Velobet

Spania er klare for sin aller første VM-finale etter å vunnet 2-1 over våre svenske naboer. Kampens tre mål kom i løpet av de siste ti minuttene. Rebecka Blomqvists utligning til 1-1 i det 88. minutt ble etterfulgt av et avgjørende mål for Spania minutter etter. For Sverige venter en bronsekamp på lørdag i VM for kvinner 2023.

Tirsdag 15. august spilte Sverige VM-semifinale mot Spania i VM for kvinner 2023 på Eden Park i Auckland, New Zealand, der Sverige slo ut Japan i kvartfinalen. I VM-semifinalen stilte Peter Gerhardsson med den elleveren som hadde startet for de blågule i de fire foregående VM-kampene.

Første omgang

De første ti minuttene var noe avventende fra begge lag, der et fokusert forsvarsspill var nøkkelen for begge, men der pasningsspillet hadde mer å gå på. Deretter fikk Sverige smake på det spanske tempoet med ball, og spilte seg til tider gjennom de første svenske forsvarslinjene for å sette press på et blågult lag som måtte nøye seg med en håndfull minutter. Spanias kaptein Olga Carmona fikk kampens hittil største sjanse med et skudd fra utsiden av feltet som gikk like utenfor Zecira Musovics stolpe og ut.

Sverige hadde store problemer med å skape sjanser og spesielt med å bygge opp noe som helst angrepsspill på Spanias banehalvdel da Spania presset aggressivt i gjenvinningen av ballen hver gang Sverige flyttet opp sine posisjoner. Spania kontrollerte spillet de første 25 minuttene og hadde halvannen målsjanse mot Zecira Musovic i målet, men spillemønsteret ga grunn til bekymring.

Den første målsjansen skapte Sverige etter 40 minutter etter et innkast dypt på spansk halvdel, der Nathalie Björn sendte inn en sjanseball som Fridolina Rolfö møtte på halvvolley i lengste hjørnet av straffefeltet. Etter dette fikk de blågule sine to første hjørnespark i kampen, der det andre fra Jonna Andersson var det farligste, men uten resultat på resultattavlen.

Sverige gjorde en ganske svak omgang med ballen og var aldri i nærheten av å true Spania, men de sendte litt for mange baller i tomrommet etter å ha vunnet ballen og klarte aldri å skape noen ro i angrepsspillet. Dette med unntak av de siste tre-fire minuttene. Forsvaret var imidlertid vellykket, og de hindret Spania i å skape flere målsjanser etter sjansene som ble skapt i det første kvarteret. Første omgang endte 0-0 etter en noe begivenhetsløs første del av VM-semifinalen.

Andre omgang

Det ble ikke foretatt noen bytter i pausen. Sverige startet godt i andre omgang, der de ble bedt om å holde seg på spansk banehalvdel de første fem minuttene av omgangen. Dette skapte et par faste situasjoner og et svensk press mot Spania til en forandring, noe som så ut til å ryste Spania litt.

Spanias trener Jorge Vilda byttet ut verdens beste spiller Alexia Putellas, som ikke er i form i 90 minutter etter en skade, og satte inn den raske Salma Paralluelo. Dette skjedde etter at de blågule hadde hatt full kontroll i det første kvarteret av andre omgang med godt press og litt mer kreativitet i angrep.

Sverige brukte styrken sin fysisk og var tidlig på kroppen til Spania, og den brasilianske dommeren lot de gå hardt inn i VM-semifinalen, akkurat som seg hør og bør. Det fysiske spillet så ut til å tære på Spania, og det senket tempoet som spanjolene vanligvis liker å sette.

Etter 65 minutter begynte Spania for alvor å komme inn i omgangen med noen sjanser fremover og mer ballbesittelse der de kom rundt på de svenske kantene for å skape målsjanser der Alba Redondo var nærmest et ledermål da hun liggende (!) skjøt ballen like utenfor mål etter at Salma Paralluelo hadde jobbet ballen langs kortlinjen.

Med et kvarter igjen av ordinær tid kom de to første byttene for Sverige da Rebecka Blomqvist og Olivia Schough ble byttet inn i stedet for Johanna Rytting Kaneryd og Stina Blackstenius, to spillere som ikke gjorde så mye fremover, men som imponerte spesielt i presspillet. Sistnevnte fikk en kjempesjanse i straffefeltet før innbyttet, men bommet på nikkingen i kampens kanskje beste målsjanse.

Med ti minutter igjen av VM-semifinalen fikk Sverige en skikkelig kalddusj. Etter å ha vært under press i ti minutter var det Spanias unge innbytter, Salma Paralluelo, som fikk hull på byllen. Jonna Andersson fikk et hardt innlegg på kroppen og ballen spratt ut til nevnte Paralluelo som i sin tur dunket inn 0-1 med høyrefoten og Spania var i ledelsen i sin aller første VM-semifinale.

Sverige hadde nå ti minutter pluss overtid på seg til å finne et utlignende mål for å holde liv i finaledrømmen. Peter Gerhardsson valgte å kaste inn lange Lina Hurtig for at Sverige skulle finne et oppspillspunkt for lengre baller i det svenske sluttspurten. Og det var heldig. For i kampens 88. minutt sendte Fridolina Rolfö en høy sjanseball inn i straffefeltet som Lina Hurtig nikket ned til Rebecka Blomqvist som på halvvolley skjøt inn 1-1 for Sverige. Den svenske gleden i den situasjonen var selvsagt enorm.

Men den svenske gleden ble ekstremt kortvarig. Bare minutter etter den svenske utligningen fikk Spania et hjørnespart der de tok en variant som til slutt havnet hos venstrebacken Olga Carmona, og lagkapteinen tok sikte med venstrefoten og fyrte av et langskudd som fant veien helt inn i mål bak Zecira Musovic, som ikke kom høyt nok.

Det var noen utrolig begivenhetsrike minutter i Auckland, og antiklimaks var ordet for Sverige etter at Blomqvists utligning ble gjort meningsløs av en ny spansk ledelse.

Sverige hadde sju minutter på seg til å finne en ny utligning for å holde drømmen om en VM-finale i live igjen. Men det skulle bli lettere sagt enn gjort. Spansk utvisning og dommeravgjørelser ga Sverige minimalt med tid til å utligne, og etter 90+7 minutter i semifinalen kunne Sverige inkassere sitt første tap i mesterskapet.

Svenskene gikk så vidt glipp av en historisk VM-finale og må nå konsentrere seg om en bronsekamp mot taperne av morgendagens semifinale mellom Australia og England. Vinneren møter deretter Spania i VM-finalen søndag 20. august. Spanias kvinnelandslag har aldri tidligere nådd så langt i et mesterskap og skal spille sin første VM-finale i nasjonens historie.

Kampen om bronsemedaljen spilles lørdag 19. august kl. 10.00.

Finalen spilles søndag 20. august kl. 12.00 norsk tid.

Spania – Sverige 2-1 (0-0)

’81 0-1 Salma Paralluelo
’88 1-1 Rebecka Blomqvist
’90 1-2 Olga Carmona


Burnley - Brentford