Velobet

I dag var det de to siste gruppene sin tur til å endelig starte sitt VM-eventyr. Nå har alle lagene spilt sin første kamp, totalt 16 kamper har så langt blitt spilt og i morgen begynner runde to for Gruppe A og B.

Men først tar vi en gjennomgang av dagens kamper.

Sveits – Kamerun (gruppe G)

Gruppe G så før turneringsstart ut som en av de tøffere gruppene. Etter formiddagens kamp mellom Sveits og Kamerun har det europeiske laget tatt et første steg mot en plass i toppen på tabellen.

Sveits var kanskje favorittene før kampen, men til tross for dette var det Kamerun som startet kampen med de sprekeste beina. I det tiende minuttet satte Mbeumo press på Yann Sommer i det sveitsiske målet, tett fulgt av et skudd på returen fra Karl Toko Ekambi. Xhaka var den første for Sveits til å forsøke et mål, men den ballen gikk godt over mål.

Den sveitsiske stjernespissen Breel Embolo var i en klar offside inn i 16-meteren, noe som ble svart av et angrep fra Kamerun hvor Erik Maxim Choupo-Moting kunne gå fri hele veien fra halvveislinjen. En takling fra Akanji gjorde imidlertid at ballen havnet midt i målvakten, Sommer.

Etter den første halvtimen kom Kameruns farligste situasjon der Hongla tar seg inn i 16-meteren og avslutter fra spiss vinkel. Returen spretter ut, men Widmer klarere den før Toko Ekambi når den. Sveits fortsatte med et godt forsvarsspill. 

Tempoet roet seg litt ned siste minuttene før pause og også her hadde Sveits flere gode sjanser. Omgangen endte med frispark til Kamerun, men også her kunne Sommer redde.

Etter pause skulle det ikke gå lang tid før et mål kom. Etter en lengre ballbesittelse fikk Sveits ballen høyt opp til Xherdan Shaqiri på høyrekanten, hvor den så ble sendt videre til Embolo, som var meget pent plassert foran mål. Her fikk publikum se et Sveits som feiret målet uten målscoreren selv, som av respekt for sitt tidligere hjemland ikke feiret.

Sveits fortsatte å holde et høyere tempo enn tidligere i kampen, men også Kamerun ble invitert til å vise seg frem. Choupo-Moting var en av dem som kom nær mål ved både en og to anledninger. André-Frank Zambo Anguissa kom også nær med et frispark. Like etterpå var Sveits farlig nære å øke ledelsen, men her reddet André Onana et hardt direkteskudd fra Vargas.

Med 2o minutter igjen valgte Kamerun å gjøre kampens første bytte, som ble fulgt av et sveitsisk trippelbytte på midtbanen og angrepet. Kamerun fikk også friskere ben da både Toko Ekambi og Choupo-Moting gikk av banen.

Men til tross for dette var ikke energien til utligning der, og Sveits kunne gå ut av gressmatten med tre viktige poeng. 

Mandag går de to lagene inn på banen igjen og da spiller Kamerun Serbia om morgenen. Med avspark klokken 17.00 møter Sveits deretter det favoritttippede Brasil.

Uruguay – Sør-Korea (gruppe H)

Da gruppe H startet mellom Uruguay og Sør-Korea var det målløst. Kampen i Al Rayyan endte 0-0 etter en jevnt og begivenhetsløst kamp.

Heung-min Son og hans Sør-Korea ble stilt mot et kjent Uruguay med blant andre Luis Suarez og Federico Valverde i startelleveren.

Landenes VM-åpning endte målløst etter en jevn kamp. I første omgang hadde Uruguay den beste sjansen på slutten av første omgang da Diego Godin headet i stolpen. I andre omgang fortsatte begge land å ha problemer med å finne veien til mål, med begge lag som spilte kontrollert og dyktig for å forhindre for mange scoringssjanser. Uruguay hadde en ball på tverrliggeren de siste ti minuttene av kampen, men fant aldri nettet. I ettertid kunne det slås fast at verken Sør-Korea eller Uruguay hadde et eneste skudd på mål i løpet av kampen, til tross for at Uruguay fant treverket et par ganger.

 

Portugal – Ghana(gruppe H)

Fem mål på 23 minutter. Det er resultatet fra andre omgang mellom Portugal og Ghana. En kamp som Portugal til slutt vant 3-2 etter at Cristiano Ronaldo ble historie med mål i fem verdenscuper på rad.

Første omgang var rimelig sjansefattig, og lagene spilte kontrollert i omgangen. Cristiano Ronaldo hadde en ball i målet, men målet ble avvist på grunn av et dytt fra den store stjernen på et tidligere tidspunkt. I andre omgang eksploderte det med flere scoringer. I kampens 62. minutt pekte dommeren på straffemerket etter et flott portugisisk angrep der Cristiano Ronaldo ble felt. Fra elleve meter plukket stjernen opp ballen og gjorde ingen feil da han skøyt 1-0 til Portugal. Med målet skrev Cristiano Ronaldo historie da han scoret i fem forskjellige VM.

Åtte minutter etter Portugals mål kom utligningen fra Ghana. Lagkaptein Andre Ayew var våken da han utlignet til 1-1 etter et lavt innlegg fra Mohammed Kudus mellom beina på Danilo Pereira i det portugisiske forsvaret. Etter målet valgte Ghana å gjøre et par bytter da lagkaptein Ayew ble tatt av banen. Mens Ayew takket lagkameratene på benken, kom kalddusjen. Joao Felix slo seg fri og gjorde 2-1 for Portugal, bare fem minutter etter den ghanesiske utligningen.

To minutter etterpå kom det tredje for Portugal da innbytter Rafael Leao fikk ballen inn etter en fin portugisisk kontring. Ghana presset naturligvis på for en reduksjon og lyktes. Etter 89 minutter av kampen kom reduseringen fra Ghana da Osman Bukari sørget for 3-2 med en heading.

Nærmere kom imidlertid ikke Ghana, til tross for stor spenning i løpet av de ni tilleggsminuttene. Inaki Williams var nær da keeper Diogo Costa mistet oversikten bak ryggen og trillet ballen ut for et spark langt bakken, men Williams skled da han kom i en avslutningsposisjon for utligning og portugiseren kunne puste ut. Portugal vant 3-2 etter en begivenhetsrik avslutning på andre omgang med fem mål på kun 23 minutter.

 

Brasil – Serbia (gruppe G)

Brasil har fått en drømmestart på verdensmesterskapet i 2022 i Qatar. De tidlige favorittene slo Serbia 2-0 etter to mål fra Richarlison som scoret et drømmemål i andre omgang.

En av de forhåndsfavorittene til VM-gullet, Brasil, kom torsdag kveld inn i turneringen mot Serbia. Serberne har et fysisk og velsmurt landslag med noen toppspillere i Aleksandar Mitrovic og Dusan Tadic med flere.

Kampen startet i et relativt høyt tempo, med Brasil som innledningsvis tok styringen. Neymar, Vinicius Junior og Raphinha viste noen ganger god fart og smidighet i åpningen for sitt Brasil. Etter et drøyt kvarter ble kampen mer kontrollert og Serbia hadde litt ballbesittelse og prøvde å trenge gjennom et sterkt Brasil midt på banen.

Jo lenger omgangen skred fram, jo lavere stod Serbia med sin bakre femlinje. Når serberne først vant ballen, hadde de vanskeligheter med å finne energi eller områder for kontringer, noe som gjorde at de måtte fokusere mer og mer på forsvarsspillet mot et energisk Brasil. De fysiske serberne gjorde det imidlertid trangt og vanskelig for Brasil å skape for mange farlige sjanser. Brasil hadde et par skudd på mål som den serbiske målvakten Vanja Milinkovic-Savic klarte å håndtere ganske komfortabelt.

Første omgang var variabel. Serbia var suksessrike i forsvarsspillet, men ganske svake fremover, mens Brasil kontrollerte kampbildet uten å vise seg å være for farlige. Halvparten inneholdt imidlertid høy kvalitet. 0-0 etter første omgang.

Brasil fortsatte å kjøre på i andre omgang. Etter et kvarter kom Brasils farligste sjanse da Alex Sandro fikk på et fint langskudd som gikk av stolpen bak Vanja Milinkovic-Savic i det serbiske målet. Brasilianerene tok mer og mer over og til slutt klarte ikke det kompakte serbiske forsvaret å stoppe et brasiliansk mål. Neymar tryllet litt midt på banen og satte opp Vinicius Junior til venstre. Real Madrid-vingen avfyrte et skudd som keeperen rettet ut til Richarlison som utnyttet returen. 1-0 til Brasil etter drøye 60 minutter.

Tolv minutter etter målet sto Richarlison for et fantastisk drømmemål. Vinicius Junior kom rundt på venstresiden og spilte et innlegg til Tottenham-spissen, som igjen la ballen opp til seg selv og dro unna med et brassespark til 2-0 for Brasil. Ren basiliansk fotballkunst. Turneringens flotteste mål så langt uten tvil og nok en kalddusj for Serbia som hadde begynt å skape ting offensivt.

Det var klart nærmere enda et brasiliansk mål enn noen serbisk redusering, men kampen endte til slutt 2-0 til Brasil. Torsdagens siste kamp måtte også sette punktum for hele første grupperunde når alle VM-lagene nå har spilt en kamp hver.

 

I morgen (fredag) starter runde to og fire nye kamper. Wales møter Iran med avspark klokken 11.00 etterfulgt av Qatar – Senegal klokken 14.00 og Nederland – Ecuador klokken 17.00 og til slutt England – USA klokken 20.00.


Burnley - Brentford