Velobet

Andre runde i gruppespillet er nå godt i gang. Etter dagens kamper i gruppe E, er det klart at Vietnam ikke kan gå videre. De tre andre lagene har enda mulighet til å avansere til sluttspillet. Tilsvarende situasjon er det også i gruppe B, med Irland helt uten mulighet for avansement. Og de tre andre lagene, Australia, Canada og Nigeria har mulighet til å gå videre. Nigeria leder gruppen noe overraskende.

Gruppe E

USA – Nederland 1-1 (0-1)

Du kan lese om kampen her

Portugal – Vietnam 2-0 (2-0)
Portugal tok en viktig seier og holder liv i håpet om VM-åtttendedelsfinale. Kika Nazareth og Telma Encarnacao ble kampens helter da Vietnam ble slått 2-0. Vietnam er nå ute av VM for kvinner 2023 og når ikke sluttspillet.

Torsdag morgen spilte Portugal og Vietnam om viktige poeng i gruppe E. Begge lagene trengte en seier for å holde liv i håpet om å nå åttedelsfinalene.

Portugal startet best og skapte et par store sjanser i løpet av kampens første minutter, før de tok ledelsen. Et fint angrep endte hos høyrebacken Lucia Alves, som i sin tur slo et perfekt innlegg til Telma Encarnacao, som kunne sette inn Portugals første VM-mål til 1-0.

Portugiserne startet i høyt tempo og med kreativitet fremover, noe som skulle bære frukter igjen. Etter et dårlig vietnamesisk utspark kunne Portugal samle opp ballen på offensiv banehalvdel og sette i gang en lynrask kontring som endte med at talentfulle Kika Nazareth scoret 2-0 for Portugal etter bare 21 minutter.

Også i andre omgang var det Portugal som kontrollerte begivenhetene og skapte sjanser fremover. Vietnam var aldri i nærheten av å true portugiserne i andre omgang, og kampen ble avsluttet uten vietnamesiske sjanser, men desto mer for Portugal.

Portugal var dominerende fra start til slutt og vant fortjent 2-0 i den viktige gruppespillkampen, og slo dermed Vietnam til en av de to plassene i åttedelsfinalen fra gruppe E. Portugal tok sin første VM-seier noensinne og scoret sine første mål i et kvinne-VM.

I siste runde av gruppespillet møter Portugal gullfavorittene USA, mens Vietnam møter Nederland. Nederland og USA har fire poeng på tabellen, mens Portugal har tre og Vietnam null. Portugal trenger derfor seier mot USA for å nå åttendedelsfinalen, eller tap for Nederland og ett poeng for Portugal mot USA. Målforskjell har forrang foran innbyrdes oppgjør på tabellen.

Portugal – Vietnam, 2-0 (2-0)
’7 1-0 Telma Encarnacao
’21 2-0 Kika Nazareth

Se tabellen i Gruppe E her

Siste runde i Grupp E

• Tirsdag 1. august kl. 09.00 Portugal – USA (Eden Park)
  • Tirsdag 1. august kl. 09.00 Vietnam – Nederland (Forsyth Barr Stadium)

Gruppe B

Australia – Nigeria 2-3 (1-1)
Nigeria fortsetter å ta viktige poeng i gruppe B. Etter å ha ligget under sent i første omgang, snudde Nigeria og vant 2-3 mot vertsnasjonen Australia foran et stort publikum.

Hjemmenasjonen Australia spilte sin andre gruppespillkamp da Lang Park i Brisbane var vertskap for Tony Gustavssons Australia og Nigeria i gruppe B. Etter åpningsseieren for Australia kunne de sikre seg en plass i åttedelsfinalen med seier. Hjemmenasjonen startet bra og kontrollerte første del av første omgang. Den beste sjansen kom etter en halvtime, da Hayley Raso bommet på lengste stolpe etter en corner.

Australia manglet fortsatt sin store stjerne Sam Kerr, noe som til tider var tydelig i mangelen på en dyptliggende spiss. Men Australia skulle finne en måte å score på uten stjernen Kerr. Etter et dårlig målvaktsutspark fra Nigeria kunne Caitlin Foord snappe opp ballen før hun serverte Emily van Egmond til 1-0 for Australia. Målscoreren var en av innbytteren for Sam Kerr og benyttet sjansen med en fin avslutning til stor jubel for publikum i Brisbane.

Det australske målet kom sent i første omgang, i det første minuttet på overtiden, og mange trodde de skulle gå til pause med en 1-0-ledelse. Men i det aller siste overtidsminuttet utlignet Nigeria etter en tilfeldig sjanse der Uchenna Kanu dukket opp og utlignet til 1-1.

Andre omgang ble en tøff affære med en del slag mot spesielt nigerianske spillere. Nigerias midtstopper Osinachi Ohale fikk nok en tøff trøkk i det 65. kampminuttet, men midtstopperens glede var nok større enn smerten for hun presset seg frem og nikket inn 1-2 for Nigeria, og laget fra Afrika hadde snudd kampen.

Sju minutter etter Nigerias mål kom nok en kalddusj for Australia. På en nigeriansk djupledsball nikket Australias forsvarsspiller Alanna Kennedy ballen til keeper Mackenzie Arnold, men sistnevnte var allerede på vei ut, og Nigerias raske Asisat Oshoala utnyttet misforståelsen i Australia til å stjele ballen og skyte den inn til 1-3 for Nigeria.

Nigeria spilte eksemplarisk de siste 20 ordinære minuttene av kampen, der de ikke lot Australia komme til mange muligheter og brukte sine raske spillere foran til kontringer for å kaste bort tid. Australia skulle imidlertid få en redusering etter 100 minutter da Alanna Kennedy headet inn 2-3 etter en corner, og Australia hadde halvannet minutt ekstra tid til å utligne. Det skjedde ikke.

Med seieren har Nigeria nå fire poeng i den svært jevne gruppe B. Canada har også fire poeng. Canada har også fire poeng, mens Australia nå er utenfor topp to med tre poeng. Irland kan ikke nå sluttspillet med null poeng og én runde igjen. Nigeria og Irland møtes i siste runde, og Canada og Australia møtes i en skjebnekamp.

’45+1 1-0 Emily van Egmond
’45+5 1-1 Uchenna Kanu
’65 1-2 Osinachi Ohale
’72 1-3 Asisat Oshoala
90+10 2-3 Alanna Kennedy