Velobet

VM 2022 er nå offisielt over og fotballfans begynner nå å se frem mot neste mesterskap. Her oppsummerer vi alt vi for øyeblikket vet om 2026 FIFA World Cup.

Hvor spilles fotball-VM 2026?

For første gang skal vi se et verdensmesterskap med tre vertsnasjoner: USA, Canada og Mexico. Nasjonene vant den offisielle avstemningen overlegens, med Marokko som den eneste opposisjonen som ble stemt på. Av 200 stemmer fikk det nordamerikanske forslaget 134 av stemmene.

Totalt 16 byer skal sette opp stadioner, hvor USA tar det største ansvaret med totalt elleve stadioner. Flertallet av disse har tidligere blitt brukt til store arrangementer og trenger derfor ingen større oppussing for å kunne arrangere et VM:

USA:
Seattle (Lumen Field)
San Francisco (Levi’s-stadion)
Los Angeles (Sofi-stadion)
Kansas City (Arrowhead-stadion)
Dallas (AT&T-stadion)
Atlanta (Mercedes Benz-stadion)
Houston (NRG-stadion)
Boston (Gillette-stadion)
Philadelphia (Lincoln Financial-stadion)
Miami (Hard Rock-stadion)
New York City (Metlife-stadion)

Mexico:
Guadalajara (Estadio Akron)
Mexico City (Aztekastadion)
Monterrey (Estadio BBVA)

Canada:
Vancouver (BC Place)
Toronto (BMO Field)

Når spilles fotball-VM 2026?

Det er foreløpig ikke offentliggjort noen konkrete datoer for turneringen, men det er klart at mesterskapet spilles i løpet av månedene juni og juli – det vil si den tiden på året det vanligvis arrangeres VM.

Hvilke nasjoner deltar i VM 2026?

Totalt vil turneringen ha 48 deltakernasjoner, som er en enorm økning fra tidligere 32. FIFA har ikke offisielt annonsert at alle tre vertsnasjonene automatisk vil kvalifisere seg, men samtidig har Gianni Infantino indikert at det vil. Dermed kan vi forvente å se både USA, Canada og Mexico i mesterskapet.

Hvordan kommer turneringen til å spilles?

Med så mange lag fungerer ikke lenger systemet som tidligere ble brukt under mesterskapet. Nå vil vi i stedet for åtte VM-grupper med fire lag i hver se seksten grupper med tre lag i hver, hvorfra de to beste lagene går videre til sluttspillet.

Med 32 nasjoner i et VM-sluttspill, vil denne delen av turneringen også vokse til å inkludere 16-delsfinale. Antall kamper i hele mesterskapet økes fra 64 til 80, men samtidig gjenstår det fortsatt kun syv kamper for lagene som kommer helt til finalen. I tillegg vil ikke den totale lengden på turneringen øke særlig mye, noe både spillerne og deres klubber setter pris på.

Hvordan spilles kvalifiseringen til VM 2026?

Det økte antallet VM-plasser gjør at flere lag fra alle deler av verden får sjansen til å gå videre til turneringen. For Europa betyr det at 16 landslag nå tar plass i mesterskapet. Her lister vi opp antall plasser som hvert kontinent har i fotball-VM 2026, sammenlignet med tidligere verdenscuper:

  • Asia: 8 (+4)
  • Afrika: 9 (+4)
  • Nord- og Mellom-Amerika: 6 (+3)
  • Europa: 16 (+3)
  • Sør-Amerika: 6 (+2)
  • Oceania: 1 (+1)

I tillegg til dette deles det ut to plasser i den interkontinentale kvalifiseringen som nå spilles som en mindre turnering mellom seks lag. Lag fra alle kontinenter unntatt Europa kan kvalifisere seg til dette. Her trekkes lagene inn i to grupper på tre, hvor det høyest seedede laget direktekvalifiserer til gruppefinalen. De to andre lagene møtes innledningsvis i en gruppesemifinale hvor vinneren går videre til den siste kampen om VM-plassen.

Hvordan de europeiske kvalifiseringskampene vil se ut er foreløpig ikke klart, men dette forventes å bli presentert i januar 2023.

Når starter VM-kvalikken?

Det er ennå ikke klart når VM-kvalifiseringen i Europa starter, men tidligst vil dette finne sted våren 2025. Da skal 2024 vies til EM i Tyskland og gruppespillet i Nations League .

For Sør-Amerika er starten på VM-kvalifiseringen allerede satt til mars 2023, mens Asias kvalifisering starter i oktober 2023.

Hvilke kanaler sender fra fotball-VM 2026?

Som siste VM, er det NRK og TV2 som i samarbeid skal sende fra fotball-VM.


Burnley - Brentford