på andre omgang, mens Argentina fortsatte å spille med høy kvalitet. Tiden rant ut for Frankrike og etter 20 minutter hadde det egentlig ikke skjedd noe offensivt for Frankrike. Argentina byttet inn Marcos Acuna for målscorer Angel Di Maria, et defensivt bytte.

Frankrike skapte som sagt ikke så mye, men fikk en invitasjon til finalen i kampens 78. minutt. En av innbyttere, Randal Kolo Muani, løp seg fri og ble plukket opp av Nicolas Otamendi. Den polske dommeren pekte nok en gang på straffemerket, men denne gangen i Frankrikes favør. Frankrikes største stjerne, Kylian Mbappé, slo straffesparket bunnsolid til 2-1 og nå var VM-finalen virkelig levende med elleve minutter igjen. Mbappés sjette mål i kampen og han tok dermed steget opp delte plassen på toppscorerlisten med Messi.

Det franske håpet om et VM-gull ble selvsagt økt ved reduksjonen, men håpet skulle øke enda mer. Bare ett (!) minutt etter Mbappés straffemål utlignet stjernen for Frankrike. En pasning inn til Mbappé, som spiller vegg med Thuram. Inne i feltet gjør han alt riktig i det han feier ballen ned i motsatt hjørne! Dette etter 81 kampminutter, og den franske utligningen var et faktum. Argentina var fullstendig dominerende i 80 minutter, men måtte så se to raske franske mål fra Kylian Mbappé som utlignet VM-finalen.

Argentina ble sjokkert av Frankrike på mer enn én måte, og etter de to franske målene var det franskmennene som utnyttet momentumet. Frankrike var helt klart laget som presset på for en ledelse i sluttminuttene av kampen. Åtte ekstra minutter ble lagt til ordinær tid med Frankrikes angrepstrio av Thuram, Kolo Muani og Mbappé som skapte kaos. Den beste sjansen kom imidlertid til Lionel Messi da han kom seg rundt og hadde et hardt skudd på mål som Hugo Lloris reddet. Det skulle imidlertid ikke bli flere mål i løpet av ordinær kamptid.

2-2 etter 90 spilte minutter og en helt fenomenal avslutning på andre omgang. To mål på halvannet minutt av Frankrike utlignet VM-finalen etter at Argentina dominerte resten av kampen.

Ekstraomgangene

Det første kvarteret av ekstraomgangen var ganske rolig, og begge lag såg ikke ut til å tenke for mye på straffesparkkonkurranse, med både Frankrike og Argentina som presset på for en ledelse. Argentina hadde de beste sjansene, som via innbytter Lautaro Martinez skapte to sjanser på slutten av første kvarter.

Tre minutter ut i det andre kvarteret av ekstraomgangen kom et argentinsk mål. Nettopp nevnt, Lautaro Martinez lurte en offsidefelle og avfyrte et hardt skudd som Hugo Lloris parerte, på returen gjorde Lionel Messi 3-2 for Argentina. Messis andre mål i finalen og sjuende i turneringen. Etter det argentinske målet hadde Frankrike minst tolv minutter på å finne en utligning for å holde seg i live i VM-finalen.

Som om ikke spenningen var nok ble det nok et straffespark i kampen. Etter 116 minutter skjøt Kylian Mbappé et skudd mot mål som tok armen til Gonzalo Montiel. Den polske dommeren pekte nok en gang på straffemerket og Mbappé fikk sjansen til å ta nok et straffespark for sitt tredje mål i VM-finalen. Mbappé gjorde absolutt ingen feil og sørget for 3-3 etter 117 minutter. En helt utrolig VM-finale ble nok en gang snudd av Frankrike og deres store stjerne.

De to keeperne, Hugo Lloris og Emiliano Martinez, måtte gjøre et par solide redninger hver på slutten av ekstraomgangene. Etter 30 minutters ekstraomgang var imidlertid ekstraomgangen endelig over, en av de mer underholdende ekstraomgangene i minnet. En fantastisk VM-finale måtte avgjøres på straffe etter 3-3 etter 120 spilte minutter.

Straffesparkkonkurransen

Frankrike fikk åpne straffesparkkonkurransen via Kylian Mbappé som scoret direkte for sitt tredje straffemål i kampen. Lionel Messi tok Argentinas første straffe og scoret også. Kingsley Coman gikk deretter opp for Frankrike i andre omgang og bommet (reddet av Martinez) mens Paulo Dybala scoret for Argentina. Leder 1-2 til Argentina etter to runder.

Den tredje runden ble åpnet av Aurelien Tchouameni som skjøt utenfor for Frankrike da Argentina-keeper Emiliano Martinez gikk rett igjen. Leandro Paredes scoret deretter for Argentina og ga dem en 1-3 ledelse etter tre runder.

I fjerde runde scoret Randal Kolo Muani for Frankrike, men det var forgjeves. Gonzalo Montiel kjente nok på presset og viten om at han kunne nå avgjøre VM. Han klarte å holde nervene sine i sjakk, og scoret sin straffe.

FRA: Kylian Mbappé (Mål)
ARG: Lionel Messi (Mål)
FRA: Kingsley Coman (Bom)
ARG: Paulo Dybala (Mål)
FRA: Aurelien Tchouameni (Bom)
ARG: Leandro Paredes (Mål)
FRA: Randal Kolo Muani (Mål)
ARG: Gonzalo Montiel (Mål)

Argentina – Frankrike, 4-3 e.str

’23 1-0 Lionel Messi (straffe)
’36 2-0 Angel Di Maria
’80 2-1 Kylian Mbappé (straff)e
’81 2-2 Kylian Mbappé
’108 3-2 Lionel Messi
’116 3-3 Kylian Mbappé (straffe)
4-3 Gonzalo Montiel (avgjørende straffe)

 

Frankrike startellever

Hugo Lloris

Jules Koundé (ut ’121), Raphael Varane (ut ’112), Dayot Upamecano, Theo Hernandez (ut ’71)

Aurelien Tchouameni, Adrien Rabiot (ut ’95)

Ousmane Dembelé (ut ’41), Antoine Griezmann (ut ’71), Kylian Mbappé

Olivier Giroud (ut ’41)

Innbyttere:
Marcus Thuram (’41), Randal Kolo Muani (’41), Kingsley Coman (’71), Eduardo Camavinga (’71), Youssouf Fofana (’95), Ibrahima Konaté (’112), Axel Disasi (’121).

Argentina startellever

Emiliano Martinez

Nahuel Molina (ut ’91), Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Nicolas Tagliafico (ut ’121).

Angel Di Maria (ut ’64), Rodrigo De Paul (ut ’102), Enzo Fernandez, Alexis MacAllister (ut ’115)

Lionel Messi, Julian Alvarez (ut ’102)

Innbyttere:
Marcos Acuna (’64), Gonzalo Montiel (’91), Lautaro Martinez (’102), Leandro Paredes (’102), German Pezzella (’115), Paulo Dybala (’121)

Alle tidligere kamper mellom Argentina og Frankrike

Statistikk:
Argentina, 6 seire
Frankrike, 3 seire
Uavgjort, 3 stykk

VM 1930:
Argentina – Frankrike, 1-0

Landskamp 1965:
Frankrike – Argentina, 0-0

Landskamp 1971:
Argentina – Frankrike, 3-4

Landskamp 1971:
Argentina – Frankrike, 2-0

Independence Cup 1972:
Argentina – Frankrike, 0-0

Landskamp 1974:
Frankrike – Argentina, 0-1

Landskamp 1977:
Argentina – Frankrike, 0-0

VM 1978:
Argentina – Frankrike, 2-1

Landskamp 1986:
Frankrike – Argentina, 2-0

Landskamp 2007:
Frankrike – Argentina, 0-1

Landskamp 2009:
Frankrike – Argentina, 0-2

VM 2018:
Frankrike – Argentina, 4-3


Burnley - Brentford