Velobet

Sverige er tredje best i verden. Dette etter at landslaget vant bronsekampen mot Australia i VM 2023 med 2-0. Et straffemål av Fridolina Rolfö og et mål av Kosovare Asllani banet vei for Sveriges fjerde bronsemedalje i VM-historien etter bronse i 1991, 2011 og 2019.

Lørdag formiddag spilte Sverige og Australia bronsekampen i VM 2023, der en fullsatt Lang Park i Brisbane tok imot to lag som var i full vigør etter semifinaletapet i forrige uke. Peter Gerhardsson og Sverige stilte med nøyaktig samme startellever som i semifinalen mot Spania, og Tony Gustavsson og hans Australia gjorde det samme. Sverige gikk for sin fjerde VM-bronse i historien, mens Australia jaget sin aller første VM-medalje.

Første omgang

Sverige startet sterkt og skapte en sjanse allerede etter ett minutt da Stina Blackstenius hadde en god avslutning som Mackenzie Arnold reddet i det australske målet. Blågult hadde spillet nede på Australias banehalvdel de første seks minuttene og skapte et visst press på vertsnasjonen.

Australia fokuserte mest på forsvaret innledningsvis og tillot Sverige å komme opp i banen, samtidig som de også vant ballen raskt tilbake i gjenvinningen noe som skapte en svensk dominans i den første delen av bronsekampen. Australia kom seg imidlertid inn i kampen etter et kvarters spill, og hver gang hjemmelaget nærmet seg det svenske straffefeltet gikk det et sus gjennom hjemmepublikummet.

Etter 25 spilte minutter kom kampens hittil beste sjanse da Stina Blackstenius spilte en ball til Kosovare Asllani og kapteinen slo et perfekt innlegg til Fridolina Rolfö som headet ballen i tverrliggeren. I situasjonen ble Stina Blackstenius felt i straffefeltet før hun spilte til Asllani, og den walisiske dommeren gikk til VAR-skjermen for å sjekke situasjonen på nytt, og valgte å dømme straffe etter at Clare Hunt var klønete og tråkket på Blackstenius i straffefeltet.

Fra 11 meter steg Fridolina Rolfö fram og ga Sverige ledelsen i bronsekampen etter en drøy halvtime. Hun var strålende mot USA i straffesparkkonkurransen i åttedelsfinalen og gjorde ingen feil denne gangen heller, da hun satte ballen hardt i målvaktens venstre hjørne til 1-0 for Sverige.

Svenske var litt urolige etter målet og var nær ved å slippe Australia inn i kampen i et par minutter, men så begynte de å kontrollere begivenhetene igjen og skapte et par halvsjanser mot det australske målet. Med fem minutter igjen av overtiden fikk Sverige en kjempesjanse der Filippa Angeldahl plukket opp «fallfrukt» på et langt frispark, og midtbanespilleren hadde en god avslutning, men Mackenzie Arnolds redning var enda bedre, og West Ham-keeperen holdt landet sitt i bronsematchen.

Stina Blackstenius brøt ned det australske midtforsvaret flere ganger, men kvaliteten på avslutningene var altfor dårlig fra spissen, selv om trusselen var stor mot Australias til tider høye forsvar. Blackstenius og Sverige gikk i hvert fall til pause med en 1-0-ledelse etter en ganske komfortabel første omgang uten særlig farlige sjanser fra vertsnasjonen. Den beste sjansen kom da Sam Kerr hadde et hardt skudd mot slutten av omgangen som Zecira Musovic avverget.

Andre omgang

Før andre omgang gjorde ingen av de svenske landslagstrenerne noen endringer i lagene og de 22 spillerne som startet kampen kom på banen også til andre omgang. Blågult startet bra der de skapte litt press igjen og fremfor alt var flinke til å vinne ballen i «farlige» situasjoner, der de skapte et par situasjoner gjennom blant annet Kosovare Asllani innledningsvis.

Etter 15 minutter foretok Tony Gustavsson kampens to første bytter, noe som ikke ga noen direkte effekt i positiv retning. I stedet vant Sverige ballen sentralt gjennom Kosovare Asllani. Kapteinen satte fart i en kontring og spilte ballen i dybden til Stina Blackstenius, som stoppet kontringen og fant veien tilbake til Asllani, som i sin tur satte inn 2-0 for Sverige.

Bronsemedaljen var nesten i boks når de ledet med to mål med en halvtime igjen, mot et Australia som hadde store problemer med å skape farlige målsjanser. Kort tid etter Asllanis mål ble kapteinen byttet ut, og Lina Hurtig kom inn i stedet for Fridolina Rolfö på midten, mens Stina Blackstenius også ble byttet ut til fordel for Rebecka Blomqvist.

Australia var tidvis farlige på dødballer, og etter 70 minutter måtte Zecira Musovic gjøre en redning fra kloss hold for å holde medaljehøsten intakt. Med et drøyt kvarter igjen av kampen var det tydelig at hjemmelaget var under press, og det kom til syne i enkelte situasjoner der det ble tatt mange forhastede avgjørelser.

Det svenske laget valgte å forsvare seg litt lavere og tillot litt mer ballbesittelse for Australia i sluttminuttene, men et sterkt forsvar og Zecira Musovic klarte å avverge noen høye baller fra vertsnasjonen. Sverige sløste bort mange minutter med et aggressivt forsvarsspill der spesielt Elin Rubensson og Filippa Angeldahl spiste opp alt på midtbanen, mens Fridolina Rolfö også var vellykket i presspillet.

Da Linda Sembrant kom inn i sluttminuttene var det bare overtiden igjen, seks minutter, føltes det som om Sverige hadde bronsemedaljen i sin hule hånd.

Sverige kontrollerte kampen og var mye bedre enn et blekt Australia. Etter 96 spilte minutter i Brisbane var Sverige derfor en velfortjent vinner av kampen med 2-0. Seieren betyr at våre naboer reiser hjem fra Oseania med en VM-bronse, den fjerde i det svenske kvinnelandslagets historie. Totalt har de vunnet fem VM-medaljer i historien, i tillegg til VM-sølvet i 2003.

Australia nådde en historisk fjerdeplass i mesterskapet på hjemmebane, men Tony Gustavssons lag gikk glipp av medalje, og det var moralen i bronsekampen (med to dagers hvile) som avgjorde. I morgen (søndag) spilles VM-finalen, der England og Spania gjør opp om gullmedaljen og avslutter VM for kvinner 2023 i Australia og New Zealand.

Sverige – Australia 2-0 (1-0)

’30 1-0 Fridolina Rolfö
’62 2-0 Kosovare Asllani

Slik startet lagene

Sverige

Zecira Musovic

Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani (ut ’67), Elin Rubensson

Johanna Rytting Kaneryd (ut ’89), Stina Blackstenius (ut ’67), Fridolina Rolfö

Innbyttere:
Rebecka Blomqvist (’67), Lina Hurtig (’67), Linda Sembrant (’89).

Australia

Mackenzie Arnold

Ellie Carpenter (ut ’74), Clare Hunt, Clare Polkinghorne (ut  ’74), Steph Catley

Hayley Raso (ut ’60), Katrin Gorry (ut ’60), Kyra Cooney-Cross, Caitlin Foord

Mary Fowler, Sam Kerr

Innbyttere:
Cortnee Vine (’60), Emily van Egmond (’60), Courtney Nevin (’74), Alexandra Chidiac (’74).

 


Usbekistan U23 - Spania U23


Canada - New Zealand