Velobet

Forhåndsfavorittene USA og England hadde begge sine åpningskamper i VM og tok oppskriftsmessig tre poeng. Mens Japan vant stort mot Zambia. 

Gruppe C

Zambia – Japan 0-5 (1-0)
Lørdagsmorgen sparket Zambia og Japan i gang sine VM-eventyr i gruppe C foran øynene på den svenske hoveddommeren Tess Olofsson, som sto foran sin første VM-kamp. Japan imponerte innledningsvis med stort ballbesittelse og satte Zambia på bakbeina. Etter rundt 20 minutter fikk Japan også ballen i mål etter et langt frispark, men keeper Mina Tanaka sto offside før hun skjøt ballen i mål. Etter et japansk jubelrop måtte Tess Olofsson løpe ut og se på VAR-skjermen og dømme offside.

Japan presset imidlertid på etter det annullerte målet og viste at de kunne riste det av seg. Japanerne skapte flere gode sjanser mot Zambia, og den zambiske keeperen Catherine Musonda måtte gjøre et par gode redninger og ble også reddet av stolpen ved en anledning.

Til slutt skulle imidlertid Japan få sitt mål, og det bare minutter etter pause. Etter et mønsterangrep på høyresiden kunne Aoba Fujino slå et perfekt innlegg til Hinata Miyazawa, som i sin tur banket inn 1-0 for Japan.

Tre minutter ut i andre omgang steppet Mina Tanaka opp igjen og fikk nok en ball i nettet etter et drømmeangrep, men etter en nærmere VAR-sjekk dømte Tess Olofsson og dommerteamet nok en gang offside på Tanaka og et annullert mål. Så var svensken i ilden igjen da hun dømte straffe for Japan etter at den zambiske keeperen ble slått hardt. Olofsson ga gult kort og straffe, men så viste reprisene en ny offside på Japan før straffen, noe som gjorde at straffen ble annullert.

Etter 55 minutter satte Mina Tanaka sin tredje ball i nettet, og denne gangen kunne ingen dommere på banen eller i VAR-rommet finne noen offside da Tanaka avsluttet et fint angrep til 2-0. Tredje gang var lykkens gang for spissen.

Lagmaskinen Japan imponerte gjennom hele kampen og bare øste på med angrep med mange spillere og forskjellige bevegelser, der Mina Tanaka også fikk assist da hun spilte Hinata Miyazawa til sitt andre mål i kampen til 3-0 etter drøyt 60 spilte minutter.

Japans dominans fortsatte i andre omgang, og en perfekt slått pasning fant kantspilleren Endo, som satte inn 4-0 med 20 minutter igjen. Zambia er en av de svakere nasjonene i turneringen, men har mye talent i form av Barbra Banda, som er lagets store stjerne. Men offensivt fikk Zambia knapt noen mulighet etter Japans fine drill med ballen, og Banda og kompani var knapt å se i angrepsspillet.

Zambias keeper Musonda forårsaket nok en straffe, denne gangen uten offside på forhånd, og fikk i tillegg sitt andre gule kort og rødt kort. Tess Olofsson pekte rett nok på straffemerket etter en dristig innsats av keeperen i straffefeltet, og Japan fikk straffe på kampens siste spark, men Japan bommet etter at den nylig innbyttede keeperen Sakala reddet ballen i tverrliggeren. Problemet? Målvakten gikk tidlig ut, og Japans Riko Ueki fikk en ny sjanse fra 11 meter da hun spikret sluttresultatet til 5-0 for Japan.

Zambia – Japan, 5-0 (1-0)
’43 1-0 Hinata Miyazawa
’55 2-0 Mina Tanaka
’62 3-0 Hinata Miyazawa
’71 4-0 Jun Endo
’90+10 5-0 Riko Ueki

Se tabellen til gruppe C her

Gruppe D

England – Haiti 1-0 (1-0)
VM-debutantene fra Haiti imponerte mot europamesterne fra England. Georgia Stanways straffescoring i første omgang ga imidlertid England 1-0-seier i gruppe D.

Lørdag formiddag var det duket for VM-kamp mellom debutantene fra karibiske Haiti og europamesterne England. De første fem minuttene av kampen var utrolig fartsfylte, og begge lagene stormet fremover i en kamp der England var store favoritter.

Begge lagene viste dristighet fremover, ikke minst Haiti som har mange spillere fra den franske ligaen med høy kvalitet. Etter et kvarter så det ut til å kunne bli et hardt slag for Haiti der Dayana Pierre-Louis stemplet en engelsk spiller i straffefeltet, men i en situasjon før det hadde Englands Alexia Russo felt en haitisk spiller i offensivt straffefelt, noe som gjorde at straffen ikke ble tildelt England.

Haiti startet veldig bra, og et engelsk straffespark kunne ha blitt fatalt etter den gode starten. Det ble ikke straffespark i den første situasjonen, men det ble straffespark i en annen situasjon da Batcheba Louis løftet begge hendene i været og fikk en berøring på fingrene. Det engelske straffesparket ble tatt av Bayern München-stjernen Georgia Stanway, men straffesparket ble reddet av Haiti-keeper Kerly Theus som gjorde en fin redning. Bekymringen var at keeperen gikk for tidlig ut, og England måtte sette straffen. Og på sitt andre forsøk kunne Stanway score med et kjølig straffespark nederst i venstre hjørne.

England overbeviste ikke i det hele tatt i første omgang, men Haiti overrasket mange med sine raske kontringer og sitt fysiske spill der de var i ledelsen et par ganger. England tok i hvert fall med seg en ledelse til pause.

I andre omgang fortsatte Haiti å imponere fremover, der spesielt 19 år gamle Melchie Dumonay utmerket seg. Haiti imponerte til tider i andre omgang, men utover i omgangen hadde England mer kontroll. Europamestrene hadde ballen i store deler av kampen, og til slutt klarte ikke Haiti å få opp presset og skape farligheter mot England. I stedet ble det en knepen, men velfortjent 1-0-seier til England.

Haiti skal imidlertid berømmes for innsatsen der de skremte England flere ganger. Sarina Wiegmanns engelske landslag fikk imidlertid med seg de viktige tre poengene. Lagene tilhører gruppe D sammen med Kina og Danmark.

England – Haiti 1-0 (1-0)
’29 1-0 Stanway (straffe)

Danmark – Kina
Danmark var under press fra Kina nesten hele kampen, men til slutt ble det en dansk avgjørelse. Danmarks Amalie Vangsgaard ble kampens helt i det 89. minutt. Danmark vant kampen i gruppe D med 1-0.

Lørdag ettermiddag bød på en spennende VM-kamp mellom Danmark og Kina i gruppe D, en av de jevnere gruppene på forhånd. Danmark har ikke vært i VM siden 2007, mens Kina på sin side er en gjenganger i disse sammenhengene. På forhånd var det spådd en jevn kamp.

Første omgang var jevn både når det gjaldt ballbesittelse og målsjanser, der Kina kanskje var litt farligere, men første omgang var ikke akkurat gnistrende. I andre omgang var Kina farligere fremover, men Danmark skapte noen sjanser, men ikke så mye annet i angrep, og trener Lars Söndergaard så bekymret ut på benken.

Etter en drøy halvtime i andre omgang begynte Danmark å komme seg noe inn i kampen og fikk noen innlegg som skapte uro. Den fysiske forskjellen mellom lagene, spesielt når det gjelder høyde, var viktig for Danmark. Etter en lang corner fra Pernille Harder fikk Amalie Vangsgaard en perfekt heading fra midten av straffefeltet, og PSG-spilleren kunne nikke inn 1-0 for Danmark i det 89. minutt.

Kina hadde spillet i rundt 75 minutter, men tapte det i det siste kvarteret. Danmark kom til slutt i gang og scoret et uvurderlig 1-0-mål som sto seg ut kampen. Nå ligger Danmark godt an til å gå videre, ettersom mange så på denne kampen som en nøkkelkamp på forhånd. I gruppen finner vi også England og Haiti.

Danmark – Kina, 1-0 (0-0)
’89 1-0 Amalie Vangsgaard

Se tabellen til gruppe D her

Gruppe E

USA – Vietnam 3-0 (2-0)
Her kan du lese referat fra åpningskampen i VM. 

Se tabellen til gruppe E her

Kamper søndag 23. juli

Gruppe G
kl 07.00 Sverige – Sør-Afrika

Gruppe E
kl 09.30 Nederland – Portugal

Gruppe F
kl 12.00 Frankrike – Jamaica

 


Burnley - Brentford