Velobet

Argentina er videre til semifinalen i VM etter at de beseiret Nederland på straffesparkkonkurranse. Argentina mistet en tomålsledelse på slutten av ordinær tid, og etter en målløs og innholdsrik ekstraomgang ble kampen deretter avgjort på straffe.

Den andre kvartfinalen i VM hadde avspark fredag ​​kveld da Argentina og Nederland braket sammen i en klassisk kamp. Argentina var Sør-Amerikas siste håp i jakten på semifinaleplass etter at Brasil overraskende gikk ut mot Kroatia en drøy time før denne kvartfinalen. Et Kroatia som venter i semifinalen for Argentina.

Det første kvarteret i kvartfinalen var veldig fysisk. Fremfor alt gikk Argentina hardt ut i duellene, der dommer Lahoz måtte gi noen tilbakemeldinger i starten. Spillemessig var det Argentina som rygget litt i løpet av de første 25 minuttene, mens Nederland hadde litt ballbesittelse uten kanskje å true for mye. Argentina hadde også en del ballbesittelse til tider, men begge lag spilte fokusert i de defensive områdene.

Da kampen roet seg litt ned, fikk Argentina se lyset. Superstjernen Lionel Messi drev fra høyre og inn i banen. Med venstrefoten slo han en eminent pasning mellom van Dijk og Aké. Molina fikk ballen med seg og med utsiden av foten satt han den i det lengste hjørnet. Et mål som kom i det 35. minutt av kampen, og som var første omgangs eneste. En begivenhetsløs omgang så dermed et mål, etter Messis magi. 1-0 til pause.

Andre omgang

Nederland gjorde et par endringer i pausen og ønsket tydelig å endre noen detaljer på banen. Selve kampbildet endret seg ikke så mye. Nederland hadde litt ball, men var veldig ineffektive og til tider slurvete. Argentina hadde et par kontringer og et farlig frispark fra Lionel Messi i det første kvarter av omgangen.

Mens Nederland begynte å spille med litt mer offensiv kraft (Luuk De Jong blant andre), valgte Argentina en litt mer defensiv vei i sine innbytter. Landslagtrener Lionel Scaloni hentet inn litt mer defensiv balanse på midtbanen med Leandro Paredes i sentrum ved pause, for å stabilisere seg enda mer sentralt.

Etter 70 minutter hadde Argentina muligheten til å øke ledelsen i kampen. Marcos Acuna tok seg rundt på venstresiden og ble felt på kanten av sekstenmeteren av den nederlandske høyrebacken Denzel Dumfries. Fra elleve meter gikk Lionel Messi selvfølgelig frem og skjøt straffen. Han gjorde absolutt ingen feil da han ventet ut keeper og sørget for 2-0 fra straffemerket. Messis fjerde mål i dette verdensmesterskapet, og flyttet ham til andreplass som VMs toppscorer.

Nå var Nederland virkelig i trøbbel. Et slurvete og lavmælt Nederland i andre omgang fikk kanskje mer energi og selvtillit fra et å ligge under med to mål så nær kampslutt. Men et bytte kom til å gjøre susen for de oransje. Den nesten to meter høye spissen Wout Weghorst ble byttet inn like etter Argentinas ledelse og fant en redusering etter bare fem minutter på banen. Et perfekt innlegg nådde Weghorsts panne og med sju minutter igjen av ordinær kamptid var det kamp igjen. Nederland hadde deretter ett skudd i stolpen tett etter reduseringen og begynte for alvor å true.

Kampen ble også rotete og het i sluttminuttene hvor nesten hele Nederland-benken var ute på banen etter en argentinsk takling fra Leandro Paredes som deretter smalt til og sparka ballen rett på benken til Nederland. Dommeren Antonio Lahoz valgte imidlertid kun å gi en advarsel til Paredes og ikke til noen annen spiller som deltok i ‘oppgjøret’.

Ti minutters tilleggstid sto på tavla. Minuttet inn i tilleggstid fikk Nederland en farlig frisparkposisjon bare noen få meter utenfor 16-meteren. Steven Berghuis skjøt imidlertid frisparket midt på den argentinske muren.

Argentina gjorde alt for å forsvare ledelsen, både høyt og lavt på banen. De høye nederlenderne slet med blant annet Nicolas Otamendi og Lisandro Martinez i det offensive straffefeltet, men hadde vanskeligheter med å skape gode scoringssjanser. I aller siste minutt fikk imidlertid Nederland en ny frisparksmulighet en meter utenfor 16-meteren etter at Wout Weghorst ble taklet bakfra (nøyaktig samme posisjon som Berghuis sitt frispark minutter tidligere). Berghuis fintet skuddet og kjørte en pasning ved siden av muren. Weghorst tok et touch og pirker den forbi keeper med venstrefoten. Han satte inn 2-2 i det aller siste minuttet av tilleggstid. Weghorst ble byttet ut i kampens 78. minutt og utlignet nesten på egenhånd for å sende kampen til ekstraomganger, gjennom en frisparkvariant kommer til å bli spillt i flere tiår fremover.

For Argentina ble det selvfølgelig en skikkelig kalddusj etter å ha sluppet inn to mål i det avsluttende kvarteret. Lionel Messi og hans menn var frustrerte over dommer Lahoz både under den avgjørende frisparksituasjonen og etter sluttsignalet, og fikk et par gule kort (inkludert Lionel Messi).

Ekstraomgangene

Det første kvarteret av ekstraomgangene inneholdt en spenning i luften som nesten var til å ta og føle på, selv om kvarteret i seg selv ikke var spesielt spennende med tanke på mengde sjanser. Argentina hadde litt mer ballbesittelse enn de gjorde tidligere i kampen og prøvde å ta tilbake ledelsen mens Nederland forsvarte seg godt.

Det ble noe mer energisk i den andre ekstraomgangen hvor begge lag, noe overraskende, begynte å risikere litt mer. Nederland hadde en farlig dødballsituasjon og Argentina fikk en veldig god sjanse i 16-meteren der spiss Lautaro Martinez skjøt midt på Nederland-backen Virgil van Dijk. Minuttet senere hadde Enzo Fernandez et farlig skudd fra utsiden som ble headet så vidt av en nederlandsk forsvarsspiller.

Nederland hadde et par halvfarlige kontringer til tider da kampen virkelig svingte. Et nederlandsk kontring ble fulgt av en argentinsk halvsjanse, nesten hver gang. Et innholdsrikt siste kvarter endte med et stolpeskudd fra Enzo Fernandez i aller siste minutt fra utenfor sekstenmeteren. Men ekstraomgangene inneholdt ikke noen mål. 2-2 etter 120 minutter og nok en straffesparkkonkurranse ville avgjøre en VM-kvartfinale.

Straffesparkkonkurransen

Nederland åpnet straffekonkurransen og kaptein Virgil van Dijk åpnet straffekonkurransen med en bom (reddet av Emiliano Martinez). Ikke den starten Nederland ønsket på straffekonkurransen, selvfølgelig. Lionel Messi skulle score Argentinas første straffe og scoret sin andre straffe i kampen da han nok en gang ventet ut Noppert i det nederlandske målet og trillet ballen inn. Nederland sin andre straffe ble nok en gang reddet av keeper Martinez. Etter at Argentinas Leandro Paredes satt den andre for Argentina, sto søramerikanerne 0-2 etter to strafferunder.

Nederland scoret på sin tredje straffe gjennom Teun Koopmeiners. Gonzalo Montiel fikk da sjansen for Argentina og han ga Argentina 1-3. En av kampens ledende skikkelser, Wout Weghorst, måtte score for å holde Nederland inne i kampen, noe han gjorde i fjerde runde. Det ga imidlertid Enzo Fernandez muligheten til å avgjøre kvartfinalen med sin straffe i runde fire. Midtbanespilleren avfyrte imidlertid straffesparket utenfor, noe som betyr at straffedramaet levde videre. I den femte og siste ordinære strafferunden scoret Luuk De Jong sin straff for Nederland, noe som satte Lautaro Martinez i posisjon til å bli kampens helt for Argentina. Inter-spilleren slo en perfekt straffe for å skyte Argentina inn i semifinalen i VM-22.

Argentina er dermed klare for semifinale tirsdag, hvor de spiller mot Kroatia, avspark kl 20.00. Nederland, til tross for deres gode innsats, vil forlate Qatar etter å ha gått ut i kvartfinalekampen.

NED: Virgil van Dijk (Bom)
ARG: Lionel Messi (Mål)
NED: Steven Berghuis (Bom)
ARG: Leandro Paredes (Mål)
NED: Teun Koopmeiners (Mål)
ARG: Gonzalo Montiel (Mål)
NED: Wout Weghorst (Mål)
ARG: Enzo Fernandez (Bom)