Velobet

Gruppe A

Qatar – Senegal

Qatar gikk på sitt andre tap på rad i hjemme-VM. Qatars Mohammed Muntari ble landets første VM-målscorer i historien i andre omgang.

Senegal tok styringen i kampen tidlig. Senegaleseren kontrollerte besittelsen innledningsvis og hadde sjansen til å spille en litt annen type fotball enn i den sterke åpningen mot Nederland (tap 0-2). Qatar på sin side så ut til å fokusere på en litt mer fysisk kamp enn i åpningen mot Ecuador.

Senegal var klart best den første halvtimen og tvang Qatar-keeper Meshaal Barsham til mange fine redninger. Etter 35 minutter oppsto det en straffesituasjon for Qatar da stjernespilleren Akram Afif ble felt i 16-meteren av Senegals Ismaila Sarr, men den spanske dommeren Antonio Mateu Lahoz valgte å ikke dømme straffe. Senegal var på godfot med ballen og presset kampen fremover mot et organisert Qatar.

Til slutt måtte qatarene kapitulere. Med fem minutter igjen av ordinær pause, slo Krepin Diatta ballen inn i 16-meteren som en-forsvarer bare skulle ha klarert. Men Boualem Khoukhi fikk imidlertid ikke vekk ballen og snublet nesten på den, noe Boulaye Dia utnyttet da han satte inn 0-1 for Senegal.

Qatar så absolutt etter løsninger i pause for å løsne opp Senegals jevne spill. Men hjemmelaget fikk en kalddusj rett i andre omgang. En corner fra høyre ble headet inn av Famara Diedhiou til 0-2 for Senegal og ga senegaleserne en komfortabel ledelse mot Qatar.

Qatarene trengte naturligvis å komme litt høyere i posisjonene sine for å finne en reduksjon. Treneren Felix Sanchez ble sett instruere spillerne sine om å være litt mer aggressive når de skulle gjenvinne ballen. Qatar ble også litt bedre etter rundt et kvarter i omgangen da de begynte å skape noen rom fremover via stjernen Akram Afif. Senegal ble litt mer passive etter deres siste mål og inviterte nesten Qatar inn i kampen.

Qatar fortsatte å presse og det bar frukter med tolv minutter igjen. Et innlegg fra høyre nådde Mohammed Muntari i 16-meteren som headet inn 1-2 for Qatar og dermed scoret Qatars første VM-mål noensinne foran hjemmefansen.

Håpet som ble tent for Qatar etter reduseringsmålet ble slukket ganske raskt da Senegal la på til 1-3 etter bare fem minutter. Bamba Dieng ble stående alene i 16-meteren og scoret dagens tredje for senegaleseren.

Qatar kom aldri nærmere Senegal, men må ha æren for at de virkelig ga alt i andre omgang. Qatarene viste til tider god offensiv fotball i siste delen av andre omgang. Senegal gikk imidlertid seirende ut av kampen til 1-3 og tok dermed sin første seier i dette mesterskapet. For Qatar venter kampet mot Nederland i siste runde av gruppe A, mens Senegal møter Ecuador.

Nederland – Ecuador

Toppstriden i gruppe A startet VM-kvelden og selv om Nederland gikk inn i kampen som favoritter, kom Ecuador til å vise sine kvaliteter, blant annet gjennom Enner Valencia som scoret sitt tredje mål i årets turnering.

Sammenlignet med Nederland sin åpningskamp hvor de vant mot Senegal, kunne vi se noen endringer i startelleveren. Og dette skulle raskt gi utbytte. Laget klarte å score kun seks minutter ut i kampen da Cody Gakpo sørget for 1-0 på kampens første skudd på mål.

Målet ble fulgt opp av flere forsøk fra Ecuadors side, der Enner Valencia kom nærmest en utligning. Fenerbahce-midtbanespilleren brøt inn fra venstresiden og satt en avslutning mot den nederlandske keeperen Andries Noppert som på sin side gjorde en svært viktig redning.

Kort tid før pause klarte Pervis Estupinan å sette ballen i mål i forbindelse med en corner, men målet ble avblåst på grunn av offside. Når lagene igjen endret strategi, skulle det imidlertid ikke gå lang tid før laget fikk revansje. Enner Valencia, som scoret begge lagets mål i åpningskampen mot Qatar, klarte å ta en retur fra kloss hold for å utligne.

Ecuador var da laget som hadde størst sjanse til å ta ledelse, med blant annet et hardt skudd i tverrliggeren fra Gonzalo Plata. En drøy time ut kom kampens første gule kort til Ecuadors Jhegson Mendez, som derfor er suspendert i lagets neste kamp mot Ecuador. I tillegg gikk laget på et tungt tap da målscorer Valencia måtte forlate banen på båre i sluttminuttene etter å ha skadet kneet. Dette er dermed andre kamp på rad som målscoreren blir tvunget til å byttes ut.

I tillegg ble Ecuador tildelt kampens siste corner, som var lagets store sjanse til seier, men det endte dessverre ikke i mål. Etter seks minutters tilleggstid ble kampen avblåst og Nederland og Ecuador gikk av banen med hvert sitt poeng.

Tirsdag neste uke runder Nederland gruppespillet mot hjemmenasjonen Qatar med avspark klokken 16.00. Qatar har kun æren å spille for da de er ute av VM uten å ha tatt poeng etter to kamper.

Ecuador spiller mot Senegal, hvor det nok kan bli kamp om andreplassen og siste plassen for avansement i mesterskapet.

Tabell Gruppe A

Lag Spilt Vunnet Uavgjort Tap Mål Mål mot +/- Poeng
Nederland 2 1 1 0 3 1 +2 4
Ecuador 2 1 1 0 3 1 +2 4
Senegal 2 2 0 1 3 3 0 3
Qatar 2 2 0 0 1 5 -4 0

Gruppe B

Wales – Iran

Iran vant mot Wales 2-0 i fredagens første kamp. Iranerne avgjorde kampen i det 98. minutt (!) med et vinnermål fra Roozbeh Chesmi før Ramin Rezaeian avgjorde sluttresultatet hele 11 minutter på overtid.

Begge lag gikk inn i kampen med ulike forutsetninger. Iran kom fra tap mot England (2-6) i forrige runde mens Wales spilte 1-1 mot USA.

Iran så ut til å få en drømmestart på kampen etter et strålende kontring. I klikk-klakk-spillet ble det imidlertid muligens for mange pasninger da målscorer Ali Gholizadeh kom til å være i offside og etter en nærmere VAR-gjennomgang ble målet annulert. Fortsatt 0-0 etter et drøyt kvarter spilt.

Bortsett fra det tidlig avviste målet, var første omgang relativt sjansefattig. Iran føltes til tider som det farligere laget med spissduoen Sardar Azmoun og Mehdi Taremi som kjempet mot de walisiske forsvarerne. Første omgang endte målløs på 0-0.

Iran var nær ved å ta ledelsen tidlig i andre omgang. Fem minutter ut i omgangen hadde stjernen Sardar Azmoun, til vanlig i Bayer Leverkusen, to fine sjanser som resulterte i dobbelttreff på stolpen. Etter sjansene fortsatte Iran på samme måte og var de bedre i kampen. Wales hadde stor avstand mellom spillerne sine og Iran kunne flere ganger utnytte dette ved å finne posisjonene i sentrum.

Iran fortsatte å skape sjanser i kampen. Med drøyt 20 minutter igjen skjøt Saeid Ezatollahi et langskudd som Wales-keeper Wayne Hennessey måtte strekke seg så lang han er for å redde. Iran var absolutt laget som presset på for en ledelse i kampen mens Wales måtte fokusere på forsvar som vanlig.

Wales trappet imidlertid litt opp de siste ti minuttene og Ben Davies hadde et farlig skudd på mål som ble reddet av den iranske keeper Hosseini. Med fem minutter igjen av ordinær tid oppsto det en profilert situasjon der Wales-keeper Wayne Hennessey kom sent i en situasjon med Mehdi Taremi utenfor 16-meteren. Iran-spilleren ble slått hardt i hodet av Hennesseys kne og den walisiske keeperen fikk rødt kort. Wales ble dermed tvunget til å bytte keeper og også spille med en mann mindre resten av kampen. Iran fikk dermed overtallsspill.

Iranerne utgjorde en fare, og Wales spilte smart og effektivt da de fikk tid til å gå på overtiden. Det ble nemlig lagt til ni minutter. Men i det aller siste minuttet av tilleggstid kom endelig en iransk avgjørelse da Roozbeh Chesmi sørget for 1-0 med et langt skudd, og skapte utrolige scener på arenaen. Et helt makeløst mål i det åttende (!) tilleggsminuttet ga Iran seieren. Mens Wales presset på for utligning de siste minuttene, kom også sluttresultatet da Irans Ramin Rezaeian chippet inn 2-0 etter en fin kontring.

England – USA

England hadde gode sjanser til å øke ledelsen på tabellen i forbindelse med kveldens kamp mot USA. Men slik ble det ikke. De europeiske gigantene viste ikke alle den gnisten som publikum hadde forventet å se.

Det skulle ta ti minutter før kampens første forsøk på mål kom, og det kom fra England. Et skudd fra Kane ble blokkert av den amerikanske backlinjen, noe som også førte til kampens første corner. Dette resulterte imidlertid kun i et høyt skudd over mål.

Det amerikanske laget kom mer og mer inn i kampen og i det 17. minutt kom lagets første forsøk på mål som ble headet utenfor av Haji Wright. Weston McKennie gjorde også et tappert forsøk, men ballen gikk for høyt. Kort tid etter var det Yunus Musah sin tur til å vise seg frem, men ballen ble trygt reddet av Jordan Pickford i motstanderens mål. Den farligste situasjonen kom etter en drøy halvtimes spill da Christian Pulsic satte ballen hardt i tverrliggeren.

Først i sluttminuttene av omgangen fikk England et nytt forsøk på mål da Mount hadde et skudd med fri sikt på mål. Dette gikk imidlertid rett til Matt Turner i målet.

USAs angrep fortsatte å komme også i andre omgang og kampbildet så slett ikke ut som mange hadde forventet. Det skulle imidlertid ta godt 70 minutter inn i kampen før Gareth Southgate foretok spillerbytte. Først med dobbeltbytte og så Marcus Rashford på topp. Innimellom klarte også USA å få friske bein på banen.

I sluttminuttene var det fortsatt England som hadde muligheter til mål, men det lot seg ikke. Kampen endte målløst og med et buende publikum på tribunen.

Resultatet i kampen gjør tabellen i gruppe B mye jevnere enn forutsett før siste runde tirsdag. Da spiller England mot naboene Wales samtidig som USA spiller Iran. Kampstart er kl 20.00

Tabell Gruppe B

Lag Kamper Vinn Uavgjort Tap Mål Mål mot +/- Poeng
England 2 1 1 0 6 2 +4 4
Iran 2 1 0 1 4 6 -2 3
USA 2 0 2 0 1 1 0 2
Wales 2 0 1 1 1 3 -2 1

Burnley - Brentford