Velobet

Det var allerede klart før dagens siste runde at det var Japan og Spania som ville gå videre. Men det var denne siste kampen som skulle avgjøre hvem som ble gruppevinner og gruppetoer.

Vinneren av gruppen skal spille mot Norge (nummer to i gruppe A) og for det tapende laget spiller mot gruppevinnerne fra Sveits. Spania hadde best målforskjell (ett mål bedre) før kampen, noe som betydde at et kryss var nok for Spania til å vinne gruppen.

Gruppefinalen: Japan – Spania 4-0

Spania hadde ballen de første ti minuttene og så ut til å ta over tempoet umiddelbart. Likevel var det Japan som tok ledelsen etter et lynraskt angrep der Hinata Miyazawa lurte en dårlig spansk offsidefelle og trillet inn 0-1. Etter scoringen fortsatte Japan å forsvare seg for å hindre spanske målsjanser til tross for stort ballbesittelse.

Etter en halvtime økte Japan ledelsen med et lynraskt kontringsangrep. Ballen havnet til slutt hos Riko Ueki, som tok med seg ballen inn i straffesparkfeltet, der hun tok seg forbi Irene Paredes i det spanske forsvaret før hun skjøt ballen forbi Paredes og i mål til 0-2 for Japan.

Det var ikke noe å utsette på Japans effektivitet etter å ha scoret to mål på to målsjanser. Men Japan var ikke ferdig der. Bare ti minutter senere, med nesten ingen ballbesittelse, slo Japan lynraskt kontra igjen. Ballen havnet til slutt hos 0-1-målscorer Hinata Miyazawa, som scoret sitt andre mål for dagen og sitt fjerde i denne VM-turneringen.

Det var umulig å ikke la seg imponere av Japan etter første omgang. Med en taktisk dyktig spillplan hindret de Spania i å skape sjanser til tross for mye ballbesittelse, samtidig som de selv var hypereffektive med tre mål på 45 minutter. Japansk tremålsledelse i andre omgang.

Den andre omgangen var begivenhetsløs, og det virket som om begge lagene byttet ut noen spillere for å hvile til finalen, og det spanske angrepet var ikke ekstremt, mens Japan gjorde det vanskelig for spanjolene å redusere underskuddet ved å spille et sterkt og disiplinert forsvar.

I kampens 82. minutt kom det avgjørende slaget da Mina Tanaka gjorde en kjempeinnsats da hun tok et innkast og fintet bort sin spanske forsvarer før hun skjøt ballen i lengste hjørnet med venstrefoten og sørget for nok et japansk mål av høy klasse.

Til slutt var det ikke så mye å snakke om. Japan fortsetter å imponere i VM og tok nok en stor skalp i mesterskapet. Med elleve (!) mål på tre kamper og hele ni poeng er Japan klare og velfortjente vinnere av gruppe C. Japan møter nå nummer to fra gruppe A, Norge, i åttedelsfinalen på lørdag. Spania møter Sveits, som vant gruppe A. Samtidig slo Zambia Costa Rica (3-1) i gruppe C og tok sin første VM-seier noensinne. Resultatet hadde imidlertid ingen betydning for stillingen i gruppen.

Spania og Japan spiller åttedelsfinale mot Sveits og Norge lørdag 5. august kl. 07.00 og 10.00, de første åttedelsfinalene i VM for kvinner 2023.

’12 0-1 Hinata Miyazawa
’29 0-2 Riko Ueki
’40 0-3 Hinata Miyazawa
’82 0-4 Mina Tanaka