Velobet

Australia tok seg til kvartfinalen i VM på hjemmebane foran 75 784 tilskuere i Sydney. Vertsnasjonen vant 2-0 i åttedelsfinalen mot Danmark etter mål av Caitlin Foord og Hayley Raso. Superstjernen Sam Kerr gjorde også sin første opptreden i VM.

Australia – Danmark 2-0 (1-0)

Mandag formiddag var det klart for den sjette åttendedelsfinalen i fotball-VM for kvinner 2023 da hjemmenasjonen Australia, anført av Sveriges Tony Gustavsson, møtte Danmark.

Nasjonalsangen ble sunget av full hals av publikum og kampen på Olympiastadion i Sydney hadde et veldig bra tilskuertall. Men det var Danmark som skapte de to første sjansene foran den australske hjemmefansen. Australia var fortsatt uten superstjernen Sam Kerr som ikke har spilt i dette VM så langt, men som håper å få spille i fremtiden.

Danmark startet best på mange måter og overrasket sikkert mange ved å presse høyt, der de også ofte brukte Pernille Harder i en litt mer tilbakestående rolle der den store stjernen fikk litt plass foran Australias forsvarslinje.

Kampens første mål kom til hjemmebanejubel etter en drøy halvtime da Mary Fowler slo en perfekt dyp pasning til Caitlin Foord som i sin tur trillet inn 1-0 for Australia mellom beina på den danske keeperen Lene Christensen og Australia ledet 1-0.

Det australske målet etter en halvtime var det eneste i første omgang, en omgang der Danmark startet best, men der Australia fikk mål og deretter kontrollerte kampen.

I andre omgang startet Danmark igjen bra, og følelsen var at de svenske trenerne for Australia, Tony Gustavsson og Jens Fjellström, ønsket å forsvare ledelsen. Men Danmark, som forsterket de elleve på banen med offensiv kraft, var nesten for farlige til å la kampen fortsette for lenge med mye dansk ball og et jagende Australia.

Målscorer Caitlin Foord var den store trusselen for Australia fremover med sin vilje til å løpe på venstresiden der Hammarby-midtbanespilleren Kyra Cooney-Cross og Vittsjö-midtbanespilleren Katrina-Lee Gorry kunne mate henne med baller. Men Foord skulle ikke bli den neste australske målscoreren, i stedet ble det Hayley Raso.

Mary Fowler snurret litt i straffefeltet og sendte inn en lav ball som Emily van Egmond senere spilte til Hayley Raso som skjøt inn 2-0 lavt ved lengste stolpe, hennes tredje i turneringen, og nå var den danske motbakken bratt. Omstillingene var helt klart viktige for Australia, ettersom Danmark nok en gang hadde hatt en god periode med ballen.

De over 76 000 tilskuerne jublet høyt ved begge målene, men spørsmålet er om ikke den største jubelen kom i kampens 79. minutt da VMs største stjerne, Sam Kerr, gjorde sin første VM-opptreden etter en skade i gruppespillet. Verdens beste kontringsspiller viste sin fart og hurtighet tidlig i kampen da hun fikk en sjanse, men skuddet gikk utenfor.

Danmark fikk fem minutters ekstraomganger til å finne både en redusering og senere en utligning, noe som føltes alt for vanskelig, ikke minst da Australia sikret seg enda en forsvarsspiller i den allerede stabile backlinjen. Og Pernille Harder, Amalie Vangsgaard, Simone Boye Sörensen og lagvenninnene deres nådde aldri helt opp.

Australia tok en uvurderlig seier i åttedelsfinalen foran et stort publikum i Sydney og er nå klar for VM-kvartfinale etter en solid innsats. Til tross for et dansk overtak i ballbesittelse klarte et solid australsk lag å utnytte styrkene sine med to mål på kontringer, og møter nå Frankrike eller Marokko i kvartfinalen på lørdag. Med hjemmepublikummet i ryggen og med Sam Kerr «fit for fight» kan Australia bli en ubehagelig motstander i dette mesterskapet.

’29 1-0 Caitlin Foord
’71 2-0 Hayley Raso

England er klar for VM-kvartfinale mot Colombia eller Jamaica. Dette skjer etter at England og Nigeria endte med straffesparkkonkurranse etter en målløs kamp i 120 minutter. Chloe Kelly og keeper Mary Earps avgjorde for England.

England – Nigeria 1-0 etter straffar (0-0)

Mandag morgen gikk europamesterne England inn i VM-åttendedelsfinalen mot den afrikanske toppnasjonen Nigeria, en kamp der England var storfavoritter, men dette mot et hardtarbeidende og kontringssterkt Nigeria.

Første omgang var ikke spesielt begivenhetsrik i noen av retningene der England holdt litt på ballen, men uten å skape for mange sjanser mot Nigerias keeper Chiamaka Nnadozie. Midtveis i første omgang så det imidlertid ut til at England skulle få straffespark da den honduranske dommeren pekte på straffemerket etter at Rachel Daly ble felt i straffefeltet. Men etter en nærmere VAR-granskning og en vanskelig situasjon tok dommeren en viktig avgjørelse da hun avblåste det engelske straffesparket, ettersom Daly så ut til å legge seg for lett i situasjonen.

Første omgang var målløs, og det var ikke mye å rapportere. I andre omgang skapte England noen sjanser tidlig i omgangen og fortsatte å kontrollere begivenhetene. Nigeria droppet sin store stjerne, Asisat Oshoala, fra startoppstillingen slik at Barcelona-spilleren kunne komme inn med friske bein den siste halvtimen. Et grep som Nigerias trener Randy Waldrum også gjorde i gruppespillet.

Det ble litt nervøst mot slutten av kampen da England hadde skapt den største sjansen på en heading fra Alessia Russo, men det sto 0-0 helt til det siste kvarteret av kampen. Med drøyt seks minutter igjen av ordinær spilletid fikk England et hardt slag da den engelske toppscoreren så langt i turneringen, Lauren James, satte foten sin i en nigeriansk spiller som lå nede. Etter VAR-granskning mente den honduranske dommeren at James hadde gjort det med overlegg, og Chelsea-stjernen fikk umiddelbart rødt kort, slik at England måtte avslutte kampen med en spiller mindre på banen.

Etter 90 minutters spill i åttedelsfinalen var kampen målløs, og England klarte ikke å leve opp til favorittstempelet, mens det sene røde kortet til England ga laget et lite sjokk før 30 minutters ekstraomganger.

Ekstaomgangene

Nigeria hadde den første farlige muligheten på overtid da Michelle Alozie skjøt et altfor tamt skudd utenfor mål til tross for en stor mulighet for Nigeria. Nigeria utnyttet momentumet etter Lauren James’ røde kort og satte mange folk på offensiven, mens England så ut til å fokusere på å forsvare seg og ta kampen til straffesparkkonkurranse.

Forlengelsen forble målløs uten noen spesielt farlige målsjanser, bortsett fra et par nigerianske. Men begge lag, spesielt England, var nok ganske fornøyde med å ta kampen til straffesparkkonkurranse.

Straffekonkurransen

England startet straffesparkkonkurransen med Georgia Stanway som tok den første straffen. Bayern München-spilleren skjøt utenfor til venstre. Nigeria sendte frem Desire Oparanozie, som også skjøt utenfor omtrent helt likt Stenways straffe. England scoret sitt andre straffespark ved Bethany England, og Nigeria ble satt under press. Michelle Alozie, som bommet på den beste sjansen i ekstraomgangene, bommet også på straffen sin ved å skyte høyt over.

Da Rachel Daly satte Englands tredje straffe, hadde europamesterne et overtak i tredje runde. Rasheedat Ajibade scoret imidlertid for sitt Nigeria i tredje runde og ga i det minste nasjonen et visst håp om at en engelsk bom ville utligne. Men Alex Greenwood satte Englands fjerde straffe svært sikkert, og presset var definitivt tilbake på Nigeria da Christy Ucheibe skulle sette den fjerde straffen, men hun satte den sikkert.

Som første straffe i den femte strafferunden fikk Chloe Kelly sjansen til å sende England til VM-kvartfinalen. Og Manchester City-spilleren dundret rett og slett inn utligningen for engelskmennene. England spiller nå kvartfinale i VM på lørdag mot Colombia eller Jamaica.

Straffene:
ENG: Georgia Stanway – Bom
NIG: Desire Oparanozie – Bom
ENG: Beth England – Mål
NIG: Michelle Alozie – Bom
ENG: Rachel Daly – Mål
NIG: Raheedat Ajibade – Mål
ENG: Alex Greenwood – Mål
NIG: Christy Ucheibe – Mål
ENG: Chloe Kelly – Mål


Burnley - Brentford