Tre kamper ble spilt i dag, Senegal mot Nederland som fullførte første runde til gruppe A og i gruppe B spilte England mot Iran mens USA mot Wales. 

Først ut av dagens tre kamper, var

England – Iran

England fikk en knallstart på VM i Qatar. Engelskmennene beseiret Iran i åpningen med 6-2 etter blant annet to mål fra Bukayo Saka og de som forventet vant de lett mot det asiatiske laget. 

Iran kom tidlig i trøbbel, men ikke på grunn av et engelsk mål. Irans erfarne målvakt Alireza Beiranvand ble tvunget av banen etter 20 minutter etter å ha blitt truffet i ansiktet. Målvakten prøvde å gå tilbake til kampen, men ble til slutt erstattet av Seyed Hosseini.

Begynnelsen av første omgang var på mange måter preget av nettopp denne skaden. England hadde ballen lenge uten å skape for farlige sjanser. Den første virkelig farlige England-scoringssjansen kom etter en halvtime da Harry Maguire steg til toppen av et hjørnespark og headet over tverrliggeren. Til slutt skulle imidlertid Englands besittelse bære frukter. Venstreback Luke Shaw kom rundt kanten og slo et perfekt innlegg til 19 år gamle Jude Bellingham, som igjen headet inn 1-0 for England etter 35 minutter.

Etter 40 minutter kom to nye mål for England. Et hjørnespark fra venstre ble headet ned av Harry Maguire til lagkamerat Bukayo Saka som bombet inn 2-0 på halvvolley. Bare et minutt senere kom den tredje da Harry Kane spilte inn et innlegg for en fremrusende Raheem Sterling som bare volleyet hjem 3-0. Dommeren la til 14 minutter (!) på tilleggstiden, noe som gjorde at målene kom i god tid før pausen.

Første omgang endte 3-0 til England etter at Iran i utgangspunktet så ut til å ha full kontroll over det engelske angrepet, før tre baller falt i nettet bak den nylig byttet ut keeperen.

Andre omgang

Iran gjorde tre bytter i pausen og kom litt høyere i banen i andre omgang. Iran holdt unna i et drøyt kvarter før neste engelske mål kom. Etter et svakt keeperutspark overtok England og Bukayo Saka kunne til slutt sette inn 4-0 for England og scoret sitt andre mål i kampen.

Iran fikk imidlertid en fin redusering like etter Sakas mål. Porto-stjernen Mehdi Taremi avsluttet et fint angrep til 4-1.

Det lille håpet for Iran ble slukket ganske raskt. Etter 71 minutter trillet Marcus Rashford inn 5-1 for England og svekket Irans håp fullstendig. England klarte et siste mål ti minutter før sluttsignalet og gjorde 6-1. Callum Wilson kom i en god posisjon, men passerte uselvisk til Jack Grealish som trillet inn sekseren for engelskmennene.

Iran skulle faktisk få nok en redusering i kampens aller siste minutt. Etter en cornersituasjon pekte dommeren på straffemerket og ga Mehdi Taremi sjansen til å score sitt andre mål for dagen fra elleve meter til 6-2. God start for turneringens store stjerne selv om laget hadde en tøff dag på jobben.

Kampen endte dermed 6-2 etter en overkjøring fra England.

Senegal – Nederland

I første omgang styrte Nederland kampen på sin egen måte med mye ballbesittelse. Frenkie de Jong hadde en god kontringssjanse til 1-0 for de oransje, men ellers spilte Senegal et effektivt og kompakt forsvarsspill. Første omgang var ganske høyt tempo med noen fine sekvenser og spilletempoet ble hevet fra VM-kampen tidligere på dagen og i går. Den første omgangen var imidlertid målløs.

Andre omgang

I andre omgang ble tempoet noe lavere og Senegal fortsatte sitt gode forsvarsspill og med kontringer i fokus. Senegal hadde også et par gode scoringssjanser. Senegal, som mistet stjernen Mané før turneringen, kan ha fått et annet skadeproblem. Midtbaneanker Cheikhou Kouyaté måtte bæres av på båre med en mistenkt skade med 20 minutter igjen. 

Så ble spillerne på banen litt slitne og kvaliteten på pasningsspillet sank, ikke minst fra Nederland. 

Kampen tok seg opp med seks minutter igjen av ordinær kamptid. På et innlegg fra venstre dukket den offensive midtbanespilleren Cody Gakpo opp og headet høyt for å heade hjem 1-0 for Nederland. Senegal presset umiddelbart på for en utligning med et fint skudd fra utsiden, men landslagsdebutant Andries Noppert strakk seg ut og reddet for Nederland.

Dommerteamet la til åtte minutter tilleggstid til kampen, noe som ga Senegal «god» tid til å finne en utligning. Et par touch bak Nederland sin backlinje og et par kryss resulterte imidlertid ikke i utligningsmål for Senegal. I stedet kunne Nederland sette poeng i kampen og økte til 2-0 gjennom Memphis Depay og Davy Klaasen, hvor sistnevnte fullførte kontringen.

Nederland tok en fin og viktig seier i gruppe A mot et hardtarbeidende Senegal. Neste kamp for begge lag er fredag ​​25. november når Ecuador møter Nederland og vertsnasjon Qatar Senegal.

USA – Wales

Wales og USA spilte uavgjort i den siste kampen på andre kampdag. Timothy Weah var den amerikanske målscoreren før Gareth Bale utlignet sent for Wales med et straffespark til 1-1.

Dette var en kamp som begge på forhånd beskrev som en «must match» i en gruppe som inkluderer Iran og England. USA satte i gang med en gang og allerede etter ti minutter skapte USA to farlige sjanser via først et innlegg som styrte en walisisk spiller og deretter med en heading fra kloss hold gjennom Josh Sargent. Et aggressivt USA pådro seg også et par tidlige gule kort og satte tonen for kampen også på den måten.

Kampen ble noe mer roligere, men tok seg opp etter 35 minutter. Stjernen Christian Pulisic slo igjennom og slo en ball til Timothy Weah som sørget for 1-0 for USA. Weah er forøvrig sønn av presidenten i Liberia og fotballlegenden George Weah og scoret sitt første VM-mål i karrieren.

USA kontrollerte første omgang og gikk til pause med 1-0-ledelse, ganske fortjent.

Andre omgang

Wales gjorde et par endringer etter pause med blant annet Kieffer Moore på topp. Dette gjorde at Wales kunne spille med flere pasninger inn i midten, noe som ga waliserne noen farlige situasjoner tidlig i andre omgang. dødballer ble også et sterkt våpen for Wales i andre omgang. Den største sjansen kom gjennom en heading fra Tottenham-forsvarer Ben Davies i det 65. minutt, men til ingen nytte.

Wales fortsatte å presse på gjennom omgangen og tok kontroll over omgangen. Med ti minutter igjen av ordinær tid, pekte Qatar-dommeren på straffemerket etter at Gareth Bale ble felt i 16-meteren. Wales’ gullgutt og lagkaptein Bale tok seg av straffen selv og gjorde ingen feil. Stjernen banket inn straffen til 1-1 foran tusenvis av reisende fans.

Avslutningen, med hele ni tilleggsminutter, var relativt dårlig. Ingen av lagene var fornøyd med resultatet, men energien avtok for både USA og Wales. Etter 90 minutter var det mulig å fastslå uavgjort til 1-1. Et resultat som var rettferdig utfra kampbildet. I første omgang var USA best og andre omgang tilhørte mye og mye Wales.