Velobet

Gruppe A

Nederland er sammen med Senegal klare for 8-delsfinalen i verdenscupen 2022 etter 2-0-seier mot Qatar, hvor Cody Gakpo scoret sitt tredje mål i turneringen for å hjelpe Holland til førsteplass i gruppen. Parallelt vant Senegal mot Ecuador 2-1 og tok andreplassen i gruppen. Ecuador er dermed slått ut av VM.

Tirsdag startet denne nye VM-uka hvor tredje og siste gruppespillsrunde spilles. Og nå avgjøres det hvem som får fortsette å spille i mesterskapet. Først ut var gruppe A med dobbelt-kamper som startet klokken 16.00 norsk tid.

Senegal og Ecuador spilte mot hverandre, mens vertsnasjonen Qatar spilte mot Nederland. For qatarerne var drømmen om åttendedelsfinalen allerede borte, mens Nederland trengte kun et poeng for å gå videre. Kampen mellom Ecuador og Senegal ble avgjørende i kampen om åttendedelsfinalen. Ecuador hadde forspranget mellom landene med sine fire poeng og et uavgjort ville vært tilstrekkelig for videre avansement.

Nederland – Qatar

Nederland tok tidlig kontroll i kampen mot Qatar. I kampens 27. minutt sto det 1-0 til de oransje etter scoring av PSV-stjernen Cody Gakpo. Dette er 23-åringens tredje mål i turneringen. Gakpos mål var det eneste i første omgang og Nederland lå etter skjema til pause. Med ledelsen og resultatet i parallell-kampen var Nederland klare for 8-delsfinalen etter første omgang.

I andre omgang økte Nederland ut ledelsen da Frenkie de Jong sørget for 2-0 etter bare fem minutter og den nederlandske plassen i åttendedelsfinalen føltes så godt som sikker. Nederland scoret et tredje mål som ble avvist etter VAR-gjennomgang etter litt over 70 minutter.

Nederland trengte ingen hjelp fra VAR-rommet for å sikre avansementet sitt. Det klarte de godt helt selv. Seieren ble til slutt 2-0 og Nederland er klare for 8-delsfinalen som gruppe ti. I 8-delsfinalen møter Nederland toeren i gruppe B, noe som avgjøres i kveld.

Ecuador – Senegal

Kampen mellom de to fysiske lagene var meget jevn. I kampens 40. minutt pekte dommeren på straffemerket da Senegals Ismaila Sarr ble felt i det ecuadorianske straffefeltet. Sarr tok seg selv av straffesparket og da satte han inn 1-0 for Senegal. Et resultat som stod seg til pause.

Etter 45 spilte minutter var Senegal i åttendedelsfinalen med sin ledelse i kampen. Senegaleserne var det klart bedre laget i første omgang.

I andre omgang trengte Ecuador å finne på noe offensivt for å komme tilbake i kampen. Et sterkt våpen for Ecuador de siste årene har vært dødballer, noe de brukte også denne gangen for å utligne kampen. En corner fra høyre ble til slutt headet ned til Moises Caicedo som forsiktig sto på lengste stolpe og utlignet til 1-1. Med dette var Ecuador i åttendedelsfinalen i verdenscupen etter drøye 68 minutter spilt. Men den ecuadorianske gleden ville bli kortvarig. Bare ett (!) minutt etter Ecuadors utligning fikk Senegal et langt frispark der lagkaptein Kalidou Koulibaly var sist på ballen til 2-1 for Senegal. Hektiske minutter i kampen der Senegal nå hadde plassen i åttendedelsfinalen.

Ecuador fikk 20 minutter på seg til å finne en utligning pluss seks ekstra minutter. Men ecuadorianerne så noe slitne ut og var ærlig talt aldri i nærheten. Senegal vant må-vinne-kampen 2-1 og tok andreplassen i gruppe A bak Nederland. Senegal møter vinneren av gruppe B i 8-delsfinalen, som avgjøres i kveld.

Tabell Gruppe A

Lag Spilt Seier Uavgjort Tap Mål for Mål mot +/- Poeng
 Nederland 3 2 1 0 5 1 +4 7
  Senegal 3 2 0 1 5 4 +1 6
 Ecuador 3 1 1 1 4 3 +1 4
 Qatar 3 0 0 3 1 7 -6 0

Du kan se alle tabellene i mesterskapet her

I morgen onsdag avgjøres gruppe C og D. De spiller hhv kl 16.00 (NRK1/2) og 20.00 (TV2/Sport1)

Gruppe B

England møter Senegal i 8-delsfinalen i VM. Dette er klart etter den engelske seieren mot Wales med 3-0 hvor Marcus Rashford gjorde to scoringer. Parallelt vant USA mot Iran 1-0 etter scoring av Christian Pulisic. USA møter nå Nederland i sin åttendedelskamp på lørdag.

Wales – England

England tok tidlig tak i kampen og skapte et par farlige scoringssjanser, ikke minst gjennom Marcus Rashford. Wales forsvarte seg sterkt, men hadde lite å si offensivt da England kontrollerte kampen de første 25 minuttene. Det var England som hadde ballen mest gjennom hele første omgang, men et fortsatt disiplinert Wales forsvarte seg godt og utnyttet enkelte situasjoner der de senket tempoet og dro ut tiden.

En av førsteomgangs beste spillere dukket også opp i andre, og ga England en smakebit på starten fire minutter ut i andre omgang. Engelskmennene fikk en god frisparkposisjon et par meter utenfor 16-meteren og Marcus Rashford gikk frem og knallet til på et fantastisk frispark i keeperhjørnet. Drømmestart for England 5 minutter ut i andre omgang. Bare et par minutter etter Rashfords perle sørget England for 2-0 gjennom Phil Foden. Harry Kane slo et lavt innlegg fra høyre og Foden stormet frem for å score Englands andre. Foden har vært et hett tema i forkant av kampen da han kun fikk 20 minutter spilletid før han fikk starte denne kampen og Manchester City-stjernen takket for tilliten.

England lekte seg i andre omgang. En av kampens store forgrunnsfigurer, Marcus Rashford, økte Englands ledelse etter 68 minutter. Stjernen kom seg forbi til høyre og snudde deretter inne på banen for å fyre 3-0 for England gjennom Wales-keeper Danny Ward. Målet var Rashfords tredje mål så langt i VM.

England vant til slutt 3-0 og sendte Wales hjem fra VM i Qatar. Engelskmennene tar dermed syv poeng i gruppe B og vinner det samme. I neste møte venter Senegal England i 8-delsfinalen søndag med avspark klokken 20.00 norsk tid.

Iran – USA

Kampen mellom USA og Iran var ekstremt viktig og på forhånd forventet mange at denne kampen ville avgjøre andreplassen bak favorittene England i kampen mot Wales. Kampen var jevn, ikke minst begynnelsen av første omgang hvor begge lag hadde perioder med litt ball mens begge lå ganske høyt i forsvarsspillet. Midt i omgangen var USA det laget som hadde best kontroll på ballen, men Iran forsvarte seg godt med et poeng til overs. I en omgang hvor det ikke ble skapt for mange scoringssjanser, sto det til slutt 1-0 til USA ganske greit. Weston McKennie spilte en fin ball til en dyp Sergiño Dest som igjen headet ballen inn til stjernen Christian Pulisic som stormet frem for å sette ledelsen for amerikanerne. USA er oppe på andreplass på tabellen på grunn av dette.

USA scoret nok et mål i siste minutt av andre omgang, men Timothy Weah løp akkurat i offside og målet ble derfor underkjent. 1-0 til USA etter 45 minutter spilt.

Jakten på uavgjort 1-1 økte for Iran de siste ti minuttene av ordinær tid da de flyttet flere og flere spillere frem i de offensive sonene. Iranerne hadde imidlertid ikke evnen til å skape superfarlige sjanser og USA kunne dra ut litt tid i den siste kampen. Det ble lagt til ni minutters tilleggstid og Iran fikk en farlig heading på et frispark. Uavgjort ville hjulpet Iran til 8-delsfinalen, men det klarte de ikke. Til tross for den økte innsatsen i andre omgang fra Irans side, klarte til slutt USA å beholde seieren og vinne 1-0, dette til tross for et skikkelig sjokk i sluttminuttene hvor VAR-laget også gjennomgikk et mulig iransk straffespark. USA vant og ligger dermed på andreplass i gruppe B bak England og skal spille 8-delsfinale.
USA møter nå vinnerne av gruppe A, Nederland, i deres åttendedelskamp på lørdag, med avspark klokken 16.00 norsk tid.

Tabell Gruppe B

Lag Spilt Seier Uavgjort Tap Mål for Mål mot +/- Poeng
 England 3 2 1 0 9 2 +7 7
 USA 3 1 2 0 2 1 +1 5
  Iran 3 1 0 2 4 7 -3 3
 Wales 3 0 1 2 1 6 -5 1

Du kan se alle tabellene i mesterskapet her

I morgen onsdag avgjøres gruppe C og D. De spiller hhv kl 16.00 (NRK1/2) og 20.00 (TV2/Sport1)


Burnley - Brentford