Velobet

En helt åpen gruppe foran siste runde. Alle lag hadde mulighet til å ta seg videre til sluttspillet. Til slutt var det England og  Danmark som avgjorde det hele med å vinne hver sin kamp og blir hhv gruppevinner og gruppetoer. 

Tirsdag ettermiddag ble det spilt to kamper i gruppe D, en av gruppene der alle fire lagene hadde mulighet til å nå åttendedelsfinalen. England møtte Kina, som hadde størst sjanse til å gå videre og vinne gruppen, mens Danmark og Haiti kjempet om viktige poeng parallelt. Før kampen lå England på topp med seks poeng, Danmark og Kina på tre poeng med samme målforskjell og samme antall scorede mål, men med Danmark foran sammenlagt. Haiti lå dårligst an før kampen med null poeng og måtte slå Danmark, mens England slo Kina, og Haiti måtte også passere både Danmark og Kina på målforskjell.

Haiti – Danmark 0-2 (0-1)

’22 0-1 Pernille Harder
’90+10 0-2 Sanne Troelsgaard

Danmark så ut til å få en drømmestart i det avgjørende møtet med Haiti da Hammarby-forsvareren Simone Boye Sörensen satte ballen i mål etter fire minutter, men etter VAR-granskning ble målet annullert for en liten offside.

Haiti har imponert mange under turneringen, men et av lagets problemer har vært at de har pådratt seg straffespark i begge gruppespillkampene og tapt mot Kina og England. Og i den avgjørende gruppespillkampen mot Danmark fikk de nok en straffe etter en hands i straffefeltet. Danmarks store stjerne, Pernille Harder, gjorde ingen feil fra 11 meter da hun sendte inn 0-1 for Danmark fra straffemerket. Haitis keeper gikk altfor tidlig ut til venstre, slik at Harder fikk det meste av det andre hjørnet åpent, noe stjernen utnyttet. På overtid i første omgang hadde Harder et mål i nettet, men målet ble annullert for offside.

Det var ikke en spesielt velspilt kamp mellom Haiti og Danmark der danskene åpenbart var fornøyde med 0-1-resultatet og kunne leve litt på det. Men Haiti var slett ikke ufarlige fremover, og de skapte litt kaos for Danmark. For dansk exit fra VM i denne situasjonen ville det imidlertid kreve mye mer av Haiti.

Med et offensivt Haiti fikk Danmark mer rom til å kontre, noe de utnyttet. I kampens 83. minutt satt Haitis keeper fast i et utstyr, og Pernille Harder kunne nikke inn sitt andre VM-mål i karrieren til 0-2. Men etter VAR-granskning ble målet underkjent ettersom Haitis keeper ble slått i forbindelse med den forrige situasjonen, og den danske ledelsen var fortsatt bare én ball.

Haiti fikk elleve minutters ekstraomganger på seg til å utligne, men det var Danmark som var nærmest å øke ledelsen. Nei, det ble ingen VM-skrekk fra Haiti. I stedet kunne Danmark holde unna, øke ledelsen til 0-2 ved Sanne Troelsgaard og ta det viktige poenget som betyr at Danmark skal spille åttedelsfinale mot Australia på mandag.

England – Kina 6-1 (3-0)

’4 1-0 Alessia Russo
’26 2-0 Lauren Hemp
’41 3-0 Lauren James
’57 3-1 Wang Shuang (straffe)
’65 4-1 Lauren James
’77 5-1 Chloe Kelly
’84 6-1 Rachel Daly

England fikk en pangstart på kampen mot Kina og sikret gruppeseieren da Alessia Russo gjorde 1-0 etter bare fire minutter med et fint skudd fra utsiden av feltet, et mål som sendte Kina ned på nederste halvdel, og hvis resultatet stod seg, ville et kryss være nok for Danmark i deres kamp.

England økte senere ledelsen to ganger i første omgang og sikret så godt som gruppeseieren der og da etter scoringer av Lauren Hemp og Lauren James. Før pause så Lauren James ut til å øke ledelsen til 4-0, men målet ble annullert etter VAR-granskning.

I pausen var Kina langt unna åttedelsfinalen, ettersom Danmark samtidig ledet mot Haiti. England, på sin side, var så godt som sikre på gruppeseier ved pause, og følelsen var at de kunne begynne å lufte ut litt folk. I andre omgang fikk Kina imidlertid en tidlig scoring etter ti minutter da Wang Shuang reduserte på straffe.

Lauren James scoret imidlertid sitt andre mål i kampen og sitt tredje i turneringen da hun satte inn 4-1 etter 65 minutter. Kort tid etter dette foretok Sarina Wiegmann tre bytter på noen av sine nøkkelspillere, utvilsomt for å hvile dem i sluttminuttene og i den kommende åttendedelsfinalen.

England holdt stand gjennom hele kampen og var sterke når det gjaldt som mest. Chloe Kelly scoret til 5-1 med et kvarter igjen, og Rachel Daly kunne senere øke til 6-1 for England. Europamesterne er nå videre til åttedelsfinalen som vinner av gruppe D.

Kina og Haiti spiller ikke mer i dette VM.

England og Danmark spiller sine åttendedelsfinaler mandag 7. august mot hhv Nigeria og vertsnasjonen Australia. 

Se hele sluttspilltablået her. 

Resultatene fra Gruppe D

England – Haiti 1-0
Danmark – Kina 1-0

England – Danmark 1-0
Kina – Haiti 1-0

Kina – England 1-6
Haiti – Danmark 0-2

Plass Lag Kamper Seier Uavgjort Tap MF Poeng
1.  England 3 3 0 0 +7 9
2.  Danmark 3 2 0 1 +2 6
3. Kina 3 1 0 2 -5 3
4.  Haiti 3 0 0 3 -4 0

Kamper onsdag 2. august

Gruppe G
kl 09.00 Argentina – Sverige (NRK1 og Viaplay)
kl 09.00 Sør-Afrika – Italia (NRK2 og Viaplay)

Gruppe F
kl 12.00 Panama – Frankike (Viasport 1 og Viaplay)
kl 12.00 Jamaica – Brasil (TV3 og Viaplay)


Burnley - Brentford