Velobet

Nederland – USA

Favorittene Nederland holdt oppe trykket i mesterskapets første 8-delsrunde da de slo USA ut av turneringen. Godt angrepsspill, utrolige ballberøringer og overraskende plasseringer var oppskriften på lagets sikrede kvartfinaleplass.

Det var god stemning på tribunen på Khalifa International Stadium i Ar-Rayyan da VM-sluttspillet startet tidlig lørdag kveld. Nederland valgte å stille opp med den samme startelleveren som hentet tre poeng mot Qatar tidligere i uken. USA gjorde på sin side et bytte der Jesus Ferreira erstattet skadde Josh Sargent.

Før kampen hadde mange spillere et gult kort med seg fra gruppespillet, noe som betydde at et nytt kort i denne kampen ville sette en stopper for spill i en eventuell kvartfinale. Både De Ligt og Aké i Nederland samt Dest, McKennie, Ream, Acosta og Adams i det amerikanske laget hadde gult kort hver.

Det var tydelig fra start at dette var en veldig viktig kamp da begge lag viste kjappe føtter. Det skulle bare ta noen minutter før Christian Pulisic fikk en gylden mulighet for det amerikanske laget. Spissen var helt ren i 16-meteren, men her kunne Nederlanders Andries Noppert gjøre en flott redning fra kloss hold.

USA fortsatte å være det drivende laget og først etter ti minutters spill kunne Nederland nærme seg motstandernes mål, men her viste USA et fint forsvar. Men da laget fikk en ny mulighet bare sekunder senere, kunne en helt umarkert Memphid Depay sette inn 1-0 etter en fin pasning fra Denzel Dumfries på høyrekanten.

Det amerikanske laget slet da med å bryte gjennom Nederlands lagoppstilling, og i stedet var det Nederland som fikk neste mulighet gjennom Daley Blind som fyrte godt over mål. Depay var også foran igjen, men skuddet gikk i feil vinkel og gikk langt utenfor. Nederland hadde god plass å spille på på amerikansk halvdel, noe som ga følelsen av at det tidligere målet ikke ville være lagets eneste.

Mens Nederland trillet ballen med stor selvtillit, ga USA inntrykk av å ikke helt vite hva de ville med ballen. Laget hadde vanskeligheter med å komme seg helt frem, men viste likevel en sterk vilje til å kjempe videre for en utligning.

Siste del av omgangen holdt et betydelig lavere tempo enn begynnelsen. Men med bare minutter igjen til pause fikk Noppert kjenne på ballen igjen etter fint fremspill av USAs angrepstrio og et farlig direkteskudd fra Tim Weah. Sergino Dest hadde også et forsøk på mål, som ble fulgt av en kjapp vending fra Nederland hvor Cody Gakpo ble stoppet av Tim Ream på backlinjen.

På overtid av omgangen fikk Nederland innkast. Klaassen kombinerte med Dumfries, og sistnevnte leverte nok et strålende lavt innlegg. Denne gangen var det Daley Blind som får æren av å sette ballen i mål.

Andre omgang

Da lagene kom på banen igjen, valgte Nederland å gjøre to endringer på midtbanen mens USA erstattet Ferreira, som startet sin første verdenscupstart i dag, med Goivanni Reyna øverst. Tempoet var nok en gang høyt og i forbindelse med et amerikansk hjørnespark hadde laget en skikkelig farlig sjanse på mål hvor Noppert ble reddet av Gapko som reddet på målstreken.

Angrepet ble fulgt av en nederlandsk situasjon, men så var det nok en gang USA som viste seg frem. Både Desp, Pulisic og McKennie hadde skudd mot Noppert. McKennie var fri på straffemerket, men dessverre gikk ballen over mål.

Kampens første advarsel ble tildelt Nederland-innbytter Teun Koopmeiner litt over en time etter å ha felt Pulisic. USA valgte da å gjøre ytterligere bytter, men i stedet for egne angrep fulgte tre kjappe forsøk fra Nederland. Matt Turner virkelig storspilte i målet. Reyna, som kom inn etter pausen fikk vist seg frem, men forsøket hans havnet godt utenfor. Haji Wright fikk også en gylden sjanse, men dessverre var han i feil posisjon til å få ballen i mål.

Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før Wright var der igjen. I forbindelse med corner som blir klarert, vant USA ballen tilbake igjen. Pulisic legger inn fra høyre og Wright bruker hælen til å få ballen i en bue over Noppert og i mål.

Angrepene endte imidlertid ikke der og begge lag jaget et nytt fulltreffer. Laget som tok seg helt frem var Nederland, som i det 81. minutt kunne sette inn 3-1 gjennom Denzel Dumfries, som sto helt fri bak ryggen på hele USA. Drømmemålet knuste amerikanernes drøm om opprykk, til tross for at de viste angrepsforsøk helt til siste slutt.

USA må nå pakke sekken og reise hjem fra Qatar.

Fakta: Nederland – USA 3-1

Mål:
1-0 Memphid Depay (10′)
2-0 Daley Blind (45+1)
2-1 Haji Wright (76′)
3-1 Denzel Dumfries (81′)

Gule kort:
Teun Koopmeiners, Nederländerna
Frenkie de Jong, Nederländerna

Nederlands startellever:
Noppert – Timber, van Dijk, Aké (ut 90+3) – Dumfries, de Roon (ut 46′), de Jong, Blind – Klaassen (ut 46′) – Gakpo (ut 90+3′), Depay (ut 82′)

Innbyttere: Teun Koopmeiners (46′), Steve Bergvijn (46′), Xavi Simons (82′), Matthijs de Ligt (90+3), Wout Weghorst (90+3′)

USAs startellever:
Turner – Dest (ut 75′), Zimmerman, Ream, Robinson (ut 90+2) – Adams, Musah, McKennie (ut 67′) – Weah (ut 67′), Ferreira (ut 46′), Pulisic

Innbyttere: Giovanni Reyna (46′), Brenden Aaronson (67′), Haji Wright (67′), DeAndré Yeldin (75′), Jordan Morris (90+2)

Dommere: Wilton Sampaio (Brasil), Bruno Boschilia (Brasil), Bruno Pires (Brasilien) og Andrés Matonte (Uruguay)

 

 

Argentina – Australia

Det ordnet seg til slutt for Argentina. Storfavorittene taklet presset i thrilleren mot Australia og er nå klare for kvartfinalen i fotball-VM 2022.

Sammenlignet med gruppespillfinalen mot Danmark, gjorde Australia en endring i start XI, med Craig Goodwin erstattet av Keanu Baccus på midtbanen. I Argentinas startellever manglet stjernen Angel Di Maria, som ble erstattet av «Papu» Gomez, ifølge media, på grunn av en mulig skade. Samtidig kunne Messi skryte av at 8-delsfinalen var hans 1000. kamp på seniornivå, en bragd som ikke mange har.

To gule kort og drømmemål av Messi

Argentina var laget som startet med mest ballbesittelse og spilte også mest på motstandernes banehalvdel. Drøye fire minutter ut i kampen forsøkte laget å få en straffe etter at de mente at et skudd fra Gomez gikk på hånden til en australsk spiller. Spillerne fikk drahjelp fra tribunen, men dommerne valgte å ikke tildele laget noen fordel.

Etter et kvarter kom kampens første gule kort, til Australias midtbanespiller Jackson Irvine etter at han stemplet Marcos Acuna. Kortet var hans andre i turneringen, som betyr suspensjon i en eventuell kvartfinale.

Det var det søramerikanske laget som hadde det første forsøket på mål da Gomez skjøt en veldig høy ball i det 17. minutt. Laget hadde imidlertid svært vanskelig for å sette sammen noe virkelig bra offensivt, mens Australia viste et veldig godt forsvarsspill.

Australia var også laget som fikk kampens første og andre hjørnespark. Den første gikk ut i intet, men den andre resulterte i en headet ball inn i målfeltet hvor Argentinas forsvar måtte jobbe for å få den unna.

De virkelig skarpe situasjonene viste seg ikke i løpet av kampens første halvtime, men i forbindelse med at Argentina fikk frispark kunne Lionel Messi scoret sitt etterlengtede første mål i en VM-sluttkamp. Det var stjernen selv som startet pasningene mellom laget hvor han til slutt kunne smelle inn 1-0 bak Matthew Ryan i målet.

Kort tid etter scoringen kom kampens andre gule kort, også til i en australsk spiller med fremtidig suspensjon ved avansement. Milos Degenek havnet i en luftduell med Acuna og måtte dermed se kortet. Sangene fra de argentinske fansen ble ropt høyt på tribunen etter lagets ledelse som varte helt til pause.

Andra omgang

Det ledende laget valgte å gjøre et tidlig bytte etter pause, med Alejandro Gomez erstattet av Lisandro Martinez. I samme slengen kom lagets andre forsøk på mål der Messi nok en gang var sist på ballen som ble plassert rett i armene på Ryan. Samtidig valgte Australia å omforme fra fire til tre spillere på backlinjen, et oppsett laget ellers brukte gjennom hele turneringen.

Argentina øke ledelsen i det 57. minutt. Australia-keeper Matthew Ryan får et tilbakespill av Souttar, ble så presset av to argentinske spillere og han velger å drible seg ut av presset. Det klarte han ikke, og med det kan Manchester City-angriperen dytte ballen i mål.

Målet ble etterfulgt av et dobbeltbytte på den australske midtbanen, men til tross for mye krefter klarte Messi å komme seg helt til mål på egen hånd. Til slutt ble imidlertid ballen dyttet vekk av en motstander og stjernen tilbød kameraet et lurt smil. Minuttet senere var 35-åringen i gang igjen, men da gikk skuddet for høyt.

Men med tjue minutter igjen gjorde begge lagene flere endringer, med Australia som plukket ut både Leckie og Duke på topp. For Argentina kom Lautaro Martinez og Nicolas Tagliafico på banen, med sistnevnte raskt i stand til å få et forsøk på mål.

Det ville imidlertid ikke være han som scoret kampens neste mål, men dette kom fra Australias Craig Goodwin som erstattet Riley McGree på midtbanen knappe tjue minutter tidligere. Målet sjokkerte de fleste fremmøtte på Ahmad Bin Ali Stadium. Et sjanseskudd fra Goodwin som treffer hodet til en argentinsk spiller. Og videre rett i mål forbi en fullt posisjonert Martinez.

Argentina valgte da å gjøre sine to siste bytter, men før den nye lagoppstillingen kunne komme sammen, hadde Aziz Behich en stor mulighet til å utligne for Australia. Dundee United-forsvareren løp fritt forbi motstanderen og ble stoppet av sistemann like før han skulle ta siste støtet. Angrepet ble etterfulgt av et hjørnespart for laget hvor Ajdin Hrustic løftet ballen over både spillere og målburet.

Argentina økte deretter tempoet og Lisandro Martinez bød på to baller på mål på svært kort tid. På overtid presset også Messi og Palacio på for enda et mål. Australia hadde også en god sjanse kort tid før ekstra tid, men skuddet fra Jamie MacLaren gikk rett i lufta. Men da sluttsignalet lød etter sju minutters tilleggstid var det klart – Argentina videre og Australia slått ut av VM.

Argentina har nå en kvartfinale mot Nederland å se frem til. Dette skjer fredag ​​9. desember med avspark klokken 20.00 norsk tid.

Fakta: Argentina – Australia

Mål:
1-0 Lionel Messi (35′)
2-0 Julian Alvarez (57′)
2-1 Enzo Fernandez (självmål – 77′)

Gule kort:
Jackson Irvine, Australien
Milos Degenek, Australien

Argentinas startellever:
E. Martinez-Molina (ut 80′), Romero, Otamendi, Acuna (ut 72′)-De Paul, Fernandez, Mac Allister (ut 80′)-Alvarez (ut 71′), Messi, Gomez (ut 50′)

Innbyttere: Lisandro Martinez (50′), Lautaro Martinez (71′), Nicolas Tagliafico (72′), Exequiel Palacios (80′), Gonzalo Mantiel (80′)

Australias startellever:
Ryan-Degenek (ut 72′), Rowles, Souttar, Behich-Mooy, Baccus (ut 58′), Irvine, McGree (ut 58′), Leckie (ut 72′)-Duke (ut 72′)

Innbyttere: Ajdin Hrustic (58′), Craig Goodwin (58′), Garang Kuol (72′), Jamie MacLaren (72′), Fran Karacic (72′)

Dommere: Szymon Marciniak (Polen), Paweł Sokolnicki (Polen), Tomasz Listkiewicz (Polen) og Mario Escobar (Guatemala)


Burnley - Brentford