Velobet

FIFA verdensmesterskap for menn ble første gang arrangert i 1930 i Uruguay. Deretter har turneringen blitt arrangert hvert 4. år bortsett fra 1942 og 1946 da andre verdenskrig satte en stopper for dette. Kun 13 lag deltok i den første turneringen. Fra 1998 har verdensmesterskapet 32 ​​seter. Brasil er det eneste landet som har deltatt i alle mesterskap.

Så sent som på 90-tallet fikk kvinnene sitt eget VM i fotball. Her er det USA og Tyskland som er de dominerende lagene, men også Norge har hatt stor suksess. Fra og med 2023 blir det utvidet til 32 land som deltar i mesterskapet.


Burnley - Brentford

Gjennom hele 1900-tallet byttet Europa og Sør- og Nord-Amerika på å arrangere turneringen. Men før det nye årtusenet vurderte FIFA at andre kontinenter også ville ha muligheten til å arrangere verdens største mesterskap. I 2002 gikk turen til Asia for første gang da Japan og Sør-Korea delte arrangementet. I 2010 ble det første mesterskapet arrangert på afrikansk jord, nemlig i Sør-Afrika. I 2022 ble VM spilt for første gang i Midtøsten og i den minste nasjonen så langt, Qatar. Når VM for kvinner 2023 spilles, vil dette være første gang i Oseania når Australia og New Zealand er vertskap.

Flest VM-gull

vm-gull

Flest mål

målscore

Hvor mange VM har blitt spilt?

Så langt er det spilt 22 turneringer på herresiden og 8 på damesiden.

Har VM blitt spilt i Norge?

Nei, Norge har aldri vært arrangør av VM på verken herre- eller damesiden. Det nærmeste VM har blitt arrangert er i Sverige. I 1958 ble herremesterskapet spilt i Sverige og da deltok en lang rekke byer og bidro med arenaer. Den store finalen ble blant annet spilt på Råsunda i Stockholm. I kampen om gullet var det Sverige og Brasil som gjorde opp og det er så langt eneste gang vi har sett Sverige i en VM-finale.

Dameturneringen har også en gang blitt spilt på hjemmebane. Dette skjedde i 1995 og allerede da ble finalen spilt på den nå revne arenaen i Solna. Der vant de norske damene VM-gull.

Her er en oppsummering av alle mesterskapene som har vært spilt på herresiden

VM i 1930 i Uruguay
Hjemmenasjonen vant det første verdensmesterskapet i historien. Kun fire europeiske lag deltok fordi turen over til Sør-Amerika ble vurdert som for vanskelig. I finalen beseiret Uruguay Argentina 4-2. Siden ingen av lagene ønsker å spille med hverandres baller, ble Argentinas ball brukt i første omgang og Uruguays i andre.

VM 1934 i Italia
Nok en gang var det hjemmenasjonen som vant. Presset på Italia var sterkt da Mussolini kun krevde gull. 16 lag deltok i turneringen og det ble mange tøffe kamper i sluttspillet. Til slutt var det Italia og Tsjekkoslovakia som spilte finalen og der ledet tsjekkerne 1-0 med kun minutter igjen av kampen. Men med to svært sene mål snudde Italia kampen til seier.

VM i Frankrike i 1938
Italia forsvarte sitt VM-gull. Etter å ha vunnet over Brasil i semifinalen ventet overraske Ungarn. Italia vant 4-2, mens Brasil tok bronsen etter tilsvarende sifre mot Sverige.

VM i Brasil i 1950
På grunn av andre verdenskrig hadde VM en pause i 1942 og 1946. Når det endelig fikk startet opp igjen, hadde Italia som mål å ta sitt tredje strake gull. Men etter 3-2-tap for Sverige ble italienerne slått ut. Nytt for denne turneringen var at sluttspillet bestod av et gruppespill bestående av gruppevinnerne fra det innledende gruppespillet. De to lagene nederst i gruppen etter to kamper, spilte bronsefinale. Sverige vant bronsen. Finalen ble et rent søramerikansk oppgjør hvor Uruguay trakk det lengste strået mot Brasil og dette foran 174.000 tilskuere på Maracana Stadium i Rio de Janeiro.

VM 1954 i Sveits
For første gang ble kamper TV-overført og det ble gitt ut spesielle mynter i forbindelse med arrangementet. En skandalefylt turnering med mye krangel mellom flere lag og mistanker om etappekamper. Turneringens favoritt var Ungarn, som hadde vokst til en ekte fotballnasjon. Ungarn beseiret blant annet Vest-Tyskland i gruppespillet med 8-3, og Ungarn hadde ikke tapt på 31 kamper før finalen. Men da lagene så møttes i finalen, var det Vest-Tyskland som vant til tross for at de låg under 2-0. Seieren ble beskrevet som en stor taktisk triumf av tyskerne som vant til slutt 3-2.

VM 1958 i Sverige
Hele Sverige stoppet opp da den store turneringen fant sted i vårt naboland. Sverige hadde et virkelig topplag med flere store stjerner og kom seg helt til finalen. I semifinalen ble de regjerende verdensmesterne Vest-Tyskland beseiret, men i finalen ventet imidlertid Brasil. Det ble et stort show fra Pelé som tomålsscorer og Garrincha og andre. Det endte 5-2 og Brasil vant sitt første VM-gull.

VM i 1962 i Chile
Brasils superlag, ledet av Pelé, fortsatte å dominere verdensfotballen og hadde ingen store problemer med å forsvare sitt VM-gull. Laget vant alle kamper klart, bortsett fra én, og beseiret Tsjekkoslovakia i finalen med klare 3-1.

VM 1966 i England
England hadde ikke engang vært i nærheten av å vinne VM før. Men under dette VM lyktes de med denne bragden. Men seieren var hard. Vest-Tyskland gikk tidlig i ledelsen, men England utlignet kun 4 minutter senere. I andre omgang tok England ledelsen, men like før slutt utlikner Vest-Tyskland og kampen gikk til ekstraomganger. Foran et stumt publikum på Wembley gikk Geoff Hurst stod frem og scoret to mål, hvorav ett gikk gjennom tverrliggeren og på målstreken. Selv i dag er det ingen som vet om ballen var i mål eller ikke og det står enda som en omdiskutert avgjørelse.

VM 1970 i Mexico
Dette var Pelés siste verdensmesterskap, og det endte vellykket. Spissen var en av turneringens beste spillere og sørget for at Brasil kunne ta sin tredje VM-tittel. I finalen ble Italia beseiret 4-1. Turneringens toppscorer var imidlertid Vest-Tysklands spiss Gerd Müller som scoret imponerende 10 mål på de seks kampene.

VM 1974 i Vest-Tyskland
Dette ble en turnering som ble fullstendig dominert av europeiske land. Et gruppespill avgjorde hvilke lag som skulle gå til finalen, og det ble vertsnasjonen mot overraskelsen Nederland. Franz Beckenbauer mot Johan Cruyff. Det ble en jevn finale hvor Gerd Müllers pirket inn 2-1 til slutt og dette betydde seier for Vest-Tyskland.

VM 1978 i Argentina
Argentina lyktes med bragden som fire andre hadde gjort før de. Nemlig å vinne et verdenscup på hjemmebane. Men laget overbeviste ikke i gruppespillene, men vant videre i den siste kampen. I sluttspillet gikk til slutt stjernene frem og i finalen mot Nederland. Kampen måtte spilles med ekstraomganger etter 1-1 etter fulltid. Mario Kempes satte inn sitt andre mål i kampen for å avgjøre kampen i Argentinas favør. For Nederland var det andre finaletapet på rad.

VM i Spania 1982
Mesterskapet ble utvide til 24 lag til dette VM-et. Spilleformatet var fortsatt to runder med gruppespill. I andre gruppespill var det 4 grupper med 3 lag i hver. Gruppevinnerne til semifinalene. I finalen spilte Italia mot Vest-Tyskland. Første omgang ble målløs, mens andre omgang ga totalt 4 mål. Italienerne fikk inn tre mål på under 25 minutter, og da hjalp det lite med Vest-Tysklands redusering sju minutter før slutt. Italias Paolo Rossi ble mesterskapets toppscorer med sine seks mål.

VM 1986 i Mexico
Aldri før har en VM-turnering dreid seg så mye om en enkelt spiller. Maradona var på toppen av karrieren og var med på det meste under dette VM. Vi husker alle «Guds hånd» og soloshowet i kvartfinalen mot England. I finalen måtte Argentina møte Vest-Tyskland og med bare minutter igjen sto det 2-2. Så slo Maradona en perfekt pasning til Burruchaga som kunne score det avgjørende målet.

VM 1990 i Italia
Dette VM er ofte beskrevet som den kjedeligste turneringen i verdenscuphistorien. Alle lagene stolte på sin evne til å kontre. De eneste som vartet opp med litt liv, var Kamerun med Roger Milla som feiret hvert mål ved å danse hjørneflagget. Kamerun gikk videre til kvartfinalen, som det  første laget fra det afrikanske kontinentet. Finalen ble et oppgjør mellom, ett nå samlet Tyskland, og Argentina der tyskerne Andreas Brehme avgjorde kampen med straffen i det 85. minutt.

VM 1994 i USA
Etter 24 lange år ble Brasil verdensmester for 4. gang. I finalen ble Italia beseiret etter ekstraomganger og straffer. Dette var første gang straffesparkkonkurranse måtte til for å avgjøre en verdenscupfinale.

VM 1998 i Frankrike
Frankrike arrangerte turneringen for første gang og med fansen i ryggen sørget de også for å vinne turneringen for første gang. Men det var en vanskelig vei videre. I kvartfinalen vant laget etter ekstraomganger mot et godt Paraguay og i kvartfinalen gikk de videre etter straffespark mot Italia. Da finalen mot Brasil var over, stoppet spillet plutselig fullstendig og ledet av Zinedine Zidane kunne Frankrike vinne 3-0. VM-debutant Kroatia imponerte stort ved å ta bronseplassen.

VM 2002 i Japan / Sør-Korea
Frankrikes håp om å forsvare VM-tittelen krasjet direkte i gruppespillet der laget kun klarte å ta ett enkelt poeng. I stedet var det Brasil og Tyskland som imponerte mest og lagene møttes i finalen. Der fikk Ronaldo og hans landsmenn revansje for den siste missen i 1998. Ronaldo scoret begge målene i finalen. Sør-Korea var ellers turneringens store overraskelse og gikk foran sitt fanatiske hjemmepublikum hele veien til semifinalen. Dette var det første verdensmesterskapet på asiatisk jord.

VM 2006 i Tyskland
En turnering dominert av europeiske lag. Hjemmenasjonen var neppe noen favoritt, men måtte gi tapt i semifinalen mot Italia. I den andre semifinalen slo Frankrike Portugal og dermed ble det en finalekamp mellom to av Europas giganter. Til slutt vant Italia på straffe, men det de fleste vil huske fra finalen var Zidanes skalling av Materazzi som gjorde at Zidane ble utvist i sin siste landslagskamp. Tyskland spilte hjem bronsen.

VM 2010 i Sør-Afrika
For første gang noensinne ble det store mesterskapet arrangert på det afrikanske kontinentet. Vinnerne av gruppespillet var ingen store overraskelser, men sluttspillet ble mer spennende. For eksempel ble både Argentina og Brasil slått ut i kvartfinalen og semifinalene ble dominert av europeiske landslag. Etter at Tyskland beseiret Uruguay i bronsekampen, vant Spania endelig gullet over Nederland på overtid, og ga tre europeiske nasjoner på pallen.

VM 2014 i Brasil
Foran det tjuende mesterskapet på rad, var det hjemmenasjonen som ble sterkt favorisert av mange supportere, mens fjorårets mester toppet FIFAs rangering. Spania og Portugal falt imidlertid allerede i gruppespillet, noe som overrasket mange. Brasil ble også til slutt beseiret i semifinalen, hvor Tyskland slo laget 7-1. Finalen ble deretter spilt mellom Tyskland og Argentina, hvor Tyskland til slutt gikk seirende ut etter ekstraomganger.

VM 2018 i Russland
Mesterskapet innebar mye kontrovers og skandaler før det i det hele tatt startet. Utfallet av turneringen kom som en stor overraskelse for mange, da de regjerende verdensmesterne Tyskland plasserte seg sist i Sveriges gruppe og dermed gikk glipp av sluttspillet. Andre store nasjoner ble også beseiret i gruppespillet eller kvartfinalen, hvor blant annet Spania, Portugal og Argentina ble slått ut. De europeiske nasjonene dominerte og i semifinalen var det helt europeisk. Frankrike og Kroatia møttes til slutt i den store finalen, hvor franskmennene kunne ta hjem VM-gullet.

VM 2022 i Qatar
Akkurat som VM fire år tidligere, ble årets utgave preget av en rekke skandaler – mange som ikke engang var knyttet til fotballen i seg selv, men snarere til vertslandet og dets verdier. Til tross for dette kom fotballen fortsatt i fokus når mesterskapet kom i gang, hvor det var mye spenning. For eksempel gjorde vertsnasjonen den dårligste prestasjonen noensinne for et vertsland, mens Danmark, Tyskland og Belgia alle gikk glipp av sluttspillet. Marokko gikk på sin side helt til semifinalen, noe ikke mange hadde forventet. Og endelig kunne Argentina løfte pokalen igjen, for tredje gang.

Fotball-VM – Turneringen som engasjerer

Når VM sparkes i gang, er det på mange måter som om verden settes litt på pause. Millioner av mennesker retter blikket mot nasjonen som holder mesterskapet, mens annenhver samtale dreier seg om turneringen. Det kan da handle om hvordan det går for de ulike lagene, hvilke ulike skandaler som har funnet sted eller hvem du tror kommer lengst i konkurransen. Det er også fansen som velger å sette fotballferdighetene sine på prøve ved å satse penger på kampene eller spille fantasy-fotball med turneringsresultatene som grunnlag.

Mange supportere velger å bruke ferien sin i perioden turneringen spilles, enten for å kunne være på stedet eller for å følge hver kamp hjemmefra. Ofte samles det en større gruppe som sammen heier fram laget sitt til seier. I mange byer arrangeres det offentlige visninger av kampene, hvor tusenvis av mennesker sammen kan feire seire og støtte hverandre i tap.