Velobet

Amanda Ilestedt ble Sveriges matchhelt i VM-premieren i 2023. Midtstopperen headet inn 2-1 for Sverige i det 90. minutt og ga de blågule en uvurderlig seier mot Sør-Afrika etter en tøff og jevn kamp.

Tidlig søndag morgen spilte Sverige VM-åpning mot Sør-Afrika i Wellington, New Zealand. Sverige tilhører gruppe G i VM 2023 sammen med Sør-Afrika, Argentina og Italia.

Se tabellen til gruppe G her

Peter Gerhardsson valgte å sette Zecira Musovic i mål i sin startellever, en ellever som også inkluderte Fridolina Rolfö og Stina Blackstenius på topp sammen med Johanna Rytting Kaneryd. Elin Rubensson erstattet Caroline Segers rolle på midtbanen og tok plass ved siden av Filippa Angeldahl, mens Nathalie Björn blant annet tok plass på høyresiden av backlinjen. Kosovare Asllani var også en del av elleveren og bar det svenske kapteinsbindet.

Første omgang

Sverige fikk en grei start i et regntungt Wellington, men fikk også tidlig se Sør-Afrikas kontringsferdighet med sine skarpe spillere fremover selv om afrikanerne ikke skapte noen superfarlige sjanser innledningsvis. Johanna Rytting Kaneryd viste tidlig hvorfor hun passer inn i en svensk startellever da hun skapte kaos i Sør-Afrikas forsvar to ganger allerede i løpet av de første seks minuttene.

De blågule hadde problemer med å få skikkelig tak på Sør-Afrika, og selv om motstanderne lå ganske lavt i det ordinære forsvaret måtte Sverige tenke på balansen i offensiven da Sør-Afrika gikk rett på kontringer med flere spillere. Den våte banen så ut til å gjøre det litt vanskelig for Sverige til tider, et svensk lag som ikke klarte å øke tempoet nok i ballbesittelsen.

Mot et hardtarbeidende Sør-Afrika begynte Sverige likevel å finne noen kombinasjoner på midten, men skarpheten manglet noe hos de blågule. Det var mest kombinasjoner på høyresiden der Rytting Kaneryd ofte stormet frem, mens den andre siden med Fridolina Rolfö ikke ble brukt særlig ofte.

De fleste sjansene som Sverige skapte i første omgang var når Jonna Andersson slo fine hjørnespark fra høyre med sin fine venstrefot der Sveriges lange spillere skapte trusler hver gang mot Sør-Afrikas forsvarer og keeper, men uten resultat i målkolonnen. Elin Rubensson hadde også en fin mulighet. Men det ble ingen mål i første omgang.

Andre omgang

Sverige fikk en marerittstart på andre omgang. Amanda Ilestedt kom seg unna en sørafrikansk langball, og den sørafrikanske spissen hadde et skudd på mål som Zecira Musovic ikke klarte å hold slik at den tidligere Morön-spilleren Hildah Magaia fikk sette inn 0-1 for Sør-Afrika etter 48 minutter i Wellington. Kalddusj for Blågult.

Sverige følte seg stresset etter den sørafrikanske scoringen og utnyttet ikke alle deler av banen, selv om Sør-Afrika lyktes med å stenge de farligste områdene, og det var egentlig bare på dødballer at Sverige var farlige.

Etter 65 minutter kom et utrolig viktig mål for Sverige da Johanna Rytting Kaneryd slo et hardt innlegg fra høyre mot Stina Blackstenius. Arsenal-spissen fikk imidlertid ikke tak i ballen, og den havnet på bakerste stolpe der Fridolina Rolfö forstyrret en sørafrikansk forsvarsspiller som i sin tur styrte ballen i eget mål til 1-1 i kampen. Det som først så ut som et selvmål, ble til slutt tilkjent Fridolina Rolfö som siste svenske på ballen. Et viktig mål for Blågult.

Peter Gerhardsson, den svenske landslagstreneren, hadde forberedt et trippelbytte allerede før utligningen og gjorde det samme da Hanna Bennison kom inn på midtbanen i stedet for Filippa Angeldahl, mens Fridolina Rolfö og Stina Blackstenius måtte vike plass for Olivia Schough og Rebecka Blomqvist.

Etter å ha vært langtidsskadet og usikker til VM, kom Caroline Seger inn i Sveriges sluttspurt i de siste ti minuttene. Hun er i sitt femte VM i karrieren som den eldste VM-spilleren for Sverige noensinne.

Sverige eide det meste av ballen i det siste kvarteret, men klarte ikke å skape noe særlig, selv om Johanna Rytting Kaneryd var livlig på høyrekanten. Rytting Kaneryd bommet imidlertid på kampens heteste sjanse på slutten da hun bommet med hodet i en god posisjon med fire minutter igjen av ordinær tid. Lina Hurtig erstattet Rytting Kaneryd og bidro med mer lengde og godt hodespill inne i straffefeltet.

Hodet skulle bli avgjørende for det svenske 2-1-målet. På en perfekt slått corner fra Kosovare Asllani nådde Amanda Ilestedt toppen med hodet og kunne nikke inn sitt niende landslagsmål i den blågule trøya til 2-1 for Sverige, i en utrolig viktig posisjon. Endelig fikk Sverige uttelling på sine fine hjørnespark, og det i det 90. minutt.

For Sverige handlet det om å forsvare ledelsen i løpet av de seks ekstra minuttene av kampen, mens Sør-Afrika gikk fremover med alt de hadde. De blågule holdt litt på ballen i sluttminuttene, noe som minimerte Sør-Afrikas sjanser til å utligne, og Sverige var solide med ledelsen i behold.

Etter 96 minutter blåste amerikanske Katja Koroleva av kampen i et regntungt Wellington, og Sverige vant 2-1 i VM-premieren mot Sør-Afrika. Tre tunge poeng til de blågule etter en sen avgjørelse. Sverige har nå skapt seg et godt utgangspunkt i gruppe G etter den viktige seieren mot et hardtarbeidende Sør-Afrika.

Sveriges neste kamp i VM for kvinner er mot Italia lørdag 29. juli med kampstart kl. 09.30, også den i Wellington. Den siste gruppespillkampen i gruppe G spilles 2. august kl. 09.00 mot Argentina.

Sverige – Sør-Afrika, 2-1 (0-0)

’48 0-1 Hildah Magaia
’65 1-1 Fridolina Rolfö
’90 2-1 Amanda Ilestedt