Velobet

Elfenbenskysten er vinner av Afrikamesterskapet 2023 (spilles i 2024). Det ble klart etter 2-1-seier over Nigeria i finalen hjemme i hovedstaden Abidjan. Tittelen er Elfenbenskystens tredje i historien. Se sluttstillingen i mesterskapet nedenfor.

Det har vært en lang og intens turnering i Elfenbenskysten der Afrikas beste nasjoner har kjempet om tittelen i Afrikamesterskapet i fotball 2024. I finalen sto Nigeria mot hjemmenasjonen Elfenbenskysten, og vertsnasjonen trakk det lengste strået. Nigeria tok ledelsen før pause med 0-1, før Franck Kessié utlignet et drøyt kvarter ut i andre omgang. I det 81. minutt headet Sebastian Haller inn et hardt innlegg fra Simon Adingra til 2-1 for Elfenbenskysten til kveldens største jubel. Etter 97 minutters fotball i Abidjan sto Elfenbenskysten igjen som afrikanske mestere for tredje gang i historien.

Denne gangen har Elfenbenskysten gjort noe unikt. De tok bare tre poeng i gruppespillet og kom så vidt til åttedelsfinalen som en av de beste treerne i gruppen, noe som resulterte i at Jean-Louis Gasset fikk sparken som trener under turneringen. Emerse Fae tok deretter over som midlertidig trener, og hans Elfenbenskysten var nær ved å ryke ut i åttedelsfinalen mot Senegal. Men etter en lang kamp med senegalesisk ledelse utlignet Franck Kessié på straffe i det 86. minutt før ivorianerne avgjorde kampen på straffespark foran hjemmepublikummet i hovedstaden Yamoussoukro.

I kvartfinalen mot Mali måtte Elfenbenskysten se Mali score til 0-1 etter 71 minutter og var nok en gang nær ved å ryke ut. Men i det 90. minutt utlignet Simon Adingra til 1-1, og på overtid scoret Oumar Diakité i det 122. minutt (120+2) og sendte elefantene til semifinalen. I semifinalen kom den første komfortable seieren uten innslupne mål etter Sebastian Hallers scoring i det 65. minutt mot DR Kongo.

Og en gang i finalen var det nevnte Sebastian Haller som tok seg til finalen. Denne ivorianeren fra Frankrike ble diagnostisert med testikkelkreft for 18 måneder siden, en kamp han vant. Dette for å vende tilbake til fotballkarrieren og 18 måneder senere avgjøre både en semifinale og en finale for Elfenbenskysten i Afrikas største sportsbegivenhet.

Elfenbenskysten tar sin tredje tittel og en utrolig historie fra hjemmemesterskapet der de ble avskrevet flere ganger. Nigeria endte på andreplass, og bronsefinalen ble vunnet av Sør-Afrika etter straffesparkkonkurranse mot DR Kongo.

Sluttresultatet i Afrikamesterskapet

 1. Elfenbenskysten (tredje tittel)
 2. Nigeria
 3. Sør-Afrika
 4. DR Kongo
 5. Kapp Verde
 6. Angola
 7. Mali
 8. Guinea
 9. Senegal
 10. Ekvatorial-Guinea
 11. Marokko
 12. Kamerun
 13. Burkina Faso
 14. Namibia
 15. Egypt
 16. Mauritania
 17. Ghana
 18. Algerie
 19. Tunisia
 20. Zambia
 21. Mosambik
 22. Tanzania
 23. Gambia
 24. Guinea-Bissau

Burnley - Brentford