Velobet

Vinnerne av fotball-VM for kvinner 2023 kan få en stor tilførsel i kassen og de andre lagene får mer å dele. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) melder at totalbeløpet som deltakerne i sommerens mesterskap skal dele på, når i overkant av 1,2 milliarder norske kroner ($110 millioner) . En stor økning sammenlignet med 2019-mesterskapet.

Til sommeren venter det absolutt største verdensmesterskapet i fotballhistorien på kvinnesiden. Når 32 land samles i Australia og New Zealand til VM i 2023, vil mange av verdens øyne være rettet mot tidenes første mesterskap med så mange deltakere i et verdensmesterskap for kvinner. I et ytterligere steg mot toppen for kvinnefotball har FIFA nå besluttet å øke premiepengene til vinnerne og andre deltakere av mesterskapet denne sommeren.

På en pressekonferanse under FIFA-kongressen i Rwanda kunngjorde FIFA-presidenten, som ble gjenvalgt, Gianni Infantino, at premiepengene til deltakerne i verdensmesterskapet i 2023 i New Zealand og Australia vil økes betydelig sammenlignet med 2019. VM i Frankrike. Noe som nyhetsbyrået AP var først ute med å rapportere om.

Da USA vant VM i 2019, med Megan Rapinoe i spissen, ble det amerikanske fotballforbundet tildelt 4 millioner amerikanske dollar, tilsvarende omtrent 40 millioner norske kroner på den tiden. Den totale premiepengene for hele VM 2019 var 30 millioner dollar, tilsvarende drøyt 300 millioner norske kroner i 2019. Sistnevnte premiepenger ble fordelt på alle lagene i turneringen basert på prestasjoner.

Nå ventes summen å øke betraktelig og bli 1,2 milliarder norske kroner, noe FIFA-president Gianni Infantino annonserte under FIFA-kongressen i Rwanda torsdag. Premiepengene skal deles ut til alle deltakende foreninger, og senere må en større del enn tidligere gå til spillerne, ifølge Infantino. FIFA må følge opp og markere penger slik at spillerne får dele en viss prosentandel av pengene som går til de ulike konføderasjonene etter mesterskapets slutt. Premiepengene er forskjellig avhengig av landenes prestasjoner i VM. Hvordan FIFA og Infantino følger opp de respektive landsforbundenes bruk av pengene er foreløpig ikke offentliggjort.

Totalbeløpet for verdensmesterskapet i 2023 i Australia og New Zealand vil være 150 millioner amerikanske dollar som skal deles. Landene i fotball-VM for menn i Qatar 2022 delte 440 millioner amerikanske dollar (omtrent 4,7 milliarder norske kroner).


Burnley - Brentford