Velobet

Det svenske kvinnelandslaget har full pott i gruppe G og er klare gruppevinnere. Dette etter en 2-0-seier i avslutningen av gruppespillet mot Argentina. Sør-Afrika vinner mot Italia etter et sent mål og tar seg også videre til sluttspillet.

Argentina – Sverige 0-2

Onsdag formiddag spilte Sverige sin aller siste gruppespillkamp i dette VM, mens Argentina sto på den andre siden. Sistnevnte trengte en seier med et par mål og et italiensk tap mot Sør-Afrika (ikke med mange mål) for å nå åttendedelsfinalen. Sverige, derimot, var allerede klare for åttedelsfinale før kampen, og de var også gruppevinnere, noe som gjorde at de kunne hvile noen spillere. Peter Gerhardsson gjorde ni endringer i startoppstillingen. Argentina bød på en sterk og emosjonell nasjonalsang der flere av spillerne så bekymret ut over den kommende situasjonen.

Det første kvarteret var ikke spesielt begivenhetsrikt, og det svenske laget trengte åpenbart litt tid på å finne kjemien i den nye startoppstillingen. Samtidig scoret Italia et straffemål, noe som minimerte Argentinas sjanser til å nå sluttspillet ytterligere. Olivia Schough fikk Sveriges første skudd på mål etter 18 minutter etter et frispark midt foran mål, og bare et drøyt minutt senere fikk hun gult kort.

Olivia Schough fikk så kampens beste sjanse etter en halvtime da Madelen Janogy og Sofia Jakobsson kombinerte på høyrekanten der sistnevnte slo et velbalansert innlegg mot Schoughs panne, men skuddet gikk utenfor.

Det var en ganske opprevet første omgang der dommeren fra Rwanda måtte blåse mye i fløyta i begge retninger, og kampen inneholdt noen avbrudd der blant annet en argentinsk spiller dessverre måtte forlate kampen skadet.

En ganske kjedelig og begivenhetsløs første omgang ble avsluttet etter 49 minutter, og Sverige fikk ikke noe særlig fart i omgangen selv om Madelen Janogy, Olivia Schough og Anna Sandberg kanskje fremfor alt imponerte til tider.

I pausen byttet Peter Gerhardsson ut Caroline Seger til fordel for Elin Rubensson. I den andre omgangen var det ikke noe bra vær i Hamilton, da vinden kom sammen med regnet, noe som absolutt påvirket spillerne og spillet på banen.

Etter 15 minutter kom Lina Hurtig og Linda Sembrant inn i stedet for Olivia Schough og Linda Sembrant. I den situasjonen Argentina befant seg i nå, var ett mål og seier nok til å nå åttendedelsfinalen, ettersom det var uavgjort mellom Italia og Sør-Afrika etter midten av andre omgang. Men Argentina viste ikke særlig interesse for å gå for tidlig fremover i jakten på et mål, og Sverige kontrollerte kampen.

Tjue minutter ut i andre omgang ledet Sverige 1-0 etter et perfekt svensk angrep. Elin Rubensson slo en perfekt pasning til Hanna Bennison på midten, og sistnevnte slo en like perfekt pasning til Sofia Jakobsson på høyresiden, og Jakobssons fine innlegg fant Rebecka Blomqvists panne og Wolfsburg-spillerens andre mål i VM. Vakkert svensk mål.

Like i nærheten av det svenske målet scoret Sør-Afrika også 1-2 mot Italia, noe som betydde at Sør-Afrika på det tidspunktet var klar for åttedelsfinale med fire poeng med drøyt 20 minutter igjen. Men bare noen minutter senere utlignet Italia til 2-2, og plutselig var Italia klar for sluttspillet igjen.

I Sveriges møte ble Argentina slått ut på slutten av kampen. En argentinsk seier ville ha betydd åttedelsfinale i denne situasjonen, men det ble komplisert da Sverige fikk straffe etter 88 minutter. Fra 11 meter steg Elin Rubensson opp, og midtbanespilleren gjorde absolutt ingen feil da hun dundret inn 2-0 i venstre hjørne.

Elin Rubensson har vist seg å være en av de viktigste spillerne for Sverige, og den fine arbeidsinnsatsen så langt i VM ble belønnet med et sikkert straffemål. Rubenssons mål spikret sluttresultatet, og Sverige tok sin tredje seier i gruppespillet og tok hele ni poeng.

Sverige er nå klare vinnere av gruppe G og møter nummer to fra gruppe E i åttedelsfinalen, USA. Amerikanerne har ikke imponert i VM så langt, men er regjerende verdensmestere og de mest suksessrike i VM-sammenheng.

Sverige – Argentina 2-0 (0-0)
’67 1-0 Rebecka Blomqvist
’90 2-0 Elin Rubensson (straffe)

Sør-Afrika – Italia 3-2 (1-1)

’11 0-1 Caruso (straffe)
’21 1-1 Orsi (selvmål)
67′ 2-1 Magaia
’74 2-2 Caruso
90’+2 3-2 Kgatlana

Resultatene fra Gruppe G

Sverige – Sør-Afrika 2-1
Italia – Argentina 1-0

Argentina – Sør-Afrika 2-2
Sverige – Italia 5-0

Argentina – Sverige 0-2
Sør-Afrika – Italia 3-2

Sør-Afrika møter Nederland søndag 6. august kl 04.00, mens Sverige spiller sin åttendedelsfinale kl 11.00 samme dag.

Plass Lag Kamper Seier Uavgjort Tap MF Poeng
1.  Sverige 3 3 0 0 +8 9
2.  Sør-Afrika 3 1 1 1 0 4
3.  Italia 3 1 0 2 -5 3
4.  Argentina 3 0 1 2 -3 1

Kamper torsdag 3. august

Gruppe H
kl 12.00 Sør-Korea – Tyskland
kl 12.00 Marokko – Colombia


Burnley - Brentford