Velobet

Sverige tok en uvurderlig seier i den andre gruppespillkampen mot Italia. De blågule er nå klare for åttedelsfinalene i VM for kvinner 2023 etter 5-0-seieren. Jonna Andersson og Amanda Ilestedt var nøkkelfigurer i kampen, og tre svenske mål etter hjørnespark ble avgjørende.

Lørdag formiddag spilte Sverige sin andre kamp i VM for kvinner 2023 da de møtte Italia. Begge lagene gikk inn i andre runde av gruppespillet med en seier fra sine respektive premierer, og med seier i dag er en plass i åttedelsfinalen sikret ettersom Argentina og Sør-Afrika bare har ett poeng hver etter to kamper.

Peter Gerhardsson stilte med nøyaktig samme startellever som i VM-åpningen mot Sør-Afrika, med Zecira Musovic i målet, Elin Rubensson på midtbanen og Johanna Rytting Kaneryd til høyre i angrepsrekka. Kaptein Caroline Seger var nok en gang henvist til innbytterbenken.

Italia startet best og skapte kaos i det svenske forsvaret med et skudd på mål allerede i første spilleminutt, som Zecira Musovic klarte å redde. Italienerne startet i et høyt tempo med en aggressivitet som Sverige så ut til å ha vanskeligheter med å kontrollere innledningsvis. Sverige ble presset på egen banehalvdel i løpet av det første kvarteret, der fokuset lå på forsvar og kontringer.

Sveriges første skudd på mål kom etter 23 minutter. Selv om det ikke var spesielt farlig, var det etter en god svensk sekvens i en ellers ganske svak start for de blågule. Etter 20 minutter begynte Sverige å finne noen interessante områder da de utmanøvrerte Italia numerisk rundt de offensive posisjonene der blant andre Johanna Rytting Kaneryd og Kosovare Asllani kom til farlige innlegg fra høyresiden. Ved hjelp av Filippa Angeldahls gode spillforståelse og Fridolina Rolfös rettferdighet skapte de blågule et fint press etter en halvtime med et par svenske sjanser på rad.

Om Italia hadde den første delen av omgangen, var den andre uten tvil Sveriges. Sveriges ballbesittelse og direkte spill skapte kaos hele tiden. Så kom det velfortjente målet, og nok en gang var det et hjørnespark. Jonna Andersson slo et perfekt hjørnespark fra høyre, og akkurat som mot Sør-Afrika i åpningskampen nådde Amanda Ilestedt opp og headet inn 1-0 til blågult. Et fantastisk hjørnespark med perfekt timing og kvalitet mellom venstreback Andersson og midtstopper Ilestedt.

Med bare et par minutter igjen av første omgang slo Jonna Andersson nok en høyrehjørne. Det perfekte hjørnesparket nådde frem til Amanda Ilestedt, som skar tilbake til Fridolina Rolfö som kunne sende inn 2-0 for Sverige fra motsatt side av straffefeltet.

Men Sverige nøyde seg ikke med det. På overtid kom det tredje målet for Sverige da Johanna Rytting Kaneryd løp seg fri på høyresiden etter en fantastisk pasning fra Kosovare Asllani. Rytting Kaneryd slo et lavt innlegg til Fridolina Rolfö, men sistnevnte bommet på ballen, og ved den bortre stolpen satte Stina Blackstenius inn 3-0. Sverige hadde dermed scoret tre mål på sju minutter (!).

Andre omgang

I andre omgang kom Sverige inn med de samme elleve som startet kampen. Og det var bra, for Sverige økte ledelsen til 4-0 etter bare fem minutter av omgangen. Jonna Andersson fikk tre strake hjørnespark fra høyre, og Jonna Andersson slo først to meget gode hjørnespark, men uten å få nettkjenning. På det tredje hjørnesparket, i nøyaktig samme område, dukket Amanda Ilestedt opp og headet 4-0 i nettet. Et utrolig hjørnesparkmål nok en gang fra Blågults backduo.

Etter å ha kontrollert det første kvarteret fullstendig, kom Sveriges første bytter i kampen da Madelen Janogy og Olivia Schough erstattet Fridolina Rolfö og bursdagsbarnet Kosovare Asllani som feiret 34 år. Innbyttene tydet på at de blågule var opptatt av å fortsette i en offensiv retning og kontrollere spillet med ball fremfor uten.

Sverige angrep naturlig nok ikke så mye, men Italia fikk litt mer tid med ballen, og Sverige var komfortabelt i de riktige posisjonene. Både Sofia Jakobsson og Caroline Seger fikk spilletid i det siste kvarteret, og sistnevnte spilte sin 19. VM-kamp i karrieren, noe som er mest for en svenske noensinne.

Målvakt Zecira Musovic ble testet i de første 20 minuttene av kampen, men Chelsea-målvakten hadde ikke noe å gjøre etter det, noe som sier mye om Sveriges kontroll over kampen. I de siste minuttene av kampen klarte Sverige å holde på ballen for å unngå en italiensk scoring. Men Sverige klarte også å forlenge og spikre sluttresultatet. Sveriges siste innbytter, Rebecka Blomqvist, gjorde alt selv da hun løp seg fri og trillet inn 5-0 for blågult.

Slutten av første omgang og tre hjørnespark ble avgjørende for Sverige. Kampen mot Italia endte 5-0, og Sverige kunne holde nullen og ta seg videre til VM-åttendedelsfinalen i Australia og New Zealand. Med én runde igjen å spille er de blågule klare for sluttspillet. Italia skal konkurrere med Argentina og Sør-Afrika om andreplassen i åttendedelsfinalen.

Den gode målforskjellen nå betyr også at Sverige har gode muligheter til å nå åttedelsfinalen som gruppeleder ettersom de andre lagene må score mange mål for å nå Sveriges førsteplass, samtidig som Sverige kanskje ikke tar poeng mot Argentina. Sverige møter Argentina onsdag 2. august med kampstart kl. 09.30.

Sverige – Italia 5-0 (3-0)

’39 1-0 Amanda Ilestedt
’44 2-0 Fridolina Rolfö
’45+1 3-0 Stina Blackstenius
’50 4-0 Amanda Ilestedt
90+5 5-0 Rebecka Blomqvist

Se hele tabellen til Gruppe G her

Siste runde for Gruppe G

  • Onsdag 2. august kl. 09.00 Argentina – Sverige (Waikato Stadium)
  • Onsdag 2. august kl. 09.00 Sør-Afrika – Italia (Wellington Regional Stadium)

Burnley - Brentford