Velobet

Marokkos suksess i verdensmesterskapet i 2022 fortsetter. Marokkanerne holdt nullen i ordinær kamptid og ekstraomganger for deretter å avgjøre åttendedelsfinalen i VM mot Spania på straffe. Tre spanske straffemiss gjorde at Marokko gikk videre til kvartfinalen i verdensmesterskapet og Spania ble slått ut.

Marokko – Spania

Tirsdag ble nest siste åttendedelsfinale i VM spilt, mellom Spania og Marokko. En kamp der Spania var rimelig store favoritter til tross for Marokkos nylige suksess med blant annet gruppeseier. For vinneren her venter vinneren mellom Portugal og Sveits i kvartfinalen.

Spanjolene startet, som vanlig, med mye ball. Marokko forsvarte seg med hele laget på egen banehalvdel stort sett hele tiden innledningsvis. Marokko var tette i forsvar i starten og slapp ikke Spania inn i de farlige områdene. Når marokkanerne fikk kontringer, ble det litt høyere puls på alle.

Marokko var ganske vågale i sitt korte pasningsspill i oppbyggingen, noe som kunne blitt kostbart etter 25 minutter. En marokkansk klarering ble fanget av spanjolene og ga supertalentet Gavi en mulighet som Yassine Bounou i det marokkansk målet måtte gi retur på som Ferran Torres skjøt på. Ballen ble avskåret av en marokkansk forsvarer. Det ble imidlertid vinket av for offside.

Første omgang ble målløs. Omgangen var preget av høy spansk ballbesittelse og et sterkt forsvarende Marokko. Marokkanerne reiste som nevnt fra tid til annen offensivt og skapte et par farlige sjanser, blant annet med omgangens eneste offisielle skudd på mål.

Andre omgang

Ingen av lagene valgte å gjøre noen bytter ved pause og virket med det fornøyde med hvordan ting så ut på banen i første omgang. Spania er kjent for sin tålmodighet, og selv om trener Luis Enrique absolutt ga nye instruksjoner ved pause, var det ingenting revolusjonerende som kunne sees med øynene for en utenforstående observatør.

Spania gjorde to endringer etter et drøyt kvarter da Carlos Soler og Spanias toppscorer i VM, Alvaro Morata, ble byttet ut. De spanske byttene som ble gjort endret ikke bildet av kampen på noen måte i starten. Spania fortsatte å ha ballen mesteparten av tiden, men fant det ekstremt vanskelig å trenge gjennom. Det var svært sjelden noe overraskelsesmoment i det spanske spillet med ballen, noe som fikk tiden til å gå. Etter 75 minutter hadde Spania fortsatt knapt skapt en sjanse i andre omgang, bortsett fra et farlig frispark der Dani Olmo fikk en avslutning på mål, men ingen uttelling.

I de siste ti minuttene hadde Spania litt friskere ben enn Marokko, med Athletic Bilbao-spiller Nico Williams som kom inn for spanjolene. Williams var ansvarlig for noen fine trekk for å lirke opp det marokkanske forsvaret og skape litt forvirring. Da Marokko mistet litt energi på slutten av kampen (til tross for noen bytter), ble spillerne virkelig løftet av det marokkanske publikumet på plass, som sang til randen på tribunen.

Selv om det ble åpnet litt opp i sluttminuttene og i tilleggstid (+5), ble det ingen scoringer i ordinær kamptid. Åttedelsfinalen gikk dermed til ekstraomganger etter en begivenhetsløs kamp.

Ekstraomgangene

Spania hadde ballen store deler av det første kvarteret av ekstraomgangene, men begge lag skapte sjanser. For Spania var Nico Williams styreren for sjansene. Marokkos innbytter Walid Cheddira var på sin side markant i spillet hvor han fikk friposisjon (offside) og et farlig skudd på mål som Unai Simon måtte redde.

Den andre ekstraomgangen var lik den første. Spania hadde mye ballbesittelse og Marokkos Cheddira skapte en fin kontringsmulighet for seg selv, men uten å avslutte. Nico Williams var også dette kvartalets mest aktive spiller for Spania før han ble byttet ut, antagelig for å erstatte til en bedre straffetaker i form av Pablo Sarabia. Det ville vært målløst selv i tilleggstid og den spennende 8-delsfinalen måtte avgjøres på straffe.

Straffesparkkonkurransen

Marokko fikk åpne konkurransen etter å ha vunnet myntkastet. Abdelhamid Sabiri viste ingen nerver da han trillet inn det første straffemålet. Spanias siste innbytter Pablo Sarabia bommet på Spanias første straffe da han skjøt stolpen og ga Marokko stafettpinnen. Chelsea-stjernen Hakim Ziyech gjorde da ingen feil da han scoret Marokkos andre. Spanias Carlos Soler var under stort press i den andre strafferunden og bommet. 2-0 til Marokko etter to strafferunder.

Marokkos siste innbytter Badr Benoun bommet imidlertid på Marokkos tredje straffe, noe som ga Sergio Busquets sjansen til å redusere, men kapteinens straff ble reddet av Yassine Bounou, som reddet to av Spanias tre straffer. Marokko fikk sjansen til å avgjøre 8-delsfinalen gjennom den spanskfødte stjernen Achraf Hakimi. PSG-forsvareren gjorde også sitt, og sendte Marokko til kvartfinalen i verdensmesterskapet for første gang i landets historie. Hakimi laget en klassisk «Panenka» da han chippet inn vinnerstraffen for Marokko.

Marokkanerne til VM-kvartfinale, altså en kamp som spilles på lørdag kl 16.00 norsk tid mot Portugal. Spania er ute av VM 2022.

MAR: Abdelhamid Sabiri (Mål)
SPA: Pablo Sarabia (Miss)
MAR: Hakim Ziyech (Mål)
SPA: Carlos Soler (Miss)
MAR: Badr Benoun (Miss)
SPA: Sergio Busquets (Miss)
MAR: Achraf Hakimi (Mål)

Spanias startellever

Unai Simon – Marcos Llorente, Rodri, Aymeric Laporte, Jordi Alba (ut ’98) – Gavi (ut ’63), Sergio Busquets, Pedri – Ferran Torres (ut ’75), Marcos Asensio (ut ’63), Dani Olmo (ut ’98)

Innbyttere:
Carlos Soler (’63), Alvaro Morata (’63), Nico Williams (in ’75, ut ’119), Ansu Fati (’98), Alejandro Baldé (’98), Pablo Sarabia (’119).

Marokkos startellever

Yassine Bounou – Achraf Hakimi, Nayef Aguerd (ut ’84), Roman Saiss, Noussair Mazraoui (ut ’82) – Azzedine Ounahi (ut ’120), Sofyan Amrabat, Selim Amallah (ut ’82) – Hakim Ziyech, Youssef En-Nesyri (ut ’82), Sofiane Boufal (ut ’66)

Innbyttere:
Abdessamad Ezzalzouli (’66), Abdelamid Sabiri (’82), Walid Cheddira (’82), Yahia Attiyat Allah (’82), Jawad El Yamiq (’84), Badr Benoun (’120).

 

Portugal – Sveits

Portugal er klare for VM-kvartfinale mot Marokko på lørdag etter en overlegen seier mot Sveits med knallharde 6-1. Kampens forgrunnsfigur var 21 år gamle Goncalo Ramos, som slo til med tre mål i sin aller første VM-start. Ramos erstattet Cristiano Ronaldo i den portugisiske XI for kampen.

Tirsdag kveld startet den aller siste åttendedelsfinalen i dette VM da Portugal og Sveits stod ansikt til ansikt. Et Portugal som startet med Cristiano Ronaldo på benken etter et mulig uenighet mellom ham og landslagstrener Fernando Santos. Noe som var overraskende for mange foran den viktige 8-delsfinalen.

Et ganske dårlig og kontrollert første kvarter startet 8-dels thrilleren. De to lagene kjenner hverandre godt ettersom det er tredje gang i 2022 at landene har spilt mot hverandre med blandede resultater. Men nullen ble brutt i det 17. minutt da Cristiano Ronaldos innbytter Goncalo Ramos sparka ballen perfekt inn 1-0 for Portugal. Fra egentlig ingen posisjon i det hele tatt slo 21-åringen til med en venstrehendt kanon rett i nettaket som så helt urørlig ut for Sveits-keeper Yann Sommer.

Etter et farlig sveitsisk frispark (den første gode sjansen for Sveits) kom neste kalddusj. Etter 33 spilte minutter hoppet veteranen Pepe høyt inn i 16-meteren etter en corner og headet inn 2-0 for Portugal. Et fantastisk hodestøt fra 39-åringen ga Portugal mer pusterom.

1-0-skytteren Goncalo Ramos hadde sjansen til å gjøre 3-0 på slutten av omgangen, men Yann Sommer gjorde en god redning fra frispark. Første omgang så imidlertid kun to mål fra et svært inspirert Portugal. Sveits så ut til å være preget av intense kamper fra gruppespillet og så noe sliten ut i første omgang.

Andre omgang

Goncalo Ramos, som har vist høy klasse i Benfica den siste sesongen, sto for et internasjonalt gjennombrudd i kampen. Mange ble overrasket over at han erstattet Cristiano Ronaldo i startelleveren. Men etter å ha scoret det første målet i kampen, kom også et andre mål som gjorde 3-0 til portugiserne. Diogo Dalot kom forbi på høyresiden og slo et perfekt lavt innlegg for Ramos som headet sitt andre mål i kampen.

Som om ikke suksessen var nok, sto også Goncalo Ramos bak det fjerde portugisiske målet. Med en fin liten pasning til venstreback Raphael Guerreiro kunne Ramos registrere en assist da Guerreiro avsluttet fint til 4-0. Dette etter kun 55 minutter spilt og dermed ti minutter ut i andre omgang.

Sveits fikk i hvert fall en redusering raskt etter de to kjappe portugisiske scoringene da Manuel Akanji var oppmerksom ved lengste stolpe og prikket inn 4-1. Reduksjonen vil imidlertid ikke bety for mye. Drøye ti minutter etter reduseringen var det igjen tid for Goncalo Ramos. En perfekt pasning fra Joao Felix ga Goncalo Ramos sjansen til å score sitt tredje (!) mål i kampen i sin aller første VM-kamp fra start. 5-1 til Portugal etter 67 minutter og tre mål fra Cristiano Ronaldos innbytter.

Det var Cristiano Ronaldo som ble byttet inn i det 73. minutt av kampen mot tremålsscoreren Ramos til det gjestende publikummets høyeste jubel utover kvelden, mer for Ronaldos skyld så det ut til. Den så populære verdensstjernen fikk umiddelbart kapteinsbindet av Pepe og fikk spille det siste kvarteret av 8-delsfinalen.

Superstjernen Ronaldo fikk en ball i mål etter 84 minutter, men det ble dømt for offside. Det var ellers tydelig at spissen ønsket et mål for å bevise sin posisjon på det portugisiske landslaget i en ellers rolig avslutning på kampen. Da mange ventet på sluttsignalet var det imidlertid en annen angrepsstjerne som spikret sluttresultatet. Rafael Leao leverte en fin individuell prestasjon da han vinklet bort 6-1 på ytterste side for å sette opp sluttresultatet.

Siste åttedelsfinale i VM for menn 2022 endte 6-1 til Portugal. Kampens store helt var den unge spissen Goncalo Ramos med sine tre scoringer som sendte Portugal videre i turneringen. Andre målskårere var Pepe, Rafael Leao og Raphael Guerreiro. For Sveits er VM i Qatar med det over.

Portugal er klare for kvartfinale i VM 2022, hvor de nå møter Marokko i en kamp som spilles lørdag 10. desember, avspark kl 16.00 norsk tid.

Portugals startellever

Diogo Costa- Diogo Dalot, Pepe, Ruben Dias, Raphael Guerreiro – Otavio (ut ’73), William Carvalho, Bernardo Silva (ut ’81)

Bruno Fernandes (ut ’87) – Goncalo Ramos (ut ’73), Joao Felix (ut ’73)

Innbyttere:
Cristiano Ronaldo (’73), Ricardo Horta (’73), Vitinha (’73), Ruben Neves (’81), Rafael Leao (’87).

Sveits startellever

Yann Sommer – Edimilson Fernandes, Fabian Schär (ut ’46), Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez – Remo Freuler (ut ’54), Granit Xhaka – Xherdan Shaqiri, Djibril Sow (ut ’54), Ruben Vargas (ut ’66) – Breel Embolo (ut ’89)

Innbyttere:
Eray Comert (’46), Haris Seferovic (’54), Denis Zakaria (’54), Noah Okafor (’66), Ardon Jashari (’89).


Usbekistan U23 - Spania U23


Canada - New Zealand