Før siste runde, var det kun klart at Irland ikke hadde mulighet til å ta seg videre. De tre andre lagene hadde alle mulighet, inkludert vertsnasjonen Australia.

Vertsnasjonen Australia imponerte i den siste gruppespillkampen. Matildas slo de regjerende olympiske mesterne Canada 4-0 i en nervepirrende kamp. Australia er nå videre til åttedelsfinalene som vinner av gruppe B. Canada er utslått.

Nigeria spilte uavgjort mot allerede utslåtte Irland, og tar seg dermed videre til sluttspillet som nummer to i gruppen.

Australia og Nigeria spiller sine åttedelsfinaler mandag 7. august.

Se hele sluttspilltablået her. 

Resultatene fra Gruppe B

Australia – Irland 1-0
Nigeria – Canada 0-0

Canada – Irland 2-1
Australia – Nigeria 2-3

Canada – Australia 0-4
Irland – Nigeria 0-0

Plass Lag Kamper Seier Uavgjort Tap MF Poeng
1.  Australia  3 2 0 1 +4 6
2.  Nigeria 3 1 2 0 +1 5
3. Canada 3 1 1 1 -3 4
4. Irland 3 0 1 2 -2 1

Australia – Canada, 4-0 (2-0)

’11 1-0 Hayley Raso
’40 2-0 Hayley Raso
’58 3-0 Mary Fowler
’90+3 4-0 Stephanie Catley

Mandag formiddag ble de siste kampene i gruppe B spilt, og det skulle avgjøres hvem som skulle ta de to plassene i åttedelsfinalene av Australia, Canada og Nigeria. I Melbourne møtte Tony Gustavsson en skjebne mot Canada der seier var nødvendig for å nå åttedelsfinalen, med mindre Nigeria tapte poeng og mål mot Irland.

Hjemmenasjonen fikk en drømmestart. Etter ni minutter løp kapteinen for dagen, Stephanie Catley, seg fri på venstrekanten og slo et innlegg som til slutt havnet for føttene til Hayley Raso, og sistnevnte kunne heade inn 1-0 for Australia. Målet ble først avblåst for offside, men etter VAR-granskning ble målet godkjent.

Catley og Raso var involvert i den neste australske supersjansen bare et par minutter senere, da førstnevnte slo et lavt innlegg som Raso avsluttet på, men Canadas keeper Kailen Sheridan gjorde en superredning og holdt Canada inne i kampen. Etter Australias 1-0-mål var Canada presset til å score for å holde liv i håpet om å nå åttedelsfinalen.

Canada kom opp i et godt tempo etter baklengsmålet og presset Australia lavt i forsvar, noe som sikkert bekymret en stor del av de mange tilreisende supporterne i Melbourne. Bekymringen skulle imidlertid snu til glede med et drøyt kvarter igjen av første omgang. Et fint trekk av Mary Fowler resulterte i et spesialangrep som Fowler selv avsluttet til australsk scoring. Men etter en lang VAR-granskning underkjente Stephanie Frappart scoringen på grunn av en svært tvilsom offsideavgjørelse. Tøft for Australia, som sikkert hadde ønsket å ta en 2-0-ledelse fra den situasjonen.

Men Australia sluttet ikke å skape sjanser. På en corner bare minutter etter det annullerte målet oppsto det en tilspisset situasjon der kampens hovedperson Hayley Raso sto på bakerste stolpe og raket inn 2-0 for vertsnasjonen Australia, og denne gangen ble målet godkjent. Australia var tydeligvis effektive i angrepsspillet, og Canada var rystet over at de ikke klarte å utnytte sitt store ballbesittelse, og måtte se motstanderne score to ganger. Australia gikk til pause med en 2-0-ledelse.

Andre omgang

Canadas landslagstrener Bev Priestman var ikke fornøyd med første omgang, noe de fire (!) byttene i pausen viste. Canada trengte absolutt minst to mål for i det hele tatt å nå åttendedelsfinalen i denne situasjonen, og følelsen var at det ville bli full fart fremover. Canadas fremoverlente angrepsspill ga Australia rom i sitt angrepsspill.

Caitilin Foord løp med ballen på sin venstre side, og i en litt merkelig situasjon, da Canadas forsvarere sluttet å løpe, kunne Foord spille ballen til Mary Fowler som var helt ren foran mål og bare kunne dytte ballen i mål til 3-0 for Australia.

Canadas farligste sjanse kom 20 minutter ut i andre omgang da Deanne Rose fikk en farlig avslutning etter australsk slurv på midten av banen, men Australias keeper Mackenzie Arnold gjorde flott fotarbeide.

Det skjedde ikke mye for Canada i andre omgang. Australia var farligst i kontringene sine, og de fire innbyttene i pausen så ut til å forvirre Canada mer enn å ha noen positiv effekt. Canada hadde et par farlige skudd på mål, men ikke flere. Tony Gustavsson og hans Australia tok en uvurderlig seier i den tredje og siste gruppespillkampen og tok seg videre til 16-delsfinalen. Australia fastsatte sluttresultatet til 4-0 ved Stephanie Catley på overtid. Canada er utslått ettersom Nigeria gjorde jobben sin og tok poeng mot Irland i en 0-0-kamp.

Australia og Nigeria er videre til åttedelsfinalene, og hjemmenasjonen Australia går videre som gruppevinner. De møter nummer to i gruppe D, der England, Kina, Haiti og Danmark kjemper om to plasser. Nigeria møter lederen i denne gruppen i sin åttedelsfinale. De olympiske mesterne Canada er på sin side ute av VM for kvinner 2023, og det samme er Irland.