Velobet

England skal spille landets første VM-finale for kvinner. Dette etter å ha vunnet 1-3 mot vertsnasjonen Australia i semifinalen. En målrik andre omgang endte med to engelske scoringer av Lauren Hemp og Alessia Russo. Engelskmennene spiller finale mot Spania på søndag, mens Australia møter Sverige i bronsekampen.

Onsdag ble det spilt en nervepirrende VM-semifinale da vertsnasjonen Australia tok imot England på Stadium Australia i Sydney. Tony Gustavsson og hans Australia spilte nasjonens første VM-semifinale og nådde en historisk finale foran mer enn 80 000 tilskuere i Sydney. Lagets store stjerne, Sam Kerr, startet sin første kamp i dette mesterskapet og bar kapteinsbindet fra start.

Første omgang

De første ti minuttene av første omgang bød på to farlige sjanser, der Sam Kerr skapte Australias første mulighet da hun løp seg fri og Englands Georgia Stanway bommet på en gyllen mulighet like etterpå. England var det beste laget innledningsvis og tok over spillet mens Australia fokuserte på sitt solide forsvarsspill og fikk kontringsmuligheter ved Sam Kerr, Mary Fowler og Caitlin Foord.

Men det engelske overtaket skulle bære frukter med ti minutter igjen av første omgang. Etter fint kombinasjonsspill på venstresiden spilte Alessia Russo en ball langs kortlinjen og sendte ballen inn i venstre hjørne av straffefeltet, der Ella Toone dukket opp og med en fin avslutning kunne hun skyte 0-1 for England i lengste hjørne, et mål som fikk publikum i Sydney til å forstumme. Målet er kanskje et av VMs fineste, med Toones iskalde treff i krysset.

Australia har satt sin lit til sitt gode forsvarsspill under turneringen, og et baklengsmål i slutten av første omgang var ikke noe laget trengte, ettersom de vanligvis er i stand til å slite ned motstanderne i andre omgang. I stedet var de i en posisjon der de måtte jage et mål.

Andre omgang

Australia startet andre omgang i et forrykende tempo de første fem minuttene og presset på for en tidlig utligning, men uten hell. Tony Gustavsson applauderte laget sitt etter et kvarter av den andre omgangen, der Australia klarte å holde seg inne i kampen og skape noen sjanser, selv om England hadde sin del av ballen i andre omgang.

Sam Kerr er Australias største stjerne og kanskje stjernen i hele mesterskapet, men med hennes skade under turneringen var det spørsmål om hvor lenge hun kunne holde formen ved like. Men stjernens status var det ikke mye tvil om. Kapteinen skulle gjøre alt selv da hun utlignet til 1-1. Kerr tok med seg ballen fra midtlinjen og gikk alene mot to engelske forsvarsspillere, men i stedet for å prike ballen og stikke av, lagde Kerr et drømmemål da hun skar inn fra 30-40 meter og utlignet VM-semifinalen i lengste hjørne. Om Ella Toone scoret et drømmemål til 0-1, var målet fra Kerrs føtter noe helt spesielt.

Da det gjensto ti minutter av ordinær spilletid, satte Australia inn et angrep og forberedte seg på en sluttspurt og Sam Kerr fikk den første muligheten med hodet, men headingen gikk for hardt over. Innbytter Cortnee Vine fikk neste mulighet med et fint skudd som Mary Earps i det engelske målet reddet.

Sam Kerr var involvert i alt på australsk vis og hadde den neste store muligheten med et altfor høyt volleyskudd bare to-tre meter fra mål etter en corner, og Kerr og Tony Gustavsson så ut til å resignere over mangelen på mål på de gode mulighetene. I stedet ble kampen punktert da Alessia Russo scoret til 1-3 bare minutter senere.

Australia hadde seks minutter på seg til å score to mål, noe som selvsagt var nesten umulig. Det blir ingen eventyrlig VM-finale for vertsnasjonen Australia, i stedet ble det bråstopp mot England i semifinalen.

Nå venter Sverige i bronsekampen lørdag kl. 10.00, mens England spiller VM-finale mot Spania søndag med avspark kl. 12.00. En historisk verdensmester skal kåres når både England og Spania begge spiller sin første VM-finale.

Australia – England 1-3 (0-1)

’36 0-1 Ella Toone
’63 1-1 Sam Kerr
’71 1-2 Lauren Hemp
’86 1-3 Alessia Russo


Burnley - Brentford