Colombia og Marokko er klare for åttedelsfinalene i VM for kvinner 2023, noe som betyr at Tyskland er ute av gruppespillet for første gang i nasjonens historie. Dette skjer etter at Tyskland kun spilte 1-1 mot Sør-Korea, mens Marokko slo Colombia.

Tyskland – Sør-Korea 1-1 (1-1)

Til tross for at Sør-Korea stod med null poeng i gruppen, er de en av Asias beste nasjoner, og det viste de tidlig. Sør-Korea var først nær ved å ta ledelsen etter bare fire minutter etter et innlegg, og bare noen minutter senere ble det 0-1 for Sør-Korea da Cho So-hyun trillet ballen inn. På dette tidspunktet var Tyskland ute av åttedelsfinalen, ettersom ett poeng ville være nok for Marokko mot Colombia.

Sør-Korea imponerte innledningsvis i kampen den første halvtimen. Så begynte Tyskland å få i gang angrepsspillet, noe som til slutt bar frukter da verdens kanskje beste header, Alexandra Popp, nådde toppen av straffefeltet og headet inn utligningen til 1-1.

Ved pause sto det 1-1, og begge lagene hadde ett poeng hver, men det var ikke nok til å nå åttedelsfinalen for Tysklands del, for samtidig ledet Marokko over Colombia slik at det var Colombia og Marokko hadde seks poeng ved pause mot Tysklands fire og Sør-Koreas ett.

Ti minutter ut i andre omgang fikk Tyskland en ball i mål ved kaptein Alexandra Popp. Men den tyske måldronningen sto offside før hun satte ballen i mål, og det sto fortsatt 1-1. Et par minutter senere satte samme Popp en hard heading i tverrliggeren, og Tyskland begynte å nærme seg ledelsen.

Tyskerne spilte mer og mer desperat for å sende lengre baller mot toppduoen foran i nevnte Popp og Lea Schüller. Lagkaptein Popp hadde nok en farlig sjanse, men skuddet havnet midt på keeper, og Alexandra Popp var frustrert over at ballen ikke ville inn. Sør-Korea kom imidlertid ganske sterkt ut fra det 60. minutt og utover, og Tyskland fortsatte å presse på for et seiersmål for å unngå å måtte stole på et godt resultat i parallellkampen mellom Colombia og Marokko.

I løpet av overtiden ble det flere skadeavbrekk da et frustrert Tyskland spilte relativt dårlig mot et Sør-Korea som var opptatt av å forsterke forsvaret og redusere tiden for Tyskland ved å bli på banen og ta sitt første poeng i dette VM. På et tidspunkt fikk Tyskland et velfortjent gult kort da Marina Hegering sparket Kang Chae-Rim i ansiktet med et høyt spark, noe som tvang sistnevnte til å forlate banen.

Sydney Lohmann hadde de beste sjansene i overtiden med to langskudd for Tyskland. Men nærmere enn det kom ikke Tyskland. Sør-Korea sto opp med et perfekt forsvarsspill i slutten av andre omgang, og dermed er sterke Tyskland ute av VM 2023. Marokko vant nemlig parallelloppgjøret mot Colombia, noe som betyr at Marokko og Colombia møtes i åttendedelsfinalen i VM 2023.

’6 0-1 Cho So-hyun
’42 1-1 Alexandra Popp

Marokko – Colombia 1-0 (1-0)

Det var et ganske jevnt oppgjør mellom Marokko og Colombia i første omgang, der begge lag skapte omtrent like mange målsjanser, men der Marokko hadde flest skudd på mål. Colombia var imidlertid det førende laget når det gjaldt ballbesittelse mens Marokko lurte litt i kontringene sine. Så lenge kampen var uavgjort samtidig som Tyskland tapte mot Sør-Korea, var både Colombia og Marokko i åttendedelsfinalen.

Colombia hadde en stor sjanse til å ta ledelsen før pause, men i stedet ble det en kalddusj. Marokko tok ledelsen sent i første omgang etter å ha fått et straffespark. Ghizlane Chebbak bommet på straffesparket, men på returen var en marokkaner først på ballen før den nådde Anissa Lahmari som kunne sette inn 1-0 for Marokko i omgangens siste spark.

Da det sto uavgjort (1-1) mellom Tyskland og Sør-Korea ved pause, var Marokkos ledelse foran begge nasjonene på tabellen og på andreplass bak Colombia, noe som betydde at både Colombia og Marokko gikk inn i åttedelsfinalen som finalister.

Det fortsatte å være en ganske begivenhetsrik andre omgang med et par sjanser på begge sider, men der Colombia fortsatt fikk lov til å ha det meste av ballen. Linda Caicedo fikk en stor mulighet til å utligne for Colombia etter 73 minutter, men måtte se skuddet sitt bli reddet fra kloss hold av Marokkos keeper.

Selv om Colombia på mange måter allerede hadde sikret gruppeseieren, var de ivrige etter å score mot Marokko, og søramerikanerne skapte mange gode muligheter mens Marokko forsvarte seg desperat, selv om de tidvis hadde noen gode kontringsmuligheter.

Det ble spilt ni minutter ekstra i en kamp der det skjedde lite i begge retninger i første omgang, mens Marokko jobbet hardt for å bli den første VM-nykommeren som tok seg videre til åttendedelsfinalen. Marokko holdt også stand i sin kamp og slo etterfølgernasjonen Colombia 1-0. For Marokko gjensto det bare å vente på Tysklands resultat mot Sør-Korea.

Med noen få minutter igjen på mobilskjermene innså et vilt jublende Marokko at Tyskland og Sør-Korea hadde spilt uavgjort, og at afrikanerne dermed ikke kunne gå forbi Tyskland i sammendraget. Marokko og Colombia er dermed videre til åttedelsfinalene i VM for kvinner.

’45+4 1-0 Anissa Lahmari

Resultatene fra Gruppe H

Tyskland – Marokko 6-0
Colombia – Sør-Korea 2-0

Sør-Korea – Marokko 0-1
Tyskland – Colombia 1-2

Sør-Korea – Tyskland 1-1
Marokko – Colombia 1-0

Colombia spiller åttendedelsfinalen tirsdag 8. august kl 10.00 mot Jamaica, mens Marokko spiller samme dag kl 13 mot Frankrike.

Plass Lag Kamper Seier Uavgjort Tap MF Poeng
1.  Colombia 3 2 0 1 +2 6
2.  Marokko 3 2 0 1 -4 6
3.  Tyskland 3 1 1 1 +5 4
4.  Sør-Korea 3 0 1 2 -3 1

Kamper fredag 4. august

Spillefri

Kamper lørdag 5. august

Åttedelsfinaler:
kl 07.00 Sveits – Spania (Viaplay)
kl 09.00 Japan – Norge (NRK1 & Viaplay)

Se hele kampoppsettet her