Velobet

Dag to i VM er nå ferdigspilt, og så langt er det spilt 5 kamper fra tre grupper. Er følger en liten oppsummering av kampene spilt så langt. 

New Zealand – Norge 1-0

Her kan du lese referat fra åpningskampen i VM. 

Filippinene – Sveits 0-2

Sveits tok en viktig seier i gruppe A etter å ha slått Filippinene 0-2 i Dunedin. Ramona Bachmann scoret 0-1-målet på straffe, før Seraina Piubel fastsatte sluttresultatet i andre omgang.

Fredag formiddag møttes Sveits og Filippinene i gruppe A, samme gruppe som så New Zealand slå Norge 1-0 i går. Sveits var store favoritter før fredagens kamp og kunne håndtere presset. Filippinene stod også imot presset innledningsvis når det gjaldt å holde Sveits’ store spillere unna målsjanser, men da første omgang så ut til å ende målløs, fikk Sveits straffe. Fra 11-meteren steg Ramona Bachmann, et kjent fjes i Sverige med flere sesonger i både Umeå IK og FC Rosengård bak seg, opp og reddet Sveits med en sikker straffe til 0-1.

I andre omgang fortsatte Sveits å presse på, og gjorde det på en overbevisende måte da Filippinene ønsket å spille bakover, noe som gjorde at Sveits fikk litt ball. Og så kom det forlengede ledningsmålet. Etter et fint angrep på venstresiden måtte både en og to sveitsiske spillere avslutte i straffefeltet før Seraina Piubel til slutt kunne overliste Olivia McDaniel i det filippinske målet til 0-2 for Sveits.

VM-debutantene fra Filippinene prøvde virkelig å komme seg opp på banen det siste kvarteret for å skape sjanser til å redusere i første omgang, men Sveits var sterke bakover og så trygge ut i forsvaret. Filippinene klarte ikke å knekke Sveits, og i stedet endte nasjonens VM-debut med et 0-2-tap.

Filippinene – Sveits, 0-2 (0-1)
’45 0-1 Ramona Bachmann (str)
’64 0-2 Seraina Piubel

Se tabellen til gruppe A her

Australia – Irland 1-0

Tony Gustavsson og Australia fikk en flott start på VM 2023 på hjemmebane da de slo Irland 1-0 foran 75 784 tilskuere i Sydney etter at Stephanie Catley scoret kampens eneste mål på straffe.

Laget må gå uten en av VMs største stjerner i spissen Sam Kerr, ettersom Chelsea-stjernen kan gå glipp av hele gruppespillet på grunn av skade. Denne informasjonen ble offentliggjort noen timer før avspark.

Australia kom best i gang og hjemmelaget startet i høyt tempo mot et Irland som tidlig så ut til å slå seg til ro i forsvaret og kaste bort tiden. Australia hadde ballen mest, men skapte ikke mye de første 20 minuttene, mens Irland gikk på kontringer uten å skape noe særlig.

Det var en første omgang som var preget av mye ballbesittelse fra Australia, men egentlig uten målsjanser, ettersom Irland sto lavt med sin backlinje og gjorde det trangt på midten for hjemmelaget.

I likhet med den andre hjemmenasjonen, New Zealand, fikk Australia en god start på andre omgang. En fin ball fra Hammarby-spilleren Kyra Cooney-Cross gikk til Hayley Raso, som ble dyttet ned av en irsk forsvarsspiller, og dommeren pekte på straffemerket. Fra 11 meter steg Stephanie Catley opp og var sikker i sin sak da hun satte et perfekt straffespark til 1-0 for Australia, og Stadium Australia jublet.

Irland gjorde et par bytter og flyttet på posisjoner etter 65 minutter, noe som førte til at de faktisk skapte noen halvsjanser i det australske straffefeltet. Irland hadde mye energi og endret plutselig spillet da Tony Gustavsson og Australia så ut til å ville beskytte ledelsen i stedet for å sikre seieren ved å gå for et mål til.

Irland fikk en svært farlig frisparkmulighet etter 90 minutter, med seks minutter igjen av overtiden, men Megan Connolly skjøt like over. Det var en spent og nervøs affære i Sydney, der Irland skapte farligheter på dødballer og presset Australia. Irland hadde også et skudd på mål etter et farlig angrep i det 96. minutt. Men favorittene holdt stand i sluttminuttene, og etter 90 minutters spill sto Australia igjen som verdige vinnere 1-0 i VM-premieren i 2023. Til tross for Sam Kerrs fravær klarte Australia å sikre en åpningsseier foran et stort publikum. Gruppe B inkluderer også Canada og Nigeria i en tøff gruppe.

Australia – Irland, 1-0 (0-0)
’52 1-0 Stephanie Catley (str)

Nigeria – Canada 0-0

De olympiske mesterne Canada fikk et tilbakeslag rett inn i VM-gruppespillet. Nigeria sto godt imot toppnasjonen og berget 0-0, dette etter en straffebom fra Canadas store stjerne Christine Sinclair.

Canada har store forventninger til sommerens VM med et OL-gull fra 2021. Men Canada fikk ingen god start på VM i Australia og New Zealand da de spilte 0-0 mot Nigeria tidlig fredag morgen. Sistnevnte er blant de beste afrikanske nasjonene, men ligger på 40. plass på FIFAs verdensranking, mens Canada er rangert som nummer sju i verden.

Canadas superstjerne Christine Sinclair er den som har scoret flest mål noensinne på et landslag, uansett kategori, men misset et avgjørende straffespark i kampens 50. minutt etter selv å ha blitt felt. Etter at dommeren dømte VAR-straffe, fikk 40-åringen sjansen fra 11 meter, men ble stoppet av Nigerias talentfulle keeper Chiamaka Nnadozie.

Nigeria og nevnte Nnadozie sto imot det kanadiske presset i sluttfasen og sikret et uvurderlig resultat i gruppe B etter at kampen endte 0-0. På slutten av kampen ble det bråk etter at Nigerias Deborah Abiodun fikk rødt kort etter en stygg stempling. I gruppe B finner vi også Australia og Irland.

Se tabellen til gruppe B her

 

Spania – Costa Rica 3-0

Spania tok en komfortabel seier mot Costa Rica med 3-0 i gruppe C. En storspillende keeper i Costa Ricas Daniela Solera hindret Spania fra enda flere mål i VM-premieren da Spania skapte 46 målsjanser (!) mot mål.

Fredag morgen møtte forhåndsfavorittene til å vinne VM, Spania, en av VMs mindre nasjoner i form av Costa Rica. Spania var storfavoritter og startet som forventet kampen med mye ballbesittelse. Det skulle bare gå drøyt 20 minutter før målstreken ble brutt da Esther Gonzalez slo en hard ball langs bakre del av straffefeltet som en costaricansk midtstopper uheldigvis styrte i eget mål. Umiddelbart etter 1-0-målet økte Spania til 2-0 da Barcelonas midtbanespiller Aitana Bonmati skrudde inn 2-0 med venstrefoten.

Etter 2-0-målet fikk Spania nok et mål kun tre-fire minutter senere da Real Madrid-spissen Esther Gonzalez holdt seg foran mål og satte inn 3-0 for spanjolene på volley. Tre mål i løpet av seks minutter, og allerede da var kampen nesten over. I det 35. minutt fikk Jennifer Hermoso sjansen til å score på straffe, men Costa Rica-keeper Daniela Solera holdt hodet kaldt og gikk riktig vei for å redde straffen.

Spania dominerte kampen og hadde en komfortabel ledelse til pause etter tre raske scoringer i første omgang. Costa Ricas keeper Daniela Solera slapp inn tre mål i første omgang, men reddet også en straffe og et par virkelig farlige skudd i løpet av omgangen. I andre omgang fortsatte Solera å spille godt da Spania presset på for å øke ledelsen. Solera gjorde fire-fem flotte redninger for å hindre Spania i å score igjen.

Regnet høljet ned i Wellington i kampens sluttfase, og de spillende spanjolene fikk et lite tilbakeslag av værgudene. For Costa Ricas del handlet det mest om å redusere, men de fant ikke mange muligheter fremover selv om de var litt mer frempå i forsvaret. Spania hadde over 40 (!) målsjanser og elleve skudd på mål, men Daniela Solera i det costaricanske målet var vellykket i andre omgang.

Spania eide ballen hele kampen og skapte en rekke farlige målsjanser, men fikk «bare» 3-0 med seg fra VM-premieren til slutt. Daniela Solera hindret Spania i å vinne med mye mer og skal ha ros for dette. For Spanias del venter Zambia i neste runde mens Costa Rica møter Japan, disse kampene spilles 26. juli. Zambia og Japan møter hverandre i morgen (lørdag) i gruppe C.

Spania – Costa Rica, 3-0 (3-0)
’21 1-0 Selvmål
’23 2-0 Aitana Bonmati
’27 3-0 Esther Gonzalez

Se tabellen til gruppe C her

Kamper lørdag 22. juli

Gruppe C
kl 09.00 Zambia – Japan

Gruppe D
kl 11.30 England – Haiti
kl 14.00 Danmark – Kina

Gruppe E
kl 03.00 USA – Vietnam


Usbekistan U23 - Spania U23


Canada - New Zealand