Velobet

Gruppe G

Kamerun – Serbia

VM-uka startet med en av de mest svingende kampene i turneringen så langt. Det var spenning helt til slutten da Kamerun og Serbia gjorde opp om viktige poeng.

Både Serbia og Kamerun gikk inn i kampen med null poeng, noe som gjorde dagens kamp derfor utrolig viktig for å ha noen sjanse til å gå videre til et sluttspill. Kort tid før avspark kom nyheten om at Kameruns utpekte førstekeeper André Onana hadde forlatt troppen å spre seg ettersom han verken var i startelleveren eller på benken. Det skal etter opplysninger dreie seg om manglende disiplin når det gjelder hans måte å vokte målet på.

Kampen rakk så vidt å starte før Serbias spiss Aleksandar Mitrovic måtte gå på sidelinja etter et hardt slag mot leggen. Det tok imidlertid ikke lang tid før han igjen gikk på banen. Miltrovic var også den som fikk kampens første skudd på mål, men headingen hans gikk dessverre for høyt. Laget fortsatte deretter å spille rundt Kameruns mål med flere farlige sjanser. Blant annet en avslutning rett i venstre stolpe, også signert Miltrovic.

Kameruns første forsøk kom etter kvarteret, et skudd som gikk godt over mål. Så fulgte nytt angrepsspill for Serbia hvor Fulham-stjernen havnet i posisjon med ballen rett foran føttene. Til tross for fri sikt gikk ballen imidlertid like utenfor målet.

Det første hjørnesparket ble tildelt Kamerun etter at et skudd fra Pierre Kunde gikk rett på Serbia-keeper Vanja Milinkovic. Her klarte imidlertid Serbia å gjøre et godt forsvarsspill. Det første gule kortet ble også gitt til Kamerun, nærmere bestemt Nicolas Nkoulou som leverer en hånd i ansiktet til Andrija Zivkovic.

Og så kom det første målet. Kunde svinger en corner inn på første stolpe, Nkoulou styrer den videre mot bakre stolpe. Der står Castelletto og får styrt den umarkert inn fra rundt 15 centimeter.

Serbia kom tilbake i kampen og jaktet en utligning før pause. Laget presset og sendte flere baller inn i straffefeltet, men her var laget enten var laget for ineffektivt, eller Kamerun var godt posisjonert og klarerte. Men på ovetid kom målet. Gjennom et frispark av Tadic kunne bakspiller Strahinja Pavlovic heade inn 1-1 rett i lengste hjørne.

Og det skulle ikke ende der. Bare minutter senere snur Serbia kampen på overtid i første omgang. Zivkovic får ballen på høyresiden av hjørnet av sekstenmeteren. Han dytter den videre innover til Sergej, fra 18 meter bruker han venstrefoten til å sette ballen i det nærmeste hjørnet.

Etter pausen roter Hongla nok en gang bort ballen. Ballen ender hos Mitrovic som spiller ut til venstre. Den blir spilt inn foran mål til Sergej, som på førstetouch triller ut til høyre til Zivkovic. Han finner Mitrovic igjen, som på åpent mål triller den inn. Men Serbia mista tomålsledelsen da Kamerun-innbytter Vincent Aboubakar sørget for 3-2 etter knappe ti minutter på banen. Aboubakar ble spilt gjennom og dro først av en serber med en skuddfinte. Stillestående kjørte han en mesterlig lobb alene med Vanja. Målet først avblåst grunnet offside, men ble deretter anerkjent etter en VAR-gjennomgang.

Gleden til fansen fikk så vidt lagt seg før Aboubakar var tilbake. Al-Nassr-spissen ble spilt i bakrom igjen. Fra høyre i sekstenmeteren spilte han på tvers foran mål. Der står Choupo-Moting inn og satt inn utligningen.

Etter det bød begge lag på flere fine angrep og det var virkelig viktig å følge med i hvert øyeblikk. Men det endte opp som et poeng til hver av lagene.

Brasil – Sveits

Brasil er det neste laget som kvalifiserer seg til 8-delsfinalen. Det er klart etter 1-0-seieren mot Sveits i kveld. Casemiro var målscorer med et flott mål i det 83. minutt.

Brasil var uten Neymar i kampen på grunn av en forstuet fot. Muligens var den store stjernen litt savnet i Brasil, ikke minst i løpet av første omgang. Brasilianerne hadde mest ballbesittelse mot et hardtarbeidende Sveits, men hadde vanskeligheter med å finne noen hundre prosent sjanser. Sveits sitt solide forsvarsspill og Yann Sommer i det sveitsiske målet hadde kun én eller muligens et par halvfarlige sjanser i første omgang. Et innlegg fra Raphinha til Vinicius Junior i det 25. minutt var omgangens farligste sjanse, en situasjon som Yann Sommer taklet enkelt da Vinicius ikke klarte å slå ballen skikkelig.

Første omgang var jevn og Sveits imponerte absolutt i måten de forsvarte seg på, mens Brasil hadde mer å bevise på vei inn i de siste 45.

Sveits startet andre omgang bedre, og utnyttet noen områder i det brasilianske forsvaret. Sveitseren skapte et par halvsjanser allerede i de første ti minuttene. Det litt mer offensive Sveits skulle bli straffet ved å gå høyt opp på banen. Etter rundt 20 minutter ut i omgangen kom åpninger opp bak backlinjen, noe Brasil utnyttet. En pasning til Casemiro åpnet for Vinicius Junior på venstrekanten som ikke gjorde noen feil da han trillet ballen inn for Brasil. Men VAR-sjekken viser at det var offside. De jublet, men for ingenting, for mål ble det ikke.

I det påfølgende kvarteret begynte Sveits å spille mer kompakt, men også kontrollerende i egen ballbesittelse. Brasil hadde litt vanskeligere med å finne plass til seg selv, selv om landslagstrener Tite gjorde noen endringer med blant andre Gabriel Jesus og Antony. Det var imidlertid en av garantistene i Brasil som fikk gjennombrudd. Manchester Uniteds sentrale midtbaneanker produserte et fantastisk teknisk nummer da han førte Brasil til 1-0 med en halvvolley 83 minutter ut i kampen.

Sveits jaget naturlig nok en utligning, men i stedet var det Brasil som kom nærmere et ytterligere mål i kampen. Vinicius Junior og Gabriel Jesus hadde hver sin farlige sjanse i tilleggstid da Brasil var på sitt varmeste. Sveits klarte ikke å utligne og kampen endte 1-0.

Brasil er dermed klare for 8-delsfinalen når de nå topper gruppe G med seks poeng. Sveits er fortsatt nummer to med sine tre poeng foran Kamerun og Serbia på ett poeng hver. Brasil møter Kamerun i siste runde hvor de kan sikre gruppeseieren. For Sveits venter Serbia i en spennende siste gruppespillkamp. Disse kampene spilles samtidig kl 20.00 fredag ​​2. desember.

Tabell Gruppe G

 

Lag Spilt Seier Uavgjort Tap Mål for Mål mot +/- Poeng
 Brasil 2 2 0 0 3 0 +3 6
 Sveits 2 1 0 0 1 1 0 3
Kamerun 2 0 1 1 3 4 -1 1
 Serbia 2 0 1 1 3 5 -2 1

 

Gruppe H

Sør-Korea – Ghana

Mohammed Kudus scoret to mål da Ghana tok en viktig seier i gruppe H. Kampen endte 3-2 til Ghana etter en heftig andre omgang.

Sør-Korea startet kampen best og hadde ballen mest, men uten å skape scoringssjanser. Ghana så imidlertid ganske komfortabel ut med å la sørkoreanerne ha litt besittelse mens Ghana til tider kunne gå til motangrep. Ghaneserne fikk også kampens første mål. Etter drøye 25 minutter toj Ghana et langt frispark som ble sendt inn i det koreanske straffefeltet hvor det var en haug med ghanesere. Ballen falt til slutt til midtstopper Mohammed Salisu, som scoret sitt første VM-mål i karrieren til 1-0 for Ghana.

En endring i bildet av kampen skjedde etter Ghanas første scoring. Sør-Korea var gode innledningsvis, men falt i selvtillit etter Ghanas 1-0. Det skulle bli verre for sørkoreanerne. Med ti minutter igjen av første omgang sto det 2-0 til Ghana. Jordan Ayew slo et perfekt innlegg til Mohammed Kudus som headet inn 2-0.

Bortsett fra de to scoringene i første omgang var ikke kampen spesielt innholdsrik. To lag med ganske god kontroll gikk til pause med Ghana som ledet 2-0.

I andre omgang kontrollerte Ghana ballbesittelsen innledningsvis. Sør-Korea fikk imidlertid en farlig heading på mål etter sju minutter, den første virkelige muligheten for sørkoreanerne. Sør-Korea gjorde et bytte etter 56 minutter da de erstattet stortalentet Lee Kang-in. Mallorca-spilleren trengte bare et minutt på banen før han slo et suverent innlegg for Cho Gue-sung for å heade hjem 2-1 for Sør-Korea.

Reduseringen gjorde naturligvis kampen enda mer spennende ettersom Sør-Korea fikk litt ekstra energi de siste 30 minuttene. Det tok imidlertid bare to minutter før Sør-Korea og Cho Gue-sung fant en utligning. Kim Jin-su kom seg rundt på venstrekanten og slo et innlegg til spissen Cho Gue-sung som stormet frem og headet 2-2. På bare noen få minutter scoret dermed Sør-Korea og Cho to fine mål, begge med hodet. Den hyggelige ghanesiske stemningen på tribunen ble nå overtatt av supporterne fra Sør-Korea.

Kampen åpnet seg litt etter den sørkoreanske utligningen, og Ghana ville virkelig ikke la kampen ende med uavgjort. I kampens 69. minutt kom en ny ghanesisk ledelse da Mohammed Kudus var oppmerksom på et lavt innlegg og trillet sitt andre mål for kampen til 3-2 for Ghana.

Sør-Korea skapte et par sjanser i løpet av de neste ti minuttene med et par ganske kaotiske situasjoner, men hvor Ghana red av stormen. Sør-koreanerne var absolutt farlige da de presset Ghana til slutt i sluttminuttene av ordinær tid. Ghana forsvarte seg, og de gjorde det med suksess da de vant de fleste duellene i sitt eget straffefelt. Sør-Korea fikk ti minutter tilleggstid for å finne en utligning.

Sør-Korea klarte aldri å finne en utligning til tross for gode angrep. I stedet klarte Ghana å stenge målet og ta en uvurderlig 3-2 seier. Ghana er dermed med i kampen om 8-delsfinalen i en jevn og tett gruppe. For Ghana venter et møte med Uruguay i siste runde, mens Sør-Korea møter Portugal.

Portugal – Uruguay

Bruno Fernandes ble tomålsscorer da Portugal kvalifiserte seg til 8-delsfinalen i VM 2022 etter å ha vunnet 2-0 over Uruguay.

To dyktige og kontrollerende lag startet kampen med å ha kontroll. Portugiseren hadde litt bedre kontroll i ballbesittelse og var tålmodige i oppbyggingen. Uruguay ønsket på sin side å sette forsvarsspillet tidlig og gikk litt lenger i angrepsspillet sitt hvor de ønsket å nå angrepsduoen Edinson Cavani og Darwin Nunez. Skarpheten til duoen var til tider litt lav, noe som gjorde at Portugal ofte vant ballen tilbake tidlig.

Den første ordentlige scoringssjansen kom etter en drøy halvtime. Uruguays sentrale midtbanespiller Rodrigo Bentancur kom seg gjennom de portugisiske forsvarsspillerne på egenhånd og havnet i en posisjon hvor han forsøkte å lirke ballen mellom beina på Diogo Costa i Portugals mål som reddet. Uruguay fikk opp tempoet i det siste kvarteret av omgangen og kom et par skikkelig farlige muligheter.

Portugal, og spesielt venstrebacken Nuno Mendes pådro seg en skade før pause. PSG-forsvareren ble tvunget av banen i tårer da han ble erstattet av Raphael Guerreiro. Første omgang endte målløs etter en litt begivenhetsløs omgang der Uruguay skapte den farligste sjansen mot et Portugal som hadde ballen mest.

Andre omgang startet som den første, ganske jevn. Portugal hadde en ganske farlig sjanse gjennom Joao Felix i en kontring, men ikke mye mer enn det innledningsvis. Til slutt kom imidlertid kampens første scoring da superstjernen Cristiano Ronaldo holdt seg i front for Portugal. Bruno Fernandes slo et innlegg som Ronaldo så ut til å heade inn til 1-0 for Portugal etter 55 minutter spilt. Spørsmålet er om Cristiano Ronaldo virkelig var sist på ballen eller om pasningen til Bruno Fernandes gikk rett i mål, målet ble innledningsvis kreditert Ronaldo, men FIFA meldte at Fernandes fikk målet.

Uruguay gjorde noen endringer i jakten på en utligning. Maxi Gomez og Luis Suarez var blant byttene som ble foretatt for å bedre spillet framover de siste 20 minuttene. Uruguay hadde et par farlige situasjoner med et kvarter igjen av ordinær kamptid gjennom Luis Suarez og en annen innbytter: Giorgian de Arrascaeta.

Uruguay fikk en kalddusj i jakten på en utligning da dommeren pekte på straffemerket etter en VAR-gjennomgang. Hånden til José Gimenez tok også ballen da han skulle støtte seg med den på vei nede like innenfor feltet, men den iranske dommeren valgte likevel å dømme straffe. I NRK sitt studio var ekspertene uenige om dette. Bruno Fernandes plukket opp ballen fra elleve meter og skjøt ballen inn til 2-0, Fernandes sitt andre mål i kampen.

Til slutt klarte Portugal å vinne 2-0 og berget ikke bare sin andre strake seier, men også en plass i 8-delsfinalen. I neste runde venter Sør-Korea for Portugal. For Uruguay er situasjonen litt mer prekær med kun ett poeng i gruppen. I siste runde venter Ghana for Uruguay. Om Uruguay skal avansere, må de vinne samtidig som også Portugal tar poeng fra Sør-Korea.

Tabell Gruppe H

Lag Spilt Seier Uavgjort Tap Mål for Mål mot +/- Poeng
 Portugal 2 2 0 0 5 2 +3 6
 Ghana 2 1 0 1 5 5 0 3
 Sør-Korea 2 0 1 1 2 3 -1 1
  Uruguay 2 0 1 1 0 2 -2 1

 


Burnley - Brentford