Her vil vi presentere gruppene for fotball-VM i 2022. Alle de åtte gruppene har fire nasjoner, som alle vil kjempe for å samle nok poeng for å komme videre til sluttspillet. Alle lag møter hverandre en gang før det er klart hvem som går videre. Bare de to øverste lagene i hver gruppe går videre til det endelige sluttspillet. På siden vår for sluttspill finner du all informasjon om den siste fasen av turneringen.

FOTBALL-VM 2022 TABELLER

Gruppene til VM-2022 trekkes i april 2022, når alle kvalifiserte nasjoner er kjent.

🔎 Fotball-VM 2022 Grupper – Gruppespillets gang

Gruppespillet i VM-2022 starter hele mesterskapet fredag ​​18. november og strekker seg deretter til 2. desember. I løpet av denne perioden skal lagene spille tre utrolig viktige kamper, hvor det er viktig å få så mange poeng som mulig for at VM-reisen skal fortsette.

En seier i en VM-kamp gir laget tre viktige poeng, samtidig som tap betyr null poeng. Skulle møtet ende uavgjort, blir poengene delt og begge lag får ett poeng. Lagene som plasserer seg første og andre i de åtte gruppene går deretter videre til sluttspillet.

🔢 Hva skjer om to lag har samme antall poeng?

Det er ikke uvanlig at to lag i en VM-gruppe ender med samme poengsum. For å finne ut hvilket lag som skal stå over det andre laget med samme poengsum, må man i stedet for poeng se på målforskjellen. Det laget med best målforskjell går foran det sammenlikna laget. Skulle dette tallet også være det samme, er det laget som har scoret flest mål i gruppespillet som går foran. Deretter går man videre og ser på det innbyrdes oppgjøret mellom de to lagene, der laget som vant blir rangert høyest.

⚽ Gruppspillet Fotball-VM 2022

Her vil vi oppsummere de åtte VM-gruppene slik at du får en bedre ide om hvilke møter som kan være ekstra interessante å følge. Vi vil også liste opp odds for hvilke lag som mest sannsynlig går videre til sluttspillet, samt gi en oppsummering av lagene og deres muligheter.

🗳️ Slik lages gruppene til fotball-VM

I april 2022 er det planlagt at trekningen av VM-gruppene skal finne sted. Det er nå vi endelig får svar på hvilke lag som vil gjøre opp mot hverandre i gruppespillene i verdensmesterskapet.

Seedning-grupper i VM-trekningen

For å oppnå en så rettferdig fordeling av lagene som mulig, vil lagene før trekningen bli delt inn i fire seedinggrupper basert på dens nåværende posisjon på verdensrankingen. De høyest rangerte lagene er plassert i gruppe 1 sammen med vertsnasjonen Qatar, samtidig som de lavest rangerte finnes i gruppe 4. Slik så fordelingen mellom gruppene ut før fotball-VM 2018:

Gruppe 1: Russland, Tyskland, Brasil, Portugal, Argentina, Belgia, Polen og Frankrike
Gruppe 2: Spania, Sveits, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatia og Peru
Gruppe 3: Costa Rica, Tunisia, Egypt, Senegal, Iran, Sverige, Island og Danmark
Gruppe 4: Nigeria, Japan, Marokko, Panama, Sør-Korea, Saudi-Arabia, Australia og Serbia

Et lag fra hver gruppe danner til sammen en VM-gruppe, noe som betyr at lag fra helt forskjellige deler av verden kan stilles mot hverandre. Siden Europa har så mange deltakerland, kan det være at flere europeiske lag havnet i samme gruppe, men her er det en regel som begrenset antallet til to lag per gruppe. I tillegg til at lagene trekkes inn i hver gruppe, trekkes også deres plassering i gruppen, noe som igjen avgjør hvilke kamper i spillplanen du skal delta i.

⚽ Hvordan spilles fotball-VM?

VM begynner med at de 32 lagene spiller et gruppespill, der lagene er delt inn i åtte grupper med fire lag i hver. Alle lag møtes her i tøffe kamper om de viktige poengene. De to beste lagene fra hver gruppe går deretter videre til VM-sluttspillet. Antall lag blir dermed halvert til sluttspillet.

🏆 Hvilke lag går til VM-sluttspillet?

Sluttspillet i verdensmesterskapet i 2022 har plass til totalt 16 landslag, og disse plassene går til de åtte gruppevinnerne, samt de åtte gruppetoerne.

🗳️ Når trekkes gruppene til VM-2022?

I april 2022 er trekningen planlagt å finne sted.

🇳🇴 Norges menn VM gjennom tidene

Det norske herrelandslaget har deltatt i totalt tre verdensmesterskap i fotball gjennom tidene. To av disse mesterskapene var under Drillos tid som landslagstrener for laget.

VM 1938 Frankrike

I dette VM var alle kamper utslagskamper. Norge spilte i første runde mot Italia. Norge tapte denne kampen 2-0 og var med det ute.

VM 1994 USA

Norge var seedet i gruppe 3. I gruppespillet fikk samtlige fire lag like mange poeng. Alle lagene fikk en seier (Mexico), en uavgjort (Irland) og et tap (Italia). Kjetil Rekdal scorte Norges første mål gjennom tidene i kampen mot Mexico. Dette ble Norges eneste mål og seier i gruppespillet. For å skille lagene i gruppen, måtte man se på antall mål scoret gjennom gruppespillet da alt annet var likt. Dessverre var Norge sitt ene mål for lite og laget endte på siste plass i gruppen.

VM 1998 Frankrike

Også i dette VM-et var Norge seedet i gruppe 3. I gruppespillet klarte Norge en seier og to avgjort, altså ingen tap. Det ble 2-2 mot Marokko, 1-1 mot Skottland og sensasjonelt 2-1 mot Brasil. Totalt scora Norge hele 5 ganger i gruppespillet og endte på en nydelig andre plass, bak Brasil.

På sitt tredje forsøk i VM kom Norge til sluttspillet. Her møtte Norge nok en Italia, som Norge har to tidligere tap mot i VM-sammenheng. Alle gode ting er tre? Dessverre klarte ikke Norge å få ballen i mål, mens Italia fikk et mål og dermed slo de ut Norge fra VM.