Velobet

Gruppe C

Lionel Messi og Argentinas VM-eventyr fortsetter. Forhåndsfavorittene er klare for 8-delsfinalen etter 2-0-seier mot Polen. Samtidig vant Mexico mot Saudi-Arabia 2-1, noe som gjorde at Polen også gikk videre til 8-delsfinalen med bedre målforskjell enn Mexico.

Onsdag kveld skulle gruppe C avgjøres i VM der alle fire lagene i gruppa hadde muligheten til å gå videre til sluttspillet. Polen hadde best forutsetninger med sine fire poeng i gruppen med Argentina og Saudi-Arabia tett bak med tre poeng hver. Mexico, derimot, gikk inn i siste runde med et poeng og trengte definitivt å vinne mot Saudi-Arabia for å ha en sjanse i åttendedelsfinalen, men også ha andre resultater på sin side.

Polen – Argentina

For Argentina og Lionel Messi ville tre poeng mot Polen sikre gruppeseier og avansement. Uavgjort i kampen var nok til at Polen også ville videre. Uavgjort for Argentina kunne være nok avhengig av resultatet av parallellkampen.

Argentina startet bra i det første kvarteret mot Polen og Lionel Messi som såg tent og energisk ut. Argentina ble godt støttet på tribunen med mange fans som har reist for å se spenningen live. Polen lå lavt i forsvaret og tillot Argentina litt ballbesittelse, men de var nær ved å bli straffet for det. Argentina skapte noen sjanser gjennom ulike situasjoner etter en halvtime.

Etter 37 minutter fikk Argentina straffespark etter en straffesituasjon der Lionel Messi fikk en hånd i ansiktet av Polen-keeper Wojciech Szczesny. Det skulle bli Messi mot Szczesny på straffesparket også, men polakken vant den kampen. Messi fyrte av straffen i keeperens venstre hjørne, men straffespesialisten Szczesny strakk ut sin venstre arm og styrte ballen ut. En utrolig spenning da Lionel Messi dermed fikk muligheten til å gi Argentina ledelsen i kampen fra elleve meter. Første omgang endte i stedet målløs.

Hvis Argentina hadde noe av et mareritt som sluttet i første omgang, var det den rene drømmeåpningen i andre omgang. Argentina kombinerte på høyrekanten og Nahuel Molina slo et lavt innlegg til Alexis Mac Allister som scoret sitt første landslagsmål til 1-0. Dette etter kun 53 sekunder i omgangen.

Argentina fortsatte å kjøre på og viste klasseforskjell mot Polen. De økte også ledelsen senere til 2-0 gjennom Julian Alvarez etter en fin scoring i kampens 67. minutt. I dette øyeblikk ledet Mexico 2-0 mot Saudi-Arabia og hadde samme målforskjell som Polen, men Polen hadde færre gule kort totalt og var på dette tidspunktet videre på grunn av den fordelen.

Argentina hadde faktisk et par store sjanser i sluttfasen av kampen, men Polen klarte å holde ut hele veien med kun et 2-0-tap og ble overlatt til å se mot Mexicos kamp mot Saudi-Arabia. I tilfelle et meksikansk mål til 3-0, ville Polen bli eliminert fra verdensmesterskapet.

Saudi-Arabia – Mexico

Første halvdel av dette tøffe oppgjøret endte målløst. Mexico hadde betydelig mer ballbesittelse med nesten 70 prosent og hadde tre skudd på mål sammenlignet med Saudi-Arabias ene skudd på mål. Mange skadeavbrudd preget imidlertid første omgang litt.

I andre omgang tok Mexico ledelsen etter bare tre minutter gjennom Henry Martin. Et mål som ga Mexico tre poeng, men som ikke endret noe i den meksikanske leiren angående plassering blant 8-dels lag. Mexico trengte minst et par mål til, men for Saudi-Arabia ble det meksikanske målet noe av et mareritt.

Mexico økte ledelsen til 2-0 få minutter etter det første målet gjennom Luis Chavez, og i dette øyeblikk var meksikanerne kun ett mål bak Polen som lå under mot Argentina (0-1). Argentina økte deretter ledelsen og med 25 minutter igjen av Mexicos kamp var de like langt, men med Polen på færre gule kort i turneringen. Mexico med syv og Polen på fem.

Dette presset Mexico til å score flere mål på saudierne for ikke være helt avhengig av Argentina øke sin ledelse. Mexico angrep med alt de hadde og hadde et par sjanser via frispark og andre sjanser i sluttminuttene. Men i stedet for et 3-0-mål til Mexico, kom 2-1 til Saudi-Arabia og nå var drømmen om åttendedelsfinalen over for Mexico.

Til tross for en fin innsats fra Mexicos side klarte de ikke å ta opp det tøffe målovertaket som Polen hadde. Meksikanerne vant kampen 2-1, men det var bare nok til tredjeplass i gruppe C på dårligere målforskjell enn Polen. Saudi-Arabia blir nummer fire i gruppen på tre poeng.

Australia – Danmark

Australia endte som nummer to i gruppe D og dermed klare for 8-delsfinalen etter 0-1 seier mot Danmark. Danmark er dermed eliminert fra 2022 FIFA verdensmesterskap i Qatar.

Våre skandinaviske naboer Danmark spilte en skjebnekamp i Qatar mot Australia onsdag ettermiddag. Med kun ett poeng tatt i gruppa var forutsetningene klare: Det krevdes en dansk seier for en sjanse for å nå åttendedelsfinalen. For Australia kan de med en viss sannsynlighet oppnå avansement med uavgjort mot Danmark med mindre Tunisia vinner over Frankrike i kampen som gikk parallelt.

Danmark startet på en god måte og spilte fin fotball innledningsvis. Landslagstrener Kasper Hjulmand valgte før kampen å endre den danske formasjonen litt fra 3-4-3 til 4-3-3. Danmark skapte et par små farligheter de første ti minuttene via blant annet Jesper Lindström og Mathias Jensen.

Danskene la et stort press på Australia den første halvtimen og presset australierne mye ned i eget forsvar. Australia var absolutt komfortable med å forsvare kompakt, men en kunne se ganske mange danske baller bryte linjene i det australske forsvarsspillet. Australia hadde ikke mye offensivt, men de stoppet faktisk Danmark godt det siste kvarteret. 0-0 til pause.

Australia åpnet med et par cornere i starten av andre omgang og skapte angrep mot Danmark. Men så tok danskene over og fortsatte som fra første omgang.

Begge lag fikk en tung melding etter 58 minutter da Tunisia tok ledelsen mot Frankrike (1-0) og ville dermedpassere både Australia og Danmark dersom 0-0-resultatet skulle stå. Men Australia hadde ikke tenkt å la dette skje. Bare et minutt etter kunngjøringen tok Matthew Leckie saken i egne hender og sørget for 0-1 for Australia. Et fint mål som virkelig traff frykt og nerver i Danmark med 30 minutter igjen å spille.

Med 20 minutter igjen av kampen dømte dommeren først straffe for Danmark, men bare sekundet senere endret han kjennelsen til dansk offside da Kasper Dolberg var offside før han ble felt i 16-meteren. Med andre ord enda 0-1.

Danmark trengte to mål for å ta igjen Australia, men også for å ha en sjanse i åttendedelsfinalen da dansk seier var et krav. Australia på sin side trengte alle tre poengene med et kvarter igjen da Tunisia ledet på sin arena. Danmark gjorde offensive bytter mens Australia gjorde defensive bytter.

Australia jobbet hardt for å opprettholde stillingen, og de klarte å dra ut tiden da Danmark egentlig ikke klarte å skape noe mellom minuttene 75 og 90. Danmark fikk seks minutters tilleggstid for å finne to mål som føltes umulig. Til slutt var det store fokuset på at Australia skulle beholde ledelsen fremfor at Danmark skulle score to mål. Og Australia klarte endelig å presse ut seieren.

Kampen endte 0-1 til Australia, noe som betyr at australierne er klare for 8-delsfinalen i VM 2022. Danmark er slått ut av mesterskapet.

Tunisia – Frankrike

Frankrike gikk som forventet til 8-delsfinale som vinner av gruppe D. Dette til tross for 0-1-tap mot Tunisia i siste kamp. Tunisia ble på sin side ikke hjulpet av Danmark og må dermed se at VM er over for denne gang.

Onsdag ettermiddag braket Frankrike og Tunisia sammen i gruppe D. De to landene har en historie sammen med at Tunisia var en gammel fransk koloni frem til midten av 1950-tallet, noe som krydret kampen litt. Et annet krydder var det faktum at Tunisia hadde en sjanse til en plass i 16-delsfinalen via seier mot et allerede kvalifisert Frankrike. Landslagstreneren for Frankrike, Didier Deschamps, valgte også å gjøre totalt ni (!) endringer i startelleveren i forhold til seieren mot Danmark sist.

Tunisia så ut til å få en drømmestart allerede etter ni minutter da Nader Ghandri headet inn 1-0 for tuniserne på en dødball. Målet ble imidlertid dømt etter offside på midtstopper. Frankrike hadde litt mer ballbesittelse i første omgang, men skapte ikke for mange sjanser. Første omgang ble målløs.

I andre omgang tok det et kvarter før Tunisia scoret kampens første godkjente mål. Den erfarne midtbanespilleren Wahbi Khazri sørget for 1-0 for Tunisia, og i dette øyeblikk var Tunisia videre til 8-delsfinalen som gruppetoer. Bare minutter etter Khazris scoring var det imidlertid en overraskelse i venta da Australia tok en sjokkledelse mot Danmark.

Håpet for Tunisia var å vinne kampen samtidig som Danmark og Australia skulle dele poengene. Noe som ikke skjedde. Australia vant og Tunisias bragd mot Frankrike var i så måte forgjeves. Antoine Griezmann så ut til å utligne for Frankrike, men målet ble avblåst. En seier for Tunisia og et tap for Frankrike, men til tross for dette er Tunisia slått ut av VM og Frankrike er 8-delsfinalen som gruppevinner.