Velobet

Jamaica går overraskende videre fra gruppespillet, mens Frankrike vinner gruppen.

Gruppe F ble ferdigspilt onsdag, og Frankrike, Jamaica og Brasil kjempet om to plasser i åttedelsfinalene i VM 2023. Frankrike og Panama møttes i Sydney, og Jamaica og Brasil møttes i Melbourne.

Frankrike fikk først en kalddusj da Panamas Marta Cox sendte inn et perfekt frispark etter bare to minutter. Men etter det hentet franskmennene inn underskuddet, og etter en halvtime hadde de snudd det til en forventet 2-1-ledelse.

I Melbourne var det Pia Sundhages Brasil som startet best med ballen, men brasilianerne hadde også det dårligste utgangspunktet i kampen der de måtte vinne, i motsetning til Jamaica som kunne nøye seg med et innlegg. Første omgang inneholdt ikke mange målsjanser og var ganske begivenhetsløs.

I Sydney økte Frankrike ledelsen til 3-1 og 4-1 før pause, og etter 45 minutter spilt på begge sider var Frankrike klare gruppevinnere med sju poeng, mens Jamaica på det tidspunktet (0-0 mot Brasil) var i åttedelsfinalen med fem poeng.

I den andre omgangen gikk Frankrike opp til 5-1 ved hat-trick-scorer Kadidiatou Diani og kampen var dermed i bunn og grunn punktert, selv om Panama reduserte litt senere. Det var mer fokus på Jamaica og Brasil, og sistnevnte så stresset ut i det første kvarteret. Uavgjort gjorde Brasil ivrige etter å få et mål, mens Jamaica ønsket å forsvare 0-0, et resultat som selvsagt var skjørt.

Brasil presset mer og mer med drøyt 20 minutter igjen av kampen, og da begynte Jamaica virkelig å slå tilbake med lange klareringer og mer destruktivt spill. Pia Sundhage byttet ut verdens beste spiller gjennom tidene, Marta, etter 80 minutter og brakte inn nytt blod i angrepet. Nervøsiteten blant de mange brasilianske supporterne på tribunen var til å ta og føle på da Brasil jaget et ledermål, men ikke klarte å skape noen reelle farligheter mot et lavtliggende jamaicansk lag.

Det ble kun lagt til fire minutter  og klokken tikket mot en brasiliansk fiasko. En siste mulighet kom etter en corner, men Debinha klarte ikke å få kraft i headingen. Brasil klarte ikke å score mot et hardtarbeidende Jamaica. Dermed er Brasil ute av VM for kvinner 2023. Jamaicas 0-0-mål betyr at de er videre til sluttspillet i alle VM for kvinner noensinne. Brasil er på sin side ute av VM for tredje gang i nasjonens historie på kvinnesiden.

Frankrike vant 6-3 mot Panama etter to reduseringer fra Panama. Dermed vinner Frankrike gruppe F og møter nummer to fra gruppe H i åttedelsfinalen på tirsdag. Jamaica møter på sin side vinneren av gruppe H samme dag.

En av verdens beste kvinnelige fotballspillere gjennom tidene, Marta, spilte trolig sin aller siste VM-kamp i karrieren.

Brasil – Jamaica 0-0 (0-0)

Panama – Frankrike 3-6 (1-4)
’2 1-1 Marta Cox
’21 1-1 Maelle Lakrar
’28 1-2 Kadidiatou Diani
’37 1-3 Kadidiatou Diani (straffe)
’45+5 1-4 Lea Le Garrec
’51 1-5 Kadidiatou Diani (straffe)
’64 2-5 Yomira Pinzon
’87 3-5 Lineth Cedeno
’90+10 3-6 Vicki Becho

Resultatene fra Gruppe F

Frankrike – Jamaica 0-0
Brasil – Panama 4-0

Frankrike – Brasil 2-0
Panama – Jamaica 0-1

Panama – Frankrike 3-6
Jamaica – Brasil 0-0

Jamaica spiller åttendedelsfinalen tirsdag 8. august kl 10.00, mens Frankrike spiller samme dag kl 13. De spiller mot gruppevinner og gruppetoer fra gruppe H, som spiller sine siste kamper i morgen torsdag kl 12.00 norsk tid. 

Plass Lag Kamper Seier Uavgjort Tap MF Poeng
1.  Frankrike 3 2 1 0 +3 7
2.  Jamaica 3 1 2 0 +1 5
3.  Brasil 3 1 1 1 +3 4
4.  Panama 3 0 0 3 -7 0

Kamper torsdag 3. august

Gruppe H
kl 12.00 Sør-Korea – Tyskland
kl 12.00 Marokko – Colombia


Burnley - Brentford