Velobet

Argentina tok en imponerende 3-0-seier mot Kroatia i semifinalen og nå venter finalen for Argentina. En av kampens målscorere var Lionel Messi, kom nok en gang inn i historiebøkene. Han er den argentinske spilleren som har scoret flest VM-mål. Julian Alvarez scoret to mål for søramerikanerne.

Den første semifinalen i VM 2022 ble spilt tirsdag da Kroatia og Argentina møtte hverandre. Begge lag hadde ett og samme mål: VM-finalen søndag mot Frankrike eller Marokko. Semifinalen var en kamp hvor to av verdens beste spillere fra 2010-tallet og utover, Lionel Messi og Luka Modric, skulle kjempe og hvor en av stjernene skulle se (sin antakelig) siste sjanse til å oppnå et VM-gull.

Publikum hadde kommet seg til Lusail Stadium i Qatar, hvor imidlertid de argentinske fansen hadde en fordel med tanke på antall besøkende. De som reiste fikk se en intens start på kampen der lagene gikk hardt og tøft i nærkampene, der den italienske dommeren Daniele Orsato holdt seg rolig. Argentina hadde mest ballbesittelse i starten mens Kroatia forsvarte seg solid. Argentina skapte ikke så mange sjanser, men begynte å finne litt mer offensive situasjoner etter ca 20 minutter. Kroatia var aggressive og raske i sine kontringer da de hadde muligheten.

Når Kroatia ga plass til Argentina, var argentinerne lynraske. Kroatene gikk langt mellom banehalvdelene og på et tidspunkt og slo Argentina en rask kontring på Julian Alvarez. Den unge spissen slo seg løs med Dominik Livakovic og pirket ballen forbi keeper som igjen hindret Alvarez i å komme seg lenger frem. Daniele Orsato pekte dermed på straffemerket etter 30 spilte minutter. Fra elleve meter skulle selvfølgelig superstjernen Lionel Messi ta straffesparket. Messi gjorde ingen feil, og sparket en fantastisk straffe i taket og sendte Argentina opp 1-0. Messis femte mål i dette VM, og er dermed felles toppscorer med klubbkamerat Kylian Mbappé. Målet gjorde også at Lionel Messi, med sine elleve VM-mål, er historiens argentinske spiller med flest VM-mål.

Bare minutter etter Argentinas mål, økte de ledelsen med fem minutter igjen av ordinær tid før pause. Nettopp nevnte Julian Alvarez var ansvarlig for en fin soloprestasjon da han gjorde 2-0 like før pause. Spissen tok ballen selv på en kontring etter en kroatisk dødball, Alvarez filtret deretter ballen gjennom to kroatiske forsvarere for å sette inn Argentinas andre.

Kroatia hadde en god omgang totalt sett med et godt offensivt spill og tett defensiv, men en tung periode på slutten av omgangen viste seg å være avgjørende i de første 45. 2-0 til Argentina etter første omgang.

Andre omgang

Kroatia gjorde to bytter etter pausen da de erstattet offensiv kraft i kantspillerne Miroslav Orsic og Nikola Vlasic. Bruno Petkovic kom også inn fem minutter ut i andre omgang. Det var tydelig at landslagstrener Zlatko Dalic gjorde offensive justeringer for Kroatia, som de trengte for å snu semifinalen. Kroatia fikk helt klart mer av ballen med sine justeringer og Argentina lot dem, men argentinerne skapte på sin side en sjanse gjennom Lionel Messi etter et kvarter da Kroatia trengte frem.

Messi rundlurte Gvardiol flere ganger på kanten. Han tok med seg ballen og Gvardiol på slep fra midtbanen. Feilvendt rykket han vekk fra Gvardiol like ved dødlinja, og så legger han ballen ut til Alvarez som enkelt kan sette inn 3-0 fra kloss hold. Alvarez sitt andre mål i kampen og hans fjerde i VM.

De siste 20 minuttene gikk veldig fort, med Argentina som kunne la tiden gå. Kroatia skapte ingen sjanser for å finne en redusering og VM-semifinalen endte 3-0 til Argentina.

For Kroatia venter nå bronsefinalen på lørdag, hvor de spiller mot taperen i morgendagens semifinale mellom Marokko og Frankrike. For Argentina venter VM-finalen på søndag mot vinneren av den semifinalen. Finalen er Argentinas andre på åtte år, etter å ha spilt i finalen i Brasil i 2014, og nasjonens sjette VM-finale i historien.

Argentina – Kroatia, 3-0 (2-0)

’34 1-0 Lionel Messi (straffe)
’39 2-0 Julian Alvarez
’69 3-0 Julian Alvarez

Kroatias startellever

Dominik Livakovic

Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Sosa (ut ’46)

Luka Modric (ut ’81), Marcelo Brozovic (ut ’50), Mateo Kovacic

Mario Pasalic (ut ’46), Andrej Kramaric (ut ’72), Ivan Perisic

Innbyttere:
Miroslav Orsic (’46), Nikola Vlasic (’46), Bruno Petkovic (’50), Marko Livaja (’72), Lovro Majer (’81).

Argentinas startellever

Emiliano Martinez

Nahuel Molina (ut ’86), Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Nicolas Tagliafico

Rodrigo De Paul (ut ’74), Enzo Fernandez, Leandro Paredes (ut ’61), Alexis MacAllister (ut ’86)

Lionel Messi, Julian Alvarez (ut ’74)

Innbyttere:
Lisandro Martinez (’61), Paulo Dybala (’74), Ezequiel Palacios (’74), Juan Foyth (’86), Angel Correa (’86).


Burnley - Brentford