Velobet

VM i fotball for menn 2030 vil bli spilt på tre forskjellige kontinenter. Marokko, Portugal og Spania blir vertskap for mesterskapet, mens Uruguay, Argentina og Paraguay får hver sin åpningskamp i mesterskapet. Det bekrefter FIFA på sine nettsider.

Det har vært mange bud på VM i fotball i 2030: Fire søramerikanske nasjoner har allerede søkt om å arrangere mesterskapet sammen, Saudi-Arabia har også vært involvert i forberedelsene, og for nøyaktig ett år siden gikk Ukraina, Spania og Portugal sammen om å søke om å arrangere mesterskapet. I mars endret dette seg imidlertid, og afrikanske Marokko kom inn i bildet i stedet, og søkte sammen med landene på den iberiske halvøy. Nå er det klart at Spania, Portugal og Marokko blir vertsland.

FIFA kunngjorde på sine nettsider at trioen er de eneste som har sendt inn en formell søknad og dermed får lov til å arrangere mesterskapet i 2030, men at dette først blir offisielt godkjent på FIFAs årskongress i 2024.

– FIFA-rådet har blitt enige om at det eneste budet på å arrangere VM i 2030 er budet fra Marokko, Spania og Portugal. To kontinenter, Afrika og Europa, vil bli forent. Ikke bare i feiringen av fotball, men også ved å skape et unikt sosialt og kulturelt samhold, sa FIFA-president Gianni Infantino i forbindelse med avgjørelsen.

I tillegg til afrikanske Marokko og europeiske Portugal og Spania som vertskap for mesterskapet, planlegger FIFA å gjøre noe enda mer uvanlig. Tre åpningskamper skal spilles i Sør-Amerika, nemlig i Uruguay, Paraguay og Argentina. Det blir også en fest i Uruguays hovedstad Montevideo for å feire at den første VM-kampen for menn ble spilt der for 100 år siden.

– I 2030 vil vi etterlate oss et unikt globalt fotavtrykk med tre kontinenter – Afrika, Europa og Sør-Amerika – og seks land – Marokko, Portugal, Spania, Argentina, Paraguay og Uruguay – som ønsker verden velkommen og forener dem mens vi feirer det vakre spillet, hundreårsjubileet og VM, avslutter Infantino.

Portugal, Spania og Marokko er direkte kvalifisert. Det er også mulig at Uruguay, Paraguay og Argentina får gratisplasser i VM på grunn av sine åpningskamper, som Sky Sports og The Athletic har rapportert.

Vertsnasjoner for VM 2030

Spania (vertsnasjon)
Marokko (vertsnasjon)
Portugal (vertsnasjon)
Uruguay (vertskap for åpningskampen)
Paraguay (vertskap for åpningskampen)
Argentina (vertskap for åpningskampen)


Burnley - Brentford