Den Interkontinentale play-off til Fotball-VM 2026

Hjem » Kvalifisering til VM 2026 – Alle kvaliker, tabeller og grupper » Den Interkontinentale play-off til Fotball-VM 2026
Den Interkontinentale play-off til Fotball-VM 20262024-03-06T11:35:08+01:00

Når du sier at enkelte kontinenter har en halv plass i verdenscupen, mener du at de må konkurrere om denne plassen mot et lag fra et annet kontinent. Totalt fem kontinenter vil delta i disse kampene og konkurrere om de to siste plassene i 2026 FIFA World Cup.

Ettersom turneringen vokser fra å inkludere 32 landslag til hele 48, vokser den interkontinentale kvalifiseringen også. Tidligere har denne siste sjansen for en plass i verdenscupen inkludert fire landslag, men til verdensmesterskapet i 2026 skal seks nasjoner spille om de to siste plassene.


Usbekistan U23 - Spania U23


Canada - New Zealand

Den interkontinentale kvalifiseringen består av fire kamper – to semifinaler og to finaler. Basert på verdensrankingen som presenteres våren 2026 vil lagene rangeres mot hverandre, med de to høyest rangerte lagene premiert med direkteplasser til kvalifiseringsfinalen. De resterende lagene trekkes deretter inn i par som tar til takke med en plass i semifinalen.

Akkurat som ved VM 2022 spilles playoff-kampene som enkeltkamper, noe som skiller seg fra tidligere år da det i stedet var det sammenlagte resultatet over to møter som ble regnet med. I tillegg spilles hele kvalifiseringen på ett og samme sted i stedet for på lagenes egne hjemmebaner. Denne gangen blir det en av de kommende VM-vertbyene som får holde kampene som en slags oppvarming før VM.

⚽ Disse lagene får spille i den interkontinentale playoffen

Det er lag fra Asia, Afrika, Nord- og Mellom-Amerika, Sør-Amerika og Oseania som vil ha lag med i det interkontinentale sluttspillet. Hvert kontinent har en plass å fylle, med unntak av Nord-Amerika som i form av vertskontinent belønnes med en ekstra plass.

Fra Afrikas kvalifiseringer vil de fire beste gruppetoerne gjøre seg opp i et regionalt sluttspill der kontinentets plass i de interkontinentale kvalifiseringene står på spill. Disse kampene spilles i november 2025.

Fra Asia er det fra den femte kvalifiseringsrunden at det avgjøres hvem som blir deres representant. Her møtes de to nasjonene som ble gruppetoer i gruppespillet fra fjerde kvalik.runde. Den interkontinentale kvalifiseringsturneringen som spilles våren 2026 i en av de utvalgte VM-byene. I tillegg til dette stedet går åtte land direkte til VM fra regionen.

Nord- og Mellom-Amerikas VM-kvalifisering har kun tre direkteplasser, som går til gruppevinnerne i tredje kvalifiseringsrunde. Lagene som havner på andreplass i gruppene vil så bli rangert mot hverandre, med de to beste som tar kontinentets plasser i den interkontinentale playoffen.

De søramerikanske kvalifiseringskampene spilles som en rett serie med de seks beste lagene direkte til VM. Laget som havner på syvendeplass i den sammenlagte tabellen får en ny sjanse i den interkontinentale kvalifiseringen.

Oseania har nå en direkte plass i fotball-VM, som deles ut til vinneren i den store finalen i kvalifiseringsturneringen. Laget som faller taper finalen, får en ny sjanse i den interkontinentale kvalifiseringen.

Hvorfor spiller ikke Europa (UEFA) i den interkontinentale playoff?

Et spørsmål man kan stille er hvorfor alle kontinenter unntatt Europa er inkludert i den interkontinentale kvalifiseringen. Svaret på det spørsmålet er relativt enkelt. Av de 48 plassene i VM har kontinentet vårt blitt tildelt hele 16, det vil si en tredjedel av hele mesterskapet. Dette kan for eksempel sammenlignes med resten av verden, som kun har 1 til 9 plasser hver.

Så alt handler om at Europa allerede har en så stor del av kaken at de ikke trenger å få en ny sjanse til VM-spill.

Siste nytt om kvaliken til VM-2026

Last inn flere nyheter

⭐ Tidligere interkontinentale playoff til fotball-VM

De interkontinentale kampene har ikke alltid vært en del av kvalifiseringen til fotball-VM, men er likevel et opplegg som FIFA har kommet tilbake til ved flere anledninger. I tillegg til sluttspillkampene som vi kjenner de i dag, har det hendt opp gjennom årene at kontinentene har blitt avgjort på andre måter.

Lagene fra Oseania kvalifiserte seg for eksempel sammen med Asia før lagene fikk sin egen kvalifisering. Afrika har også kvalifisert seg sammen med Asia, noe som skjedde før VM i Sverige i 1958. På 30- og 40-tallet skjedde det også ved flere anledninger at lag fra Afrika og Vest-Asia kvalifiserte seg sammen med Europa. Nedenfor kan du lese om alle tidligere interkontinentale VM-sluttspill.

Det Interkontinentale play-off til VM 1958 i Sverige
Israel og Wales kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. Lagene møttes i to kamper, der Wales to bortemål var de eneste som ble scoret i kampene. Dette gjorde at laget gikk videre til verdensmesterskapet.

Det Interkontinentale play-off til VM 1962 i Chile
Sør-Korea, Marokko, Mexico, Paraguay, Spania og Jugoslavia kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. Spania og Marokko trukket mot hverandre og her vant Spania dobbeltkampen. I den andre kampen ble Jugoslavia og Sør-Korea trukket mot hverandre og her tok Jugoslavia hjem VM-plassen. Den tredje kampen var mellom Mexico og Paraguay, hvor Mexico var det sterkeste laget som gikk hele veien til VM.

Det Interkontinentale play-off til VM 1974 i Vest-Tyskland
Sovjetunionen og Chile kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. Lagene møttes i to kamper, der Chiles to hjemmemål var de eneste som ble scoret. Dette gjorde at laget tok seg videre til VM.

Det Interkontinentale play-off til VM 1978 i Argentina
Ungarn og Bolivia kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringene. Lagene møttes i to kamper, hvor Ungarn fikk en overlegen seier. Dette gjorde at laget fikk delta i VM.

Det Interkontinentale play-off til VM 1986 i Mexico
Skottland og Australia kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringene. Lagene spilte mot hverandre to ganger, hvor Skottlands to mål hjemme var de eneste som ble scoret. Dette gjorde at Skottland fikk VM-biletten.

Det Interkontinentale play-off til VM 1990 i Italia
Colombia og Israel kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. Lagene møttes i to møter, hvor Colombias hjemmemål var det eneste som ble scoret. Colombia var dermed kvalifisert til VM i Italia.

Det Interkontinentale play-off til VM 1994 i USA
Canada, Argentina og Australia kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. Først møttes Canada og Australia i en dobbelkamp, hvor vinneren Australia gikk videre til en kamp mot Argentina. Her presterte det søramerikanske laget best og gikk videre til VM.

Det Interkontinentale play-off til VM 1998 i Frankrike
Iran og Australia kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. Lagene møttes i to kamper, som begge endte uavgjort. Takket være flere bortemål, var det Iran som gikk videre til VM.

Det Interkontinentale play-off til VM 2002 i Sør-Korea og Japan
Iran, Uruguay, Australia og Irland kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. I den ene kampen ble Irland og Iran trukket mot hverandre og her vant Irland VM-billetten. I den andre kampen ble Uruguay og Australia trukket mot hverandre og her tok Uruguay hjem VM-plassen.

Det Interkontinentale play-off til VM 2006 i Tyskland
Bahrain, Trinidad & Tobago, Uruguay og Australia kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. I den ene kampen ble Trinidad & Tobago og Bahrain trukket mot hverandre og her vant Trinidad & Tobago dobbeltkampen. I den andre kampen ble Uruguay og Australia trukket mot hverandre og her tok Australia hjem VM-plassen.

Det Interkontinentale play-off til VM 2010 i Sør-Afrika
Bahrain, Costa Rica, Uruguay og New Zealand kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. I det ene møtet ble Bahrain og New Zealand trukket mot hverandre og her vant New Zealand dobbeltmøtet. I det andre møtet ble Costa Rica og Uruguay trukket mot hverandre og her tok Uruguay hjem VM-plassen.

Det Interkontinentale play-off til VM 2014 i Brasil
Jordan, Mexico, Uruguay og New Zealand kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. I ett møte ble Jordan og Uruguay trukket mot hverandre og her vant Uruguay dobbeltmøtet. I det andre møtet ble Mexico og New Zealand trukket mot hverandre og her tok Mexico hjem VM-plassen.

Det Interkontinentale play-off til VM 2018 i Russland
Australia, Honduras, Peru og New Zealand kvalifiserte seg til de interkontinentale kvalifiseringskampene. I det ene møtet ble Honduras og Australia trukket mot hverandre og her vant Australia dobbeltmøtet. I det andre møtet ble Peru og New Zealand trukket mot hverandre og her tok Peru hjem VM-plassen.

Det Interkontinentale play-off til VM 2022 i Qatar
Australia, Peru, Costa Rica og New Zealand kvalifiserte seg til det interkontinentale sluttspillet. Det ble denne gang kun spilt en enkeltkamp per oppgjør hos vertsnasjonen, der Costa Rica beseiret New Zealand 1-0. Kampen mellom Australia og Peru var på sin side målløst i ordinær tid og måtte tas helt til straffer for å avgjøres. Etter fire treff fra hvert lag fant den sjette strafferunden sted hvor Awer Mabil klarte å sette skuddet unna for Australia mens Perus Alex Valera bommet på hans. Det var dermed Costa Rica og Australia som tok seg videre til VM-2022.

Hvordan spilles det Interkontinentale VM-kvaliken?

Kvalifiseringen mellom lag fra forskjellige kontinenter inkluderer denne gangen seks forskjellige landslag, som skal avgjøres i en miniturnering på plass i Nord-Amerika. De to høyest rangerte seedes direkte til hver sin finale, mens de resterende fire må først gjennom en semifinale før finalen. Vinneren av hver finale, får en VM-billett.

Hvilke lag får delta her?

Asia, Afrika, Sør-Amerika samt Oseania får alla sende hvert sitt lag til den Interkontinentale playoffen, mens Nord- og Mellom-Amerika har fått to plasser. Europa har ingen plasser, detta de allerede har 16 direkteplasser til mesterskapet.

Hvorfor finner det et Interkontinentalt kvalik?

Da antallet direkteplasser til VM ble fordelt, var det ikke mulig å fordele plassene jevnt mellom kontinentene. Derfor har de disse åpne plassene hvor flere lag får mulighet til å delta og ta seg videre til VM.