Velobet

Norge fikk en marerittstart på VM for kvinner 2023, mens hjemmenasjonen New Zealand fikk en drømmestart. Hannah Wilkinson ble helten da New Zealand vant 1-0 i VMs åpningskamp.

Torsdag morgen kl 09.00 norsk tid, ble VM sparket i gang på Eden Part i Auckland, New Zealand. Vertsnasjonen tok imot Norge i Gruppe A. New Zealand har ikke de samme forventningene til VM som naboene Australia, men de har likevel forhåpninger hjemmefra med over 40 000 tilskuere på tribunen i premieren. Norge har også forventninger til VM med blant andre Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen og Guro Reiten i troppen.

Det var en ganske jevnspilt kamp til å begynne med, uten mange målsjanser, men der spesielt hjemmelaget New Zealand drev tempoet opp mot et Norge som forsvarte seg innledningsvis. De norske kvinnene hadde vanskelig for å få bitt seg fast i angrepsspillet og bruke kreftene sine fremover, og i stedet var det et hardtarbeidende og mer samkjørt New Zealand som var nærmest mål i første omgang. De første 45 minuttene i Auckland endte imidlertid målløst.

Om første omgang var begivenhetsløs, startet andre omgang med et smell. På et innkast (!) spilte New Zealand eksemplarisk på høyresiden, og Jacqui Hand rykket seg løs fra sin forsvarer på høyresiden før hun slo en perfekt ball inn til Hannah Wilkinson som sendte inn 1-0 for hjemmelaget foran et jublende publikum. Det stilfulle newzealandske målet rystet Norge, som gjerne skulle hatt en bedre start på andre omgang.

Norges trener, Hege Riise var tydelig misfornøyd og foretok et bytte kort tid etter scoringen. Norge forsøkte å sende noen lengre baller for å utnytte toppspillerne sine fremover, men i realiteten var det New Zealand som var farligst med en kombinasjon av ballbesittelse og direkte angrepsspill. Hannah Wilkinson var hyperfarlig i angrepsspillet til hjemmelaget, og Norge var fortsatt skremt. Trener Riise satte inn en ny offensiv kraft for å sette inn et siste støt i det siste kvarteret med en tilfeldig tilnærming.

Forsvarsspiller Tuva Hansen var nær ved å utligne for Norge da hun skjøt et hardt skudd i tverrliggeren fra langt hold, noe som var Norges beste sjanse i kampen. Norge fikk luft under vingene etter tverrliggerskuddet, og for første gang i kampen begynte de å presse New Zealand med ti minutter igjen av kampen.

Da Norge trengte en utligning og var nær ved å få det, kom det en skikkelig kalddusj. Etter at nevnte Tuva Hansen fikk en ball på hånden inne i straffefeltet, dømte den japanske dommeren straffe til New Zealand, noe som kunne ha avgjort VM-åpningen for alvor. Men den mest rutinerte av dem alle, Ria Percival, skjøt straffen i tverrliggeren, og kampen levde fortsatt. Norge fikk ni minutters tilleggstid på å finne en utligning i åpningskampen.

Nordmennene hadde en farlig sjanse med ett minutt igjen av overtiden, men Guro Reitens avslutning var altfor dårlig. Nei, det ble ingen norsk utligning, og i stedet kunne New Zealand ta sin første VM-seier etter en solid innsats. Hannah Wilkinson scoret kampens eneste mål til 1-0. New Zealand har tidligere spilt 15 VM-kamper, men aldri klart å vinne, mens Norge fortsetter å slite i mesterskapssammenheng.

New Zealand – Norge, 1-0 (0-0)

’48 1-0 Hannah Wilkinson

Norges startelleveren

Aurora Mikalsen, Brann SK

Thea Bjelde, Vålerenga Fotball ’90+3 Anja Sønstevold
Maren Mjelde, Chelsea FC
Mathilde Harviken, Rosenborg BK
Tuva Hansen, Bayern München

Guro Reiten, Chelsea FC
Frida Maanum, Arsenal Women FC ’74 Vilde Risa
Ingrid Syrstad Engen, FC Barcelona

Caroline Graham Hansen, FC Barcelona
Ada Hegerberg, Lyon
Julie Blakstad, Manchester City ’56 Emilie Haavi inn

På benken:
Fiskerstrand, Pettersen, Sønstevold, Hørte, Bergsvand, Bøe Risa, Sævik, Eikeland, Bratberg Lund, Haavi, Jøsendal, Roman Haug

Norges neste kamp er tirsdag 25. juli kl 10.00 norsk tid mot Sveits.

Burnley - Brentford