Velobet

Kroatia er klare for semifinale i VM 2022 etter å ha vunnet mot Brasil etter straffesparkkonkurranse. En målløs kamp etter ordinær tid og et mål hver i ekstraomgangene banet vei for en straffesparkkonkurranse der Kroatia trakk det lengste strået. Brasil er dermed slått ut av VM, mens Kroatia skal spille VM-semifinale neste uke mot enten Nederland eller Argentina.

Fredag ​​ettermiddag ble den første av fire VM-kvartfinaler spilt da Brasil tok imot Kroatia i et tøft oppgjør. Et Brasil med favorittstempel fikk se et fokusert Kroatia komme til kampstart.

Et godt organisert Kroatia så ut til å nesten frustrere Brasil i de første 20 minuttene, spesielt superstjernen Neymar. Kroatene forsvarte seg ganske lavt og ga ikke mye plass til brasiliansk kombinasjonsspill. Brasil kom igjennom et par ganger etter bare 20 minutter, gjennom Vinicius Junior og Neymar, men uten å skape store sjanser.

Kroatia er et lag som spiller med mye kontroll på begge sider av banen. Et sikkert forsvar la grunnlaget for et ganske godt angrep da kroatene hadde ballen. Kroatia var ganske farlige hver gang de fikk sjansen i offensiven mens de holdt Brasil utenfor farlige sjanser.

Første omgang var sjansefattig og ikke spesielt innholdsrik. Akkurat som det vanligvis skjer når VM-sluttspillet starter, ønsket ingen av lagene å ta for store sjanser i håp om semifinaleplass. 0-0 etter 45 minutter i omgangen hvor Kroatia måtte være mest fornøyd frem til pause, nådde ikke Brasil på sin side potensialet.

Andre omgang

Brasil startet andre omgang i et høyt tempo og skapte et par sjanser umiddelbart som Kroatia-keeper Livakovic klarte å redde. Neymar, Raphinha og Vinicius Junior sto bak et par nære sjanser for Brasil i løpet av bare de første fem minuttene.

Landslagstrener for Brasil, Tite, valgte å gjøre et par kjappe bytter tidlig i omgangen hvor han erstattet nevnte Raphinha og Vinicius Junior, og dermed sørget for friske bein på kantene. Antony kom også inn gjorde det bra fra høyrekanten.

Med et kvarter igjen av andre omgang hadde det ikke skjedd så mange sjanser, ingen med uttelling. Kroatia fortsatte å spille kontrollert og til tross for en fartsfylt start for Brasil. Men da et tålmodig Brasil reiste seg, gikk det fort, der Neymar for eksempel hadde en stor sjanse som tvang Dominik Livakovic til en ny redning med et drøyt kvarter igjen av omgangen.

Etter 90 minutter endte kampen 0-0. 2018-VM sølvvinner Kroatia sto godt opp med taktisk dyktighet og høy arbeidskapasitet. Brasil slet med å trenge gjennom og finne rom til stjernespillerne sine, men prøvde helt frem til sluttsignalet for å finne et mål. VMs første kvartfinale gikk til ekstraomganger.

Ekstraomgangene

To ganger 15 minutter ekstraomgang var neste. Kroatia hadde kjørt noen løp i løpet av ordinær tid og så ikke så stresset ut til å finne et mål. Kroatene hadde en straffeseier mot Japan fra 8-delsfinalen, men også fra to sluttspillkamper i 2018 hvor Kroatia vant på straffe (mot henholdsvis Danmark og Russland) og absolutt hadde mye selvtillit foran et mulig straffescenario.

Brasil hadde litt ballbesittelse i det første kvarteret, men så også ganske sliten ut. Noe som gjorde brasilianerne ganske sårbare da Kroatia tidvis samlet energi til kontringer, hvor Bruno Petkovic blant annet skapte en drømmesituasjon for Kroatia.

Men Brasil kom også til å finne energi. I siste minutt av det første ekstra omgangen kom målet for Brasil. Stjernens superstjerne Neymar, som egentlig så sliten ut, kombinerte i et veggspill med Vinicius Junior og Lucas Paqueta og rundet deretter den kroatiske keeperen og gjorde 1-0 på krysset for Brasil. Den store redningsmannen trådte frem i best mulig posisjon, like før pausen i ekstraomgangene.

Kalddusjen for Kroatia på slutten av det første ekstrakvartalet tvang kroatene til å spille mer offensivt fotball. Zlatko Dalic sendte inn Ante Budimir på topp sammen med Bruno Petkovic og hadde da et angriperpar å sende baller inn til. Med fire minutter igjen av siste ekstraomgang kom også en kroatisk utligning, etter at Dalics bytte bar frukter. En annen innbytter, Miroslav Orsic, tok seg rundt på venstrekanten og slo et lavt innlegg til Bruno Petkovic som gjennom Marquinhos fyrte inn 1-1 og utlignet for Kroatia. 1-1 etter en voldsom ekstraomgang.

Straffesparkkonkurransen

Kroatia fikk starte straffesparkkonkurransen hvor Nikola Vlasic satte straffesparket sitt komfortabelt midt i mål. Rodrygo startet for Brasil og Livakovic redder Rodrygos straffe som ble skutt til venstre for keeperen. I andre runde scoret Lovro Majer for Kroatia og Casemiro det samme for Brasil. Strafferunde tre ble åpnet av Kroatia-stjernen Luka Modric som trillet inn den tredje for kroatene, dette ble besvart av Brasils Pedro som gjorde sitt og scoret sin straffe. I fjerde runde scoret Miroslav Orsic på en steinhard straffe ned til keeperens høyre hjørne. Dette betydde at Marquinhos måtte score straffen sin for å ha noe håp om en semifinale. PSG-kapteinen så imidlertid ballen treffe stolpen og sprette ut, noe som gjorde at Kroatia vant (nok en) straffekonkurransen.

Kroatia tok dermed nok en ny straffeseier i et VM og de slo ut en av favorittene Brasil. Et fantastisk resultat for Kroatia, men tungt for Neymar og hans Brasil. For Kroatia venter VM-semifinalene 13. desember mot Argentina eller Nederland.

KRO: Nikola Vlasic (Mål)
BRA: Rodrygo (Bom)
KRO: Lovro Majer (Mål)
BRA: Casemiro (Mål)
KRO: Luka Modric (Mål)
BRA: Pedro (Mål)
KRO: Miroslav Orsic (Mål)
BRA: Marquinhos (Bom)

Brasils startellever

Allisson- Eder Militao (ut ’106), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo – Lucas Paqueta (ut ’106), Casemiro – Raphinha (ut ’56), Neymar, Vinicius Junior (ut ’64) – Richarlison (ut ’84)

Innbyttere:
Antony (’56), Rodrygo (’64), Pedro (’84), Alex Sandro (’106), Fred (’106)

 

Kroatias startellever

Dominik Livakovic – Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Sosa (ut ’110) – Luka Modric, Marcelo Brozovic (ut ’114), Mateo Kovacic (’106) – Mario Pasalic (ut ’72), Andrej Kramaric (ut ’72), Ivan Perisic

Innbyttere:
Bruno Petkovic (’72), Nikola Vlasic (’72), Lovro Majer (’106), Ante Budimir (’110), Miroslav Orsic (’114).


Burnley - Brentford