Velobet

Fifa endret posisjon og avviste ideen om trelags-grupper for VM i 2026. I stedet inkluderer det nye fotball-VM-turneringsformatet 12 grupper på fire lag og hele 104 kamper.

VM i 2026 i Nord-Amerika, som i utgangspunktet er det største og lengste i historien, vil vokse enda mer. På konferansen i Uganda ble FIFA-lederne enige om et nytt turneringsformat for VM-turneringen, ifølge hvilket det vil bli flere kamper enn opprinnelig planlagt.

Endringen vil resultere i et maraton-VM for mennene – 48 lag vil spille 104 kamper i tre land over nesten 40 dager – og lagene som går videre til sluttspillet vil spille åtte kamper hver i stedet for dagens sju.

Det nye formatet for VM-turneringen ble godkjent 14. mars på et møte i FIFA, det internasjonale fotballforbundet og idrettens styrende organ.

Totalt 104 VM-kamper er en betydelig økning i forhold til tidligere planer om 80 kamper, og til og med 40 flere enn i fjorårets VM i Qatar, som sist involverte 32 lag.

Verdensmesterskapet i 2026, som for første gang skal deles mellom tre land – USA, Canada og Mexico – blir det første med 48 lag. Det forrige turneringsformatet med 32 lag har vart mellom VM i 1998 til 2022.

Opprinnelig skulle Fifa dele de 48 lagene inn i 16 innledende grupper på tre lag, hvorav de to øverste skulle gå videre til sluttspillet. Etter gruppespillet i VM i Qatar fikk imidlertid beslutningstakerne til å revurdere saken. I grupper på tre lag er risikoen at lagene selv kan manipulere kampresultatene og noen av lagene kan slås ut etter kun to kamper.

I en turnering med 48 lag vil imidlertid ikke bare de to beste lagene i hver gruppe, men også de åtte beste treerne går videre til første runde i sluttspillet.

Tillegget av ekstra kamper vil også legge til ekstra dager. Å utvide turneringens varighet vil sannsynligvis irritere spillerforeninger og klubber som er bekymret for belastningen på sportens største stjerner. Fifa vurderer å utvide turneringen med opptil sju dager.

Endringen vil også tvinge turneringsarrangørene til å booke flere datoer for VM, noe som kan være utfordrende for stadioneiere som må sjonglere sportsarrangementer, konserter og andre aktiviteter.

VM 2026 arrangeres som vanlig i juni-juli, når Europas toppfotball har pause.


Usbekistan U23 - Spania U23


Canada - New Zealand