Velobet

Gruppe E

Japan – Costa Rica

Costa Rica tok en uvurderlig seier mot Japan. Etter japansk dominans i ballbesittelse ble Keysher Fuller kampens helt og sørget for 0-1 til Costa Rica ti minutter før fulltid.

Japan var favoritter foran kampen og hadde litt mer press på seg for å vinne enn i første kampen mot Tyskland. Japans landslagstrener Hajime Moriyasu roterte litt i startelleveren. Første omgang var ganske begivenhetsløs med Japan som hadde litt ballbesittelse mens et fysisk Costa Rica sto godt i forsvaret. Første omgang endte målløs.

Starten på andre omgang minnet litt om den første med et kontrollert kampbilde. Jo mer omgangen gikk, jo mer ballbesittelse hadde Japan. Japanerne var nok ikke fornøyd med uavgjort mot Costa Rica. En seier ville legge press på både Spania og Tyskland i kampen om gruppeseier og åttendedelsfinalen. Costa Rica lå lavt i sine posisjoner og forsvarte seg med en bakre linje som gjorde det vanskelig for Japan.

Costa Rica hadde egentlig ikke en eneste scoringssjanse i kampen før i det 80. minutt av kampen. Et nonchalant Japan mistet ballen like utenfor sitt eget straffefelt, noe som ga Keysher Fuller en sjanse til å skyte med venstre. Costaricaneren skjøt et ganske løst skudd med venstrefoten som Japans keeper ikke fikk tak i og Costa Rica ledet 0-1. En skikkelig kalddusj for Japan som hadde mye ballbesittelse, men uten å skape for mange farlige sjanser.

Japan fant det svært vanskelig å skape farer med sin store besittelse, noe som naturligvis ikke var gunstig i jakten på en utligning. Japan hadde en siste mulighet i det 88. minutt av kampen. Mitoma drar seg løs på venstresiden og slår inn flatt. Kamada kommer til en avslutning cirka ti meter fra mål, men Navas får ballen rett på seg og redder. Returen spretter ut i feltet, men Costa Rica-forsvaret får omsider ryddet unna.

Costa Rica gjorde en stor sprut ved å vinne 0-1 mot Japan. Det betyr at Costa Rica, Japan og Spania nå står på tre poeng i gruppe E. I siste runde venter Tyskland på Costa Rica, mens Japan spiller mot Spania.

Spania – Tyskland

Storlagene Tyskland og Spania kunne ikke skilles i helgens siste kamp. Kampen endte 1-1 etter to scoringer i andre omgang. Alvaro Morata ga Spania ledelsen før Niclas Füllkrug utlignet for Tyskland med drøye ti minutter igjen av kampen.

Forventningene var store til kampen mellom de to tungvekterne og de flere forventningene ble innfridd. Kampen startet i et rasende tempo med at lagene hadde et par sjanser hver. Dani Olmo fyrte blant annet av et skudd forbi Manuel Neuer i tverrliggeren etter bare sju minutter. Første omgang var temporik mellom lagene som viste gode ballferdigheter. Spanias angrepstrio av Olmo, Asensio og Torres viste styrke i angrepet da de skapte et par farligheter. I det 40. minutt var det imidlertid Tyskland som fikk nettet til å blafre først da Antonio Rüdiger headet ballen inn fra frispark. Rüdiger og lagkameratene hans feiret vilt, men VAR-viste at det var offside.

Første omgang endte målløs etter en herlig omgang. Tyskland var aggressive i forsvaret og lot ikke Spania få rytmen i gang nok til å skape for mange sjanser.

I andre omgang fortsatte Spania med relativt mye ballbesittelse mens Tyskland presset hardt. Etter ti minutter var det i ferd med å bli straffet for Spania da de mistet ballen i eget felt og ga Ilkay Gündogan en skuddposisjon som den spanske keeperen Unai Simon gjorde en finfin redning på.

Et kvarter ut i andre omgang tok Spania ledelsen i kampen. Jordi Albas legger legger inn og i steget skyter Morata med utsiden av foten og ballen går i en perfekt bue over Neuer. til 1-0 for spanjolene. Et fantastisk angrep fra Spania som førte til et viktig ledelsesmål.

Etter det spanske ledelsesmålet gjorde Tysklands landslagstrener Hansi Flick tre bytter. Inn kom Lukas Klostermann, Leroy Sané og Niclas Füllkrug. Tyskland kom nær en drømmesituasjon like etter byttene da supertalentet Jamal Musialas skudd ble reddet av Unai Simon. De tyske byttene ville til slutt bære frukter. Werder Bremen-spiss Niclas Füllkrug får ballen fra Musiala, smeller ballen i nettaket forbi Simon og til utligning 1-1 og økte spenningen i kampen med ti minutter igjen av ordinær tid.

Seks minutter ble lagt til ordinær kamptid. I tilleggstiden var det Spania som først ønsket seg et mål til. Halvveis i tilleggstiden begynte Tyskland å presset på og fikk en corner, men den var for høy og gikk dermed over alt og alle. Noen minutter senere fikk de et frispark til Leroy Sané som endte med å få ballen for langt foran seg og dermed ikke kom til en avslutning. Det ble imidlertid ingen vinnermål for noen av lagene.

Kampen endte 1-1 og begge lag har enda mulighet til avansement med en kamp igjen. Spania leder gruppe E på fire poeng, bak er Japan og Costa Rica med tre poeng hver. Tyskland ligger nå sist (!) med ett poeng, og møter Costa Rica i siste runde. Dette er en kamp Tyskland må og bør vinne. Spania møter på sin side Japan i siste runde. Situasjonen i gruppa legger til rette for et sjokk i siste runde som spilles torsdag.

Belgia – Marokko

Marokko tok en imponerende mot Belgia og strammer grepet om en plass i 8-delsfinalen. Abdelhamid Sabiri og Zakaria Aboukhlal scoret da Marokko overveldet Belgia og vant 2-0.

Belgia startet kampen best i åpningsminuttene, men så var første omgang stort sett Marokkos. Et dyktig Marokko styrte kampen mer og mer i omgangen, mens Belgia sitt spill var litt hakkete.

Marokko så ut til å endelig få en drømmeavslutning på første omgang. I tilleggsminuttet av første omgang slo Hakim Ziyech et frispark som gikk rett i mål via Thibaut Courtois i det belgiske målet. VAR-teamet og dommeren gjennomgikk situasjonen og offside ble oppdaget på en marokkansk spiller som forstyrret Courtois i situasjonen. Det marokkanske målet ble dermed avblåst. Målløs inn i andre omgang.

Andre omgang var ganske jevn. Begge lagene på banen viste at de ville opp på banen for å skape sjanser. Men de store sjansene manglet imidlertid de første 25 minuttene av omgangen.

Etter Marokkos underkjente mål på slutten av første omgang, kom en ny situasjon for marokkanerne. Denne gangen kom frisparket fra venstrekanten og erstattet nylig Abdelhamid Sabiri. Midtbanespilleren overrasket det belgiske forsvaret og målvakten Courtois da han skjøt frisparket direkte på mål til 1-0 for Marokko. Belgia gjorde et par raske endringer etter den marokkanske ledelsen for å finne en utligning. Etter en mindre skade kom angrepsstjernen Romelu Lukaku inn for belgierne.

Belgierne fikk fem minutters tilleggstid for å prøve å skaffe seg mål, men var knapt i nærheten. I stedet økte Marokko ledelsen til 2-0. Hakim Ziyech produserte en fin soloprestasjon før han assisterte Zakaria Aboukhlal til 2-0. Marokko ryddet opp i kampen på en fin måte og tok overraskende seieren.

Kroatia – Canada

Kroatia beseiret kanadierne 4-1 etter to scoringer av blant andre Andrej Kramaric. Canada er med det slått ut av VM og kan ikke ta seg videre.

Canada fikk en virkelig drømmestart. Bare ett minutt ut i kampen ga Alphonso Davies sitt Canada en 0-1-ledelse. Davies nådde et innlegg med pannen og nikket inn ledermålet for Canada. Dette var også Canada sitt aller første mål i VM-historien. Canada var flere nivåer bedre i spillet enn mange forventet og overrasket virkelig Kroatia i kampstarten.

Kroatia kom seg inn i kampen etter sjokkstarten. Kroatenes tre sentrale midtbanespillere fant det litt lettere å manøvrere Canadas to, og gjennom de mellomrommene skapte kroatene noen angrepsforsøk. Etter 25 minutter hadde Kroatia en ball i mål da Andrej Kramaric løp seg fri og trillet ballen inn, men kroaten var i offside og målet ble avblåst.

Kroatia og Kramaric skulle imidlertid få feire på ordentlig til slutt. Etter en sterk kroatisk periode i tok Ivan Perisic en tunellpasning til nevnte Kramaric, som avsluttet med venstrefoten til 1-1. Velfortjent utligningsmål for Kroatia. De var heller ikke fornøyd med 1-1. Kroatene fortsatte å spille fantastisk fotball og bare et par minutter før pause sto det 2-1 gjennom spiss Marko Livaja. Herlige kombinasjoner på høyresiden. Juranovic spiller ballen til Livaja på sekstenmeteren. Han klemmer til i det nærmeste hjørnet. Utagbart for keeper Borjan.

Andre omgang startet i høyt tempo for både Canada og Kroatia som skapte et par scoringssjanser hver i løpet av de ti første minuttene. Canada hadde to skudd som var farlige mens Kroatia skapte en scoringssjanse fra kloss hold som Milan Borjan klarte å redde i det kanadiske målet.

Kroatia økte ledelsen etter 70 minutter spilt, og nok en gang kom et mål fra Andrej Kramaric. Ivan Perisic slo et innlegg fra venstre som Kramaric suget til seg med en fin touch for så å fyre inn 3-1 for sitt Kroatia. Tomålsscoreren ble byttet ut kort tid etter.

Kroatene kontrollerte kampen etter den siste scoringen. Kroatias stabilitet tok bort den virkelige spenningen i spillet da Canada slet med å skape noen sjanser til å finne noen redusering.

I stedet kom nok et mål for Kroatia etter en kanadisk slurv i bakre rekker. Miroslav Orsic og Lovro Majer kom seg løs med Canadas keeper og førstnevnte gikk videre til Majer som kunne skyte inn 4-1 for Kroatia, som ble sluttresultatet.

Med seieren er Kroatia oppe på fire poeng i gruppen sammen med Marokko. Belgia har tre poeng i gruppe F mens Canada har null. Canada har dermed ingen mulighet til å gå videre før siste runde mot Marokko. Belgia og Kroatia møtes i siste runde i et oppgjør som kan bli avgjørende for hvem som får videre avansement.