Velobet

Spania har vunnet sitt første VM-gull for kvinner noensinne. Etter et mål i første omgang av lagkaptein Olga Carmona kunne Spania kontrollere begivenhetene i VM-finalen og slå England 1-0.

Søndag ble den aller siste kampen i VM for kvinner 2023 spilt i Australia og New Zealand, da England og Spania møttes i VM-finalen foran et fullsatt Stadium Australia i Sydney. Forberedelsene inkluderte et stort show til nasjonalsangene og avsparket i Sydney. Til finalen hadde trenerne valgt samme spillestil og startellever som semifinalevinnerne, med unntak av Spania, der Jorge Vilda valgte å sette superstjernen Alexia Putellas på benken til fordel for Salma Paralluelo.

Første omgang

Begge lagene startet på sin karakteristiske måte, der England kom ut med fart og tyngde de første ti minuttene av omgangen, mens Spanias kombinasjonsspill langs bakken ble blandet med Salma Paralluelo i dybden. Det var ingen store sjanser å rapportere fra de første ti minuttene, men en åpning av høy kvalitet mellom to taktisk dyktige lag var tydelig.

Etter et kvarter kom imidlertid den første store målsjansen da England tok seg inn i det overfylte spanske straffefeltet, og til slutt kom ballen ned til Lauren Hemp som skjøt ballen med venstrefoten i tverrliggeren og gikk glipp av VM-finalens første store mulighet.

Den neste store muligheten kom bare to minutter senere, men i den andre retningen da Salma Paralluelo bommet på ballen på et fint innlegg fra venstre, men Alba Redondo på bakerste stolpe fikk sjansen. Her stoppet Englands keeper Mary Earps med en viktig redning. Etter en ganske kontrollert periode de første ti minuttene ble kampen mer åpen etter et kvarter og de to beste sjansene i kampen kom. Kort tid etter kom en tilskuer inn på banen og stormet den, og kampen ble midlertidig avbrutt før det hele kom under kontroll igjen.

Etter en halvtime kom kampens første mål, og det var en kjent målscorer som presenterte seg på nytt. Olga Carmona avanserte på venstresiden og satte en perfekt avslutning i lengste stolpe og ga Spania 1-0-ledelse. Kapteinen scoret sitt andre mål i VM etter å ha avgjort semifinalen mot de blågule.

Etter målet begynte Spania å ta tak i kampen enda mer enn før, eller i det minste ballen. Spania angrep flere ganger på rad med høyt ballbesittelse, mens England forsvarte seg ganske lavt og deretter forsøkte å finne kontringer på det offensivt orienterte spanske laget. Men Spania var nærmere et utvidet ledermål enn England var en utligning.

Spania gikk til pause med en 1-0-ledelse og viste spesielt i andre del av omgangen, at de holdt høy kvalitet på ballbesittelsen, mens England ble litt mer udisiplinerte utover i omgangen.

Andre omgang

Englands landslagssjef Sarina Wiegman var tydelig misfornøyd etter første omgang og byttet ut Chloe Kelly og Lauren James i pausen. Det fikk ingen umiddelbar effekt, for det var et sprudlende Spania som kom ut og dominerte spillet i åpningsminuttene med to hete målsjanser.

En av kampens beste spillere var Spanias sentrale midtbanespiller Aitana Bonmati. Midtbanespilleren var involvert i mesteparten av de første 60 minuttene, og var nærmest å øke Spanias ledelsen et kvarter ut i andre omgang da avslutningen hennes gikk like over tverrliggeren.

Etter 65 minutter løp den amerikanske dommeren Tori Penso ut til VAR-skjermen for å sjekke en hands-situasjon, der Englands Keira Walsh så ut til å ha en ball på hånden i eget straffefelt. VAR-skjermen ga Penso de bildene hun trengte for å vurdere situasjonen, og etter en lengre titt valgte amerikaneren å peke på straffemerket for spansk straffespark med halve omgangen spilt.

Jennifer Hermoso fikk sjansen fra 11 meter og satte ballen på straffemerket, og veteranen hadde en stor sjanse til å ta Spania et skritt nærmere VM. Hermoso måtte imidlertid se straffen bli reddet av en sterk engelsk keeper i form av Mary Earps. Keeperen gikk riktig vei og reddet et svakt spansk straffespark og holdt England i VM-finalen.

England fikk energi av strafferedningen og flyttet frem posisjonene sine, mens Spania ble tvunget til å gjøre et bytte i midtforsvaret da Laia Codina ble skadet. Så ble også midtstopper Alex Greenwood skadet og til tross for bandasjert hode fortsatte hun, men spillepausen ga begge lagene rom til å puste ut og gjennomgå taktiske instrukser for de siste ti minuttene av ordinær tid.

England satte inn offensive krefter på slutten og sendte Millie Bright (midtstopper) i angrep med lange baller. The lionesses fikk også god tid til å jobbe med 13 minutters tilleggstid i VM-finalen, der Spania prøvde å trille ballen innad i laget for å få tiden til å gå så fort som mulig.

Spania hadde stor suksess i tilleggstiden, og de ga ikke England ballen i løpet av den første halvdelen av overtiden. Et slitent og frustrert England fikk ikke til mye, mens Spania hadde energi til å kontre og bygge opp angrep med mange spillere som presset fremover.

Den medreisende engelske fansen fortsatte å være skuffet gjennom hele kampen. Europamestrene klarte ikke å hente seg inn etter motgangen i første omgang og kom aldri skikkelig i gang i andre omgang, mens Spania spilte blendende fotball og vant kampen spesielt på den sentrale midtbanen. En godt gjennomført kamp fra Spania ga nasjonen sitt første VM-gull noensinne etter 1-0-seier i finalen. Gullet er Spanias første VM-medalje noensinne, og England forlater Oseania med sitt første VM-sølv, selv om de snublet på målstreken.

Etter en måneds VM-turnering er Spania verdensmestere for første gang i historien.

Spania – England, 1-0 (1-0)

’29 1-0 Olga Carmona

Slikt starta lagene

Spania

Catalina Coll

Ona Batlle, Irene Paredes, Laia Codina (ut ’73), Olga Carmona

Teresa Abelleira, Aitana Bonmati, Jennifer Hermoso

Alba Redondo (ut ’60), Salma Paralluelo, Mariona Caldentey (ut ’90)

Benytta innbyttere:
Oihane Hernandez (’60), Ivana Andrés (’73), Alexia Putellas (’90)

England

Mary Earps

Millie Bright, Alex Greenwood, Jessica Carter

Lucy Bronze, Ella Toone (ut ’87), Keira Walsh, Georgia Stanway, Rachel Daly (ut ’46)

Lauren Hemp, Alessia Russo (ut ’46)

Benytta innbyttere:
Chloe Kelly (’46), Lauren James (’46), Bethany England (’87)


Usbekistan U23 - Spania U23


Canada - New Zealand