Velobet

Kroatia skal spille kvartfinale i VM 2022 etter seier mot Japan i 8-delsfinalen etter straffesparkkonkurranse (2-1). Dominik Livakovic ble kampens helt for Kroatia med tre redninger i straffekonkurransen.

Brasil spiller kvartfinale mot Kroatia fredag etter at de tok en relativt lett seier mot Sør-Korea med 4-1 i åttendedelsfinalen etter fire brasilianske scoringer allerede i første omgang. Vinicius Junior, Richarlison, Neymar og Lucas Paqueta ble brasilianske målscorere i kampen.

Japan – Kroatia

Kampen startet med mye slåssing der Kroatia startet med mest ball innledningsvis. Den første sjansen kom etter åtte minutter der japansk uforsiktighet satte Ivan Perisic i en farlig posisjon, men Japan-keeper Shuichi Gonda klarte å redde.

Den første halvtimen av kampen var ikke noe å skrive hjem om. Det meste av spillet havnet i de sentrale delene av banen hvor det oppsto noen småkamper. Japan følte seg ganske kreative da de fikk håndtere ballen og beveget seg mye i de fremre rekkene. Kroatia var noe mer statiske og tålmodige i sitt oppbyggingsspill, men truet det japanske forsvaret et par ganger.

Japan skapte et par ganske store sjanser i første omgang. Kroatia hadde en sjanse av Perisic i starten av omgangen og en mindre sjanse av Bruno Petkovic. Første omgang kunne oppsummeres som relativt begivenhetsløs, men det kom imidlertid et mål helt på slutten. Et hjørnespark fra Japan endte til slutt med at spiss Daizen Maeda skjøt inn til 1-0 for Japan fra kloss hold bare fire minutter før pause. Kalddusj for Kroatia, som imidlertid ikke imponerte nevneverdig på de første 45.

Andre omgang

Kroatia kom naturlig nok under press i andre omgang. Et allerede godt organisert og aggressivt Japan kunne stort sett fortsette å fokusere på det samme med ett måls ledelse. Tidligere i turneringen har japanerne som kjent klart å komme fra å ligge under, men opprettholde en ledelse mot de store nasjonene Tyskland og Spania i gruppespillet.

For 2018-VM toer Kroatia, måtte det en opptur til i angrepsspillet for å finne en utligning til å begynne med. Noe som skjedde tidlig i andre omgang. Bare ti minutter ut i omgangen utlignet de til 1-1. Et perfekt innlegg fra høyre nådde pannen til Ivan Perisic som sto for en fantastisk heading i keeperens venstre hjørne. Et mål som absolutt både beroliget og vekket kroatene litt, både på banen og på tribunen.

Umiddelbart etter Kroatias scoring måtte de to keeperne Livakovic og Gonda vise hva de var gode for. Først ut var Livakovic med en fin redning på et japansk mål og bare minutter senere måtte Gonda strekke seg betraktelig ut da Luka Modric skjøt fra utsiden.

Kroatia tok litt over etter deres utligningsmål og de ble litt mer aggressive i både forsvar og angrep. Målscorer Perisic fortsatte å føle seg varm og skapte en bra sjanse for Kroatia med et skudd fra kloss hold.

Med ti minutter igjen sto det fortsatt 1-1 og ingen av lagene så ut til å ville risikere for mye offensivt for å tillate for mye plass i de bakre rekkene. Kroatia var imidlertid farligst de siste ti minuttene med Ante Budimir og Mario Pasalic høyt oppe i sekstenmeteren. Men etter 90 spilte minutter kunne ingen mål skille lagene og for første gang i verdensmesterskapet i 2022 skulle en 8-delsfinale gå til ekstraomganger.

Ekstraomgangene

Åtte minutter ut i ekstraomganger gjorde Kroatia to endringer da de erstattet to av tre i sin stjernespekkede sentrale midtbane med Mateo Kovacic og lagkaptein Luka Modric som forlot banen til fordel for Nikola Vlasic og Lovro Majer. Noe overraskende at det var superstjernen Modric som rykket ut på dette stadiet av kampen.

Kroatias dobbeltbytte var i høy grad en av de store begivenhetene i første del av ekstraomgangene, sammen med en japansk sjanse på slutten. Dette i et rolig første kvarter av overtallsspillet hvor Japan imidlertid føltes noe friskere.

Kroatene byttet inn noen friske ben i andre ekstraomgang da Ivan Perisic og Ante Budimir ble erstattet av Marko Livaja og Miroslav Orsic. Dette er kanskje også for å styrke før en eventuell straffekonk.

Et lavt tempo preget den siste omgangen, av åpenbare grunner. Kroatia prøvde å skape noen sjanser via et par lange innkast, men til ingen nytte, mens Japan hadde noen halvfarlige kontringer. Ellers var det ikke så mye å skrive hjem om under hele ekstraomgangen, som endte målløs. 1-1 etter 120 minutter og mandagens første åttendedelsfinale gikk til straffesparkkonkurranse.

Straffesparkkonkurransen

Japan åpnet straffekonkurransen og Kroatia hadde presset til å ta straffe nummer to på de fem første straffene. Japans Minaminos første straffe ble reddet av Kroatias keeper Dominik Livakovic. Nikola Vlasic fortsatte deretter med å sette Kroatia i førersetet med et mål før Livakovic også reddet Japans neste straffe og satte alvorlig press på japanerne fremover. Da Marcelo Brozovic så komfortabelt omsatte straffen sin, hadde Kroatia 2-0 i straffesparkkonkurransen etter to straffer hver. Japans første mål ble scoret i tredje runde av Takuma Asano. Kroatia bommet imidlertid på straffen i tredje runde gjennom Marko Livaja på stolpen, noe som brakte Japan noe tilbake i straffekonkurransen. Lagkaptein Maya Yoshida hadde sjansen i fjerde runde, men straffen hans ble også reddet av Livakovic. Den fjerde kroatiske straffen skulle tas av Mario Pasalic som kunne ha sendt Kroatia inn i kvartfinalen, noe han gjorde.

Kroatia vant straffekonkurransen etter tre (!) strafferedninger av Dominik Livakovic. Kroatia skal nå spille kvartfinale i VM fredag 9. desember, avspark kl 16.00 norsk tid.

Kroatias startellever

Dominik Livakovic- Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Barisic – Luka Modric (ut ’98), Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic (ut ’98) – Andrej Kramaric (ut ’68), Bruno Petkovic (ut ’62), Ivan Perisic (ut ’106)

Innbyttere:
Ante Budimir (in ’62, ut ’106), Mario Pasalic (’68), Lovro Majer (’98),Nikola Vlasic (’98), Marko Livaja (’106), Miroslav Orsic (’106).

Japans startellever

Shuichi Gonda- Takehiro Tomiyasu, Maya Yoshida, Shogo Taniguchi- Junya Ito, Wataru Endo, Hidemasa Morita (ut ’106), Yuto Nagatomo – Ritsu Doan (ut ’87), Daizen Maeda (ut ’64), Daichi Kamada (ut ’75)

Innbyttere:
Takuma Asano (’64), Kaoru Mitoma (’64), Hiroki Sakai (’75), Takumi Minamino (’87), Ao Tanaka (’106).

Brasil – Sør-Korea

Det tok bare seks minutter før et angripende Brasil kunne bryte nullen. Et flott angrep, som inkluderte flere spillere, som ble avsluttet av Real Madrid-stjernen Vinicius Junior som sto helt alene ytterst i sekstenmeteren og kunne sette inn 1-0 for favorittene. Fire minutter senere, i det tiende minuttet, ble Richarlison felt i Sør-Koreas sekstenmeter og den franske dommeren pekte på straffemerket. Neymar, som dermed gikk glipp av to kamper i gruppespillet, steg opp på elleve meter og gjorde ingen feil da han lurte den sørkoreanske keeperen Kim og trillet dit 2-0 for Brasil. Drømmestart for brasilianerne, mens Sør-Korea hadde en smultring i åpningen av 8-delsfinalen.

Sør-Koreas første fare kom etter et kvarter da Hee-chan Hwang dro et hardt skudd fra utsiden som den brasilianske keeperen Allisson måtte strekke ut og redde. Imidlertid skulle Sør-Korea bli overkjørt i første omgang. En fin opprulling fra Brasil i det 28. minuttet av kampen ble avsluttet av Richarlison, som med sitt tredje mål i dette VM ga «brassene» 3-0.

Som om ikke ydmykelsen var nok for Sør-Korea, kom nok et brasiliansk mål med ti minutter igjen av første omgang. Nok et fint angrep endte med et suverent chippet innlegg fra Vinicius Junior som midtbanespiller Lucas Paqueta volleyte hjem til 4-0, en scoring som sto ved pause.

Andre omgang startet i et rasende tempo. Først skapte Brasil en situasjon for 5-0 gjennom Raphinha, men til ingen nytte. Og i angrepet som fulgte hadde Sør-Koreas stjernen Heung-min Son sjansen til å redusere, men ble forhindret av Allisson.

Brasil fortsatte å skape noen sjanser med sitt angrep, og det føltes farlig nesten hver gang Sør-Korea tilbød litt plass. Sør-Korea trappet opp et par ganger og tvang Brasils keeper Allisson til et par fine redninger.

Sør-Korea fikk inn en redusering med et kvarter igjen. Innbytter Seung-ho Paik sto for et fint drømmemål da han smalt inn 4-1 med et langskudd. Et fint mål for å pynte litt på resultatet.

Noen få endringer ble gjort i andre omgang der Brasils landslagstrener Tite erstattet blant andre 39 år gamle Dani Alves, høyrebacken som med sin landskamp ble nest mest landslagsspiller i Brasil sammen med Roberto Carlos (med 20 landskamper bak lederen Cafú). Keeper Allisson ble også byttet ut til fordel for 34 år gamle innbytter Weverton.

Andre omgang var litt roligere enn første. Sør-Koreas sjanser for å snu kampen, var ikke spesielt store. Selv om sørkoreanerne gjorde en tapper innsats og skapte noen scoringssjanser i andre omgang, var det aldri i nærheten av noen spenning.

Mandagens andre og siste åttendedelskamp endte 4-1 til Brasil etter en strålende første omgang fra forhåndsfavoritten favorittene. Brasil møter nå Kroatia i kvartfinalen fredag ​​9. desember med avspark klokken 16.00 norsk tid.