Velobet

Colombia er klar for kvartfinalen i VM for kvinner 2023, og kaptein Catalina Usme brøt Jamaicas måltørke i turneringen med et drømmemål som sendte Colombia til landets første VM-kvartfinale mot England på lørdag.

Tirsdag formiddag var det duket for en spennende åttedelsfinale mellom to av VMs overraskelser i Colombia og Jamaica, der førstnevnte var litt større favoritter til tross for at Jamaica ikke har sluppet inn et eneste mål så langt i turneringen. Støtten på tribunen var overveiende colombiansk når det gjaldt nasjonalsanger, og søramerikanerne strømmet til kampen i Melbourne.

Det ble en tøff og fysisk start mellom to fysiske lag, der Jamaica snakket mye om sin fysiske styrke og hurtighet, og Colombia var i skuddlinjen med snakk om «foul play» før og under turneringen.

Den første halvtimen bød ikke på mange sjanser i noen av retningene, selv om Colombia hadde kampens første skudd på mål som testet Jamaicas talentfulle keeper Rebecca Spencer, men det var i en periode da Jamaica kanskje var på sitt beste. Det var sterk kampvilje fra begge lag i første omgang, og ingen av lagene viket en tomme på drømmen om å møte England i VM-kvartfinalen på lørdag. Colombia var det drivende laget i andre del av første omgang, men uten å gjøre for mye av seg. Jamaica pådro seg to gule kort i slutten av omgangen.

En litt treg første omgang ble snudd til en pangstart i andre omgang. Bare seks minutter ut i omgangen slo 18 år gamle Ana Guzman en usannsynlig lang ball fra bakre stolpe til Colombias kaptein Catalina Usme, som med en perfekt touch tok ned ballen i straffefeltet og plasserte 1-0 for Colombia med venstrefoten. Flott mål av Colombia, og Jamaica hadde dermed sluppet inn sitt første mål i dette VM.

Like etter det colombianske målet kom to farlige sjanser. Først skapte Jamaica kaos i offensivt straffefelt på en dødball, men klarte ikke å få ballen i mål, og på den påfølgende kontringen var Colombias supertalent Linda Caicedo nær ved å gi laget sitt en utvidet ledelse.

Jamaica har vært VMs beste lag defensivt med null innslupne mål før Usmes drømmemål. Men i angrep har Jamaica bare scoret ett mål på dødball og har ikke imponert i den avdelingen, noe som var tydelig da de trengte å gå fremover på slutten. Nøkkelen for Jamaica var å sette Manchester City-spissen Khadija Shaw i spill så ofte som mulig, men stjernen var litt for ofte alene på topp etter 15 minutter i andre omgang.

Jamaicas trener Lorne Donaldson satte inn offensive krefter det siste kvarteret av ordinær tid. Det var imidlertid vanskelig for Jamaica å bryte gjennom Colombias robuste forsvar, et forsvar som i tillegg hadde nøkkelspillere i front som kunne slå baller på kontringer. Colombia kontrollerte begivenhetene godt i begynnelsen av det siste kvarteret og tillot ikke jamaicanerne mange målsjanser.

Med åtte minutter igjen av ordinær tid fikk imidlertid den jamaicanske midtbanespilleren Drew Spence en kjempesjanse etter et godt innlegg, men Tottenham-midtbanespilleren fikk ikke ballen i mål og bommet så vidt. Noen minutter senere fikk Colombias Leicy Santos Herrera en stor sjanse til å utligne, men midtbanespilleren headet ballen i stolpen.

Jamaica fikk fem minutter tilleggstid til å sende lange baller opp til sine spisser på banen. Men Colombia, som hadde spilt en perfekt kamp så langt, fortsatte på rett spor da de forsinket tiden ved å holde ballen i de første minuttene av tilleggstiden. Med halvannet minutt igjen av overtiden fikk Jamaica sjansen på en corner fra høyre. Det ble ikke mål denne gangen heller, og Colombias keeper Catalina Perez Jaramillo klarte å fange ballen en siste gang. Colombia vant kampen 1-0 og er nå videre til neste runde i VM-sluttspillet.

Colombia er nå klar for sin første kvartfinale i et VM for kvinner noensinne. I de to foregående forsøkene (2011, 2015) har de ikke kommet lenger enn til 8-delsfinalen. Colombia møter nå europamester England i kvartfinalen lørdag 12. august med avspark kl. 12.30 norsk tid. Jamaica forlater VM med en historisk åttendedelsfinale og kun ett innsluppet mål på fire VM-kamper.

Colombia – Jamaica 1-0 (0-0)

’52 1-0 Catalina Usme

Frankrike møter hjemmenasjonen Australia i VM-kvartfinalen. Dette etter en komfortabel 4-0-seier over Marokko i åttedelsfinalen, etter tre raske scoringer i første omgang.

Frankrike og Marokko spilte den siste av VMs åttedelsfinaler da landene møttes, en viktig kamp for to nasjoner som har en lang felles historie med Marokko som tidligere fransk koloni. Marokko var den eneste VM-debutanten som tok seg til åttedelsfinalen, men måtte se seg slått av toppnasjonen Frankrike.

Etter 15 minutter tok Frankrike ledelsen ved stjernen Kadidiatou Diani. Frankrike kombinerte med et «klapp klapp»-spill på venstresiden før backen Sakina Karchaoui, med marokkanske aner, sendte inn et perfekt innlegg som Diani kunne nikke inn Frankrikes første mål.

Kort tid etter, i det 20. kampminuttet økte Frankrike ledelsen til 2-0 da Diani serverte en pasning til Kenza Dali, som i sin tur avsluttet perfekt til 2-0. Bare tre minutter senere økte Frankrike til 3-0 ved Eugenie Le Sommer. Kadidiatou Diani sto også bak det målet, da hun etter marokkansk slurv gravde ballen langs kortlinjen til 3-0 for Frankrike.

Åttedelsfinalen i VM ble avgjort i første omgang da Marokko ikke klarte å stå imot Frankrike, særlig ved Kadidiatou Diani. PSG-stjernen sto bak alt med ett mål og to målgivende pasninger i første omgang.

I andre omgang så det ut til at Frankrike skulle spare på kreftene, ettersom første omgang var blottet for marokkanske trusler. Marokko startet imidlertid andre omgang ganske bra de første ti minuttene med et mer offensivt spill som ga litt håp til det medreisende publikummet.

Men så tok Frankrike over ganske raskt, økte ledelsen og satte spikeren i kisten med 4-0 20 minutter før slutt da Eugenie Le Sommer headet inn sitt andre mål i kampen etter en fin målgivende pasning fra unge Vicki Becho.

Det var en svært komfortabel åttedelsfinale for Frankrike, som kunne gå på halv fart i andre omgang uten å måtte bruke for mange krefter. Klasseforskjellen på banen var tydelig i første omgang, og de tre raske målene la grunnlaget for en fransk kvartfinale i helgen. Frankrike møter vertsnasjonen Australia lørdag 12. august med avspark kl. 09.00 norsk tid.

Frankrike – Marokko 4-0 (3-0)

’15 1-0 Kadidiatou Diani
’20 2-0 Kenza Dali
’24 3-0 Eugenie Le Sommer
’71 4-0 Eugenie Le Sommer