Velobet

VM for kvinner 2023 arrangeres i Australia og New Zealand i juli og august. Blant de 32 VM-lagene er det noen spillere som skiller seg ut på en eller annen måte. Nedenfor har vi listet opp noen spillere du bør holde øye med i sommerens store mesterskap.

Vær oppmerksom på at spillerne som er listet opp nedenfor, ikke nødvendigvis er de beste spillerne i hvert lag, men kan skille seg ut på ulike måter. Navnene er også valgt ut fra personlige preferanser og ingenting annet.

Gruppe A

New Zealand
Erin Nayler, IFK Norrköping
Ria Percival, Tottenham Hotspur
Ali Riley, Angel City

Sveits
Alisha Lehmann, Aston Villa
Ramona Bachmann, PSG
Ana-Maria Crnogorcevic, FC Barcelona

Norge
Caroline Graham Hansen, FC Barcelona
Ada Hegerberg, Lyon
Guro Reiten, Chelsea

Filippinene
Hali Long, Kaya-Iloilo
Sarina Bolden, Western Sydney
Carleigh Frilles, Blacktown Spartans

Kommentar:
En ganske interessant gruppe på forhånd. Hjemmenasjonen New Zealand, med sin erfarne og svært rutinerte tropp, sikter mot sluttspillet med nøkkelspillerne ovenfor. Det skinner erfaring av disse spillerne, og de er uten tvil nøkkelspillere. Hva med Sveits? Vel, der er landslagsspilleren Inka Grings (en av Europas toppscorere gjennom tidene) nesten den største stjernen sammen med Ramona Bachmann. Men de har også Barcelonas Ana-Maria Crnogorcevic og sosiale medier-kjendisen Alisha Lehmann. Sveits har en bred tropp og kan også melde om Arsenal-midtbanespilleren Lia Wälti som en nøkkelspiller. Norge har den skarpeste og bredeste troppen i denne gruppen, og med både bredde og skarphet kan nordmennene definitivt kjempe om medalje i mesterskapet. Med Ada Hegerberg tilbake på landslaget har de også en målscorer, der blant andre Graham Hansen og Guro Reiten kan mate inn baller. Filippinene er ikke fulle av store navn, men det er en ganske spennende tropp med nesten alle spillere født i USA eller i Europa, som skal sveises sammen til et filippinsk landslag. Hali Long er en lederskikkelse som spiller i den hjemlige ligaen og blir viktig i forsvaret, mens Bolden og Frilles kommer til å bytte på å score mål.

Gruppe B

Australia
Sam Kerr, Chelsea
Ellie Carpenter, Lyon
Steph Catley, Arsenal

Canada
Christine Sinclair, Portland Thorns
Kadeisha Buchanan, Chelsea
Ashley Lawrence, PSG

Nigeria
Asisat Oshoala, FC Barcelona
Chiamaka Nnadozie, Paris FC
Rasheedat Ajibade, Atletico Madrid

Irland
Katie McCabe, Arsenal
Denise O’Sullivan, North Carolian Courage
Courtney Brosnan, Everton

Kommentar:
Tony Gustavsson har ansvaret for et sterkt australsk landslag som har store forventninger (kanskje mest forhåpninger) til VM på hjemmebane. Men fra den brede australske troppen er det absolutt mulig å trekke det store triumfkortet i en av verdens beste spillere i Sam Kerr. Det er også en viss svensk tilknytning med fem spillere i svenske klubber, men ellers bør forsvarsspilleren Steph Catley definitivt nevnes og Ellie Carpenter bør nevnes som nøkkelspillere for Australia. De regjerende olympiske mesterne Canada kommer til VM med en erfaren og sterk tropp. Først i køen? Verdens beste målscorer på landslaget gjennom tidene (alle kategorier): Christine Sinclair. Sinclair har scoret 190 mål, og 40-åringen sikter mot flere når Canada fortsetter å jakte medaljer. Midtbanespilleren Jessie Fleming er også en superstjerne på Bev Priestmans lag, men forsvarsduoen Buchanan og Lawrence tilfører forsvarslinjen noe ekstra. Janine Beckie mangler imidlertid. I Nigeria er det offensiv kraft i både Oshoala og Ajibade, og med en svært spennende keeper i Nnadozie bak, kan Nigeria kanskje gjøre et brak i gruppen. Barcelonas spiss Asisat Oshoala var Champions League-mesternes toppscorer forrige sesong, noe som vitner om kvalitet. Irland har sin offensive kraft i midtbanespillerne McCabe og O’Sullivan, men sistnevnte hadde problemer i generalprøven, og situasjonen hans er i skrivende stund uklar. Irland mangler bredde, bortsett fra på keepersiden faktisk, der Everton-keeper Brosnan ser ut til å være foran andre konkurrenter om den siste utposten.

Gruppe C

Costa Rica
Raquel Rodriguez, Portland Thorns
Melissa Herrera, Bordeuax
Katherine Alvarado, Saprissa

Japan
Saki Kumagai, Bayern München
Maika Hamano, Hammarby IF
Yui Hasegawa, Manchester City

Spania
Irene Paredes, FC Barcelona
Alexia Putellas, FC Barcelona
Aitana Bonmati, FC Barcelona

Zambia
Racheal Kundananji, Madrid CFF
Grace Chanda, Madrid CFF
Barbra Banda, Shanghai Shengli

Kommentar:
Det er ikke mange kjente navn i Costa Ricas tropp. Med sin midtbaneposisjon og kapteinsbindet kan spissen Katherine Alvarado sammenlignes med herrelandslagets kolleger i Celso Borges og Bryan Ruiz. Ellers er det den offensive midtbanespilleren Raquel Rodriguez i laget, som er en veldig god spiller sammen med Melissa Herrera, ellers en tynn tropp. Japan har en mye bredere tropp, med midtstopper Kumagai og midtbanespiller Hasegawa i sentrum. Blant alle de offensivt dyktige spillerne kan Hammarbys supertalent Maika Hamano få muligheten til å vise seg frem. Hvis Hamano får spilletid, må du passe på å ikke sette morgenkaffen i halsen når 19-åringen tryller. Blant forhåndsfavorittene er det ekstremt vanskelig å plukke ut de tre beste spillerne. De to første er åpenbare: midtstopper Irene Paredes og verdens beste kvinnelige fotballspiller Alexia Putellas. Deretter bør du følge nøye med på føttene til midtbanespilleren Aitana Bonmati, som er noe helt spesielt. Barcelona-trioen danner en sentrallinje som kan gi Spania VM-gull. Zambia har en angrepsduo som er svært viktig, spesielt målfarlige Racheal Kundananji, som ble nummer to på scoringslisten i den spanske toppdivisjonen forrige sesong. Men den største og kanskje mest unike zambiske stjernen er Barbra Banda. På grunn av for høyt testosteronnivå fikk Banda ikke lov til å spille i det siste afrikanske mesterskapet, men nå har hun fått lov til å spille i VM, der hennes fysiske ferdigheter og evne til å score mål er iøynefallende. Banda scoret for eksempel to hattrick under OL i 2021. Det er med andre ord full fart fremover for Zambia.

Gruppe D

Kina
Li Mengwen, PSG
Wang Shuang, Racing Louisville
Wang Shanshan, Wuhan Jianghan University

Danmark
Pernille Harder, Chelsea
Signe Bruun, Lyon
Sofie Svava, Real Madrid

England
Ella Toone, Manchester United
Georgia Stanway, Bayern München
Keira Walsh, FC Barcelona

Haiti
Melchie Dumornay, Reims
Batcheba Louis, Fleury
Nerilia Mondesir, Montpellier

Kommentar:
Når det gjelder Kina, har de mistet noe av framgangen de siste ti årene, selv om de fortsatt har et ganske godt utvalg av spillere. Forsvarsspilleren Li Mengwen tilhører topplaget Paris Saint-Germain, og spissene Wang Shuang og Wang Shanshan skal stå for målscoringen. I Danmark er Pernille Harder fortsatt den store stjernen og nøkkelspilleren. For at Lars Söndergaard skal få mest mulig ut av dette Danmark, kan det være en god idé å spille sine beste målscorere i både Harder og Signe Bruun, noe som ikke er vanlig. Ytterbacken Sofie Svava er også spennende i en tropp der erfaringen til Simone Boye (Hammarby) og Sanne Troelsgaard også er viktig. Når man snakker om europamesterne England, snakker man ofte om tapet av blant andre Ellen White, Leah Willliamson, Beth Mead og Fran Kirby. I deres fravær blir den sentrale midtbanen med Keira Walsh, Ella Toone og Georgia Stanway viktig for å opprettholde selvtilliten i et usikkert engelsk lag. Haiti er påvirket av den franske ligaen, noe som er interessant, der trioen over har vist seg fra en god side og dette også på landslaget.

Gruppe E

Nederland
Lieke Martens, PSG
Dominique Janssen, VfL Wolfsburg
Sherida Spitse, Ajax

Portugal
Jessica Silva, Benfica
Diana Silva, Sporting Lissabon
Tatiana Pinto, Levante

USA
Alex Morgan, San Diego Wave
Megan Rapinoe, OL Reign
Lindsey Horan, Lyon

Vietnam
Huynh Hyu, Länk Vilaverdense
Nguyen Thi Tuyet Dung, Phong Phu Ha Nam
Pham Hai Yen, Hanoi

Kommentar:
Nederland mangler superstjernen Vivianne Miedema i troppen, og hun er ikke enkel å erstatte, men Lieke Martens og andre må steppe opp for å gjøre mesterskapet minneverdig for Nederland. Midtstopper Dominique Janssen spiller for et av verdens beste klubblag og er superviktig, og det samme er den erfarne kapteinen Sherida Spitse. Portugal har en viss dristighet foran med Silva-duoen (Jessica og Diana), men midtbaneankeret Tatiana Pinto fra Levante er kanskje midtpunktet i dette usikre portugisiske laget. USA går inn i en VM-turnering uten å være forhåndsfavoritt, noe som er svært uvanlig. Men amerikanerne har likevel et godt lag. Lindsey Horan og Alex Morgan er superviktige for sitt USA på banen, Megan Rapinoe har mistet sin stjernekraft på banen, men har fortsatt en viktig rolle utenfor med sin posisjon for kvinnefotballen i hele verden og ikke minst i USA. Det er ellers verdensklasse på alle posisjoner i laget, med Sophia Smith som en personlig favoritt. Når det gjelder Vietnam, er ikke kunnskapen hundre prosent, men med Asiamesterskapet friskt i minne må playmaker Tuyet Dung trekkes frem sammen med angrepsduoen Hyu og Hai Yen.

Gruppe F

Brasil
Marta, Orlando Pride
Debinha, Kansas City Current
Kerolin, North Carolina Courage

Frankrike
Grace Geyoro, PSG
Wendie Renard, Lyon
Kadidiatou Diani, PSG

Jamaica
Khadija Shaw, Manchester City
Jody Brown, Florida State Seminoles
Rebecca Spencer, Tottenham Hotspur

Panama
Marta Cox, Pachuca
Deysiré Salazar, Tauro
Natalia Mills, Ajaluense

Kommentar:
Pia Sundhage og hennes brasilianske lag går inn i dette VM med en ganske usikker fremtid, men det er ingen tvil om at 37 år gamle Marta er med i troppen. Hun er som en fotballdronningen å regne og er fortsatt så viktig for brasiliansk kvinnefotball og verdensfotballen selv om hun spiller sitt siste VM. Så det er bare å glede seg til å se Marta en siste gang på den største scenen. Vi har også superstjernen Debinha. Ellers er det ikke mange store navn, selv om Kerolin er en allsidig og dyktig midtbanespiller. Hos det franske laget kan det listes opp. Grace Geyoro er ankeret på midtbanen, Wendie Renard er den store lederen på midtbanen og så er det Kadidiatou Diani som gjør det i front. Verdensstjerner alle tre. Frankrike ledes av Hervé Renard, som har hatt suksess i herrefotballen med Saudi-Arabia (VM 2022) og med gull i Afrikamesterskapet med både Zambia og Elfenbenskysten. Jamaica har en klar stjerne i Manchester City-spissen Khadija Shaw. Der utmerker hun seg med sin størrelse (180 cm) og nese for mål. Bak henne står søstrene Swaby i backlinjen, men talentet Jody Brown og keeper Rebecca Spencer bør også nevnes. Panama er en ung kvinnefotballnasjon og har en relativt ung tropp med Marta Cox og Deysiré Salazar som nøkkelpersoner på midtbanen. Natalia Mills er lagkaptein og en av de «eldre» spillerne.

Gruppe G

Argentina
Florencia Bonsegundo, Madrid CFF
Aldana Cometti, Madrid CFF
Mariana Larroquette, Atletico Madrid

Italia
Christiana Girelli, Juventus
Manuela Giugliano, Roma
Arianna Caruso, Juventus

Sør-Afrika
Linda Motlhalo, Glasgow City
Refiloe Jane, Sassuolo
Bambanani Mbane, Mamelodi Sundowns

Sverige
Magdalena Eriksson, Chelsea
Nathalie Björn, Everton
Kosovare Asllani, AC Milan
Fridolina Rolfö, FC Barcelona
Stina Blackstenius, Arsenal

Kommentar:
Sverige har en ganske komfortabel gruppe på papiret, og Argentina mangler en spiss som kan true med en ganske aldrende startellever. Banini og Larroquette er fortsatt med, men også Bonsegundo og Cometti blir nøkkelspillere for Argentina. Hva med Italia? Vel, det var kanskje et av de mer «slitne» lagene under EM 2021, med en enda mer aldrende tropp da. I år er selvfølgelig Christiana Girelli fortsatt på topp og noen flere spillere, men Italia har spesielt gjort den sentrale midtbanen mer livlig og dynamisk med Giugliano og Caruso som viktige spillere, men kanskje også med Giada Greggi. Den store overraskelsen er at den mangeårige kapteinen Sara Gama ble vraket. Sør-Afrika er ikke fullt av stjerner, men det er en lagmaskin som kan utnytte lange innkast og dødballer, der Linda Motlhalo blir viktig. Kaptein Refiloe Jane og midtstopper Mbane bidrar med erfaring. Når det gjelder Sverige, trekker vi frem fem nøkkelspillere for Sverige. Magdalena Eriksson er vinneren og lederen som skal lede Sveriges angrep og forsvar fra midtbanen. Ved siden av seg vil Eriksson ha Nathalie Björn på en eller annen måte på grunn av hennes allsidighet. Björn kan spille midtstopper/høyreback/sentral midtbanespiller og er uansett en selvfølge i en svensk startellever. Kosovare Asllani er også en leder i likhet med Magdalena Eriksson, og fra sin posisjon som «tier» bør den siste pasningen i et svensk angrep komme fra hennes føtter. Fra playmakerens føtter til dyptliggende Stina Blackstenius eller hardskytende Fridolina Rolfö? Det er bare å velge for mål, kan det være. Blackstenius viser storform med et hat-trick i returkampen, og Fridolina Rolfö er en fryktet spiller av alle keepere i verden.

Gruppe H

Colombia
Leicy Santos, Atletico Madrid
Mayna Ramirez, Levante
Manuela Vanegas, Real Sociedad

Tyskland
Alexandra Popp, VfL Wolfsburg
Lena Oberdorf, VfL Wolfsburg
Lea Schüller, Bayern München

Marokko
Khadija Er-Rmichi, AS FAR
Elodie Nakkach, Geneve-Servette
Rosella Ayane, Tottenham Hotspur

Sør-Korea
Ji So Yun, Suwon UDC
Lee Geum Min, Brighton Hove & Albion
Lee Young Ju, Madrid CFF

Kommentar:
Den colombianske spissen Mayna Ramirez var medvirkende til at Levante endte på tredjeplass i den spanske ligaen i fjor, og hun har en fenomenal fysikk i angrepet hvor hun er fryktet. Playmaker Leicy Santos og allsidige Manuela Vanegas er to andre colombianske nøkkelspillere fra den spanske ligaen. Når det gjelder Tyskland, er det spillere fra Europas beste klubblag i alle posisjoner. Den tyske oppblomstringen er alltid god, og spørsmålet er om finaletapet mot England i EM 2022 kan snus til VM-gull i Oseania. Alexandra Popp scorer alltid mange mål, og Lea Schüller kan løpe åttere bak med sin fart. Lena Oberdorfs rolle på den defensive midtbanen skal ikke undervurderes, denne Oberdorf som til tross for sin unge alder (21) spiller med stor modenhet. Marokko kommer ikke til å gjenta suksessen til herrelandslaget fra Qatar i vinter, men hvis de skal vinne kamper, må keeper Er-Rmichi spille godt sammen med den sentrale midtbanespilleren Nakkach og spissen Ayane. I Sør-Korea er det først og fremst mye erfaring, men også en blanding av ungdom og noen spillere på benken. På midten med den store lederen og stjernen Ji So Yun sammen med Lee Young Ju vil Sør-Korea være stabile, med Lee Geum Min som navnet i front.


Burnley - Brentford