Velobet

Etter 0-0 ved ordinær tid og ekstraomganger ble VM-kvartfinalen mellom Australia og Frankrike avgjort på straffer. Der ble Cortnee Vine kampens usannsynlige helt i den tiende (!) strafferunden, der Tony Gustavssons landslag er klart for sin første semifinale i et VM noensinne.

Australia – Frankrike 1-0 etter straffer (0-0, 0-0)

Lørdag formiddag spilte vertsnasjonen Australia mot Frankrike om en semifinaleplass i VM for kvinner 2023 da et fullsatt Lang Park Stadium i Brisbane var vertskap for toppnasjonene.

Kampen mellom to fysiske og taktiske lag var ventet å bli jevn og relativt målfattig, ikke minst på grunn av det gode forsvarsspillet til Tony Gustavsson og hans Australia under mesterskapet.

Frankrike startet kvartfinalen best, kom ut i høyt tempo og brukte sine beste spillere i front med blant andre Eugenie Le Sommer og Kadidiatou Diani. Australia kom for alvor inn i kampen etter ca. 15 minutter da de begynte å finne litt farlige faste situasjoner og også fikk bitt seg fast i andre deler av angrepsspillet.

Det var to store sjanser i første omgang, en til hvert lag. Frankrikes supersjanse kom noe tidlig da midtstopper Maelle Lakrar nesten bommet på ballen da hun ble spilt helt ren etter en dødball. Senere i omgangen fikk Australia sin store sjanse da Emily van Egmond spilte en ball inn i angrepsfeltet, en ball som havnet for føttene til Mary Fowler, som så ut til å ha åpent mål. Fowler hadde også åpent mål, men den franske forsvarsspilleren Elisa De Almeida så faren og kastet seg for å hindre ballen i å gå i mål, og De Almeida gjorde kanskje VMs beste redning så langt.

I andre omgang startet Australia ganske bra, og Frankrikes trener Hervé Renard så ikke særlig fornøyd ut. Australias Mary Fowler hadde to gode muligheter i løpet av de første fem minuttene av andre omgang, men klarte ikke å score på noen av dem.

I det 55. minutt kom kampens hittil største jubel i Brisbane da Australias største stjerne Sam Kerr ble byttet inn for å avslutte kampen for sine Matildas. Kerr var også direkte involvert i angrepet da hun spilte Hayley Raso i en flott avslutningsposisjon, men Frankrikes keeper Pauline Peyraud-Magnin rakk ut og reddet.

Australia var i hælene på Kerr, og hun var involvert i et par farlige målsjanser etter et kvarter, og Mary Fowler hadde også et godt skudd som nevnte Peyraud-Magnin måtte redde. Det var tydelig at Frankrike var ganske presset i løpet av det første kvarteret av andre omgang, og Tony Gustavsson hadde fått laget sitt dit han ville i andre omgang, men uten noe mål på tavlen.

Etter 20-30 minutter begynte Frankrike å snu kampen og skapte noen sjanser fremover, der spesielt høyrekanten Vicki Becho skapte litt kaos i hjemmelagets forsvar.

Det ble litt mindre risikabelt spill jo lenger andre omgang varte, av forståelige grunner, ettersom det åpenbart sto mye på spill. Det var jevnt helt til slutten av ordinær tid og også målløst, da det sto 0-0 etter 90 minutter. Dermed fikk VM-kvartfinalen i Brisbane minst 30 minutters ekstraomganger å vente.

Ekstraomgangene

Frankrike startet best i de første minuttene av ekstraomgangen, men klarte ikke å score på sjansene sine. I det første kvarteret av ekstraomgangen ble en dødballsituasjon som Wendie Renard fikk inn et fransk mål. Men den franske kapteinen forserte målet ved å dra ned en australsk forsvarsspiller, og den chilenske dommeren underkjente raskt det franske målet.

Med få minutter igjen av det første kvarteret av ekstraomgangene fikk Australia sin beste sjanse i ekstraomgangene da Caitlin Foord brøt gjennom på venstresiden og spilte ballen til den nye innbytteren Cortnee Vine, som på sin side ikke klarte å avslutte.

I det andre kvarteret av den forlengede spilletiden fikk Vicki Becho den første gode muligheten da den unge kantspilleren skjøt et skudd fra ganske kort hold som Australias keeper Mackenzie Arnold klarte å redde. Det så ut til å kunne bli en kamp mellom to solid spillende keepere på hvert lag, for sjansene var ikke 100 prosent, men likevel ganske mange.

30 minutters ekstraomganger resulterte ikke i noen mål, og kvartfinalen i Brisbane måtte avgjøres på straffesparkkonkurranse etter en svært jevn kamp i 120 minutter.

Straffesparkene

Til straffesparkkonkurransen valgte Frankrikes trener Hervé Renard å bytte inn en ny keeper (!) og en ny straffeskytter, et bytte som ble gjort i det siste minuttet av ekstraomgangen. En dristig endring fra treneren, der han satte mye på spill.

Frankrike innledet straffesparkkonkurransen med at Selma Bacha tok en svak straffe som Mackenzie Arnold leste ekstremt godt ved å lure Bacha den ene veien og deretter kaste seg den andre. Caitlin Foord fikk Australias første straffespark og plasserte den sikkert i venstre hjørne. Frankrikes stjernespiss Kadidiatou Diani tok det andre franske straffesparket og scoret sikkert Frankrikes første mål i straffekonkurransen. Australias visekaptein Steph Catley tok det andre straffesparket for hjemmanasjonen, men bommet på en dårlig slått straffe som den innbyttede keeperen Solene Durand klarte å redde.

Frankrikes kaptein Wendie Renard satte Frankrikes tredje straffe i mål, noe som satte press på Australias kaptein Sam Kerr. Superstjernen holdt også presset og satte inn 2-2 lavt. I fjerde runde steppet Eugenie Le Sommer opp for Frankrike og satte Australia under press igjen, men Mary Fowler steppet opp og satte inn utligningen i straffekonkurransen.

Inn i den femte og siste ordinære runden var stillingen uavgjort, og det meste kunne avgjøres der og da. Og Frankrike innledet den femte runden med å bomme ved Eve Perisset, som ble byttet inn i slutten av ekstraomgangen for å ta straffen. Sjansen til å avgjøre straffesparket for Australia lå hos keeper Mackenzie Arnold fra 11 meter. Men keeperen taklet ikke presset og skjøt straffen i stolpen, og dramaet fortsatte.

Grace Geyoro gikk opp til Frankrikes sjette straffe i kampen og scoret, noe som ga Frankrike et overtak. Vittsjö-midtbanespilleren Katrina-Lee Gorry måtte ta Australias sjette straffe, og selv om Solene Durand gikk rett på straffen, var den så hardt slått at den gikk i mål likevel. Sakina Karchaoui satte Frankrikes syvende straffe i tverrliggeren, noe som satte nytt press på Australia og spesielt Tameka Yallop. Brann-midtbanespilleren trillet imidlertid sikkert inn nok et straffemål, og straffesparkkonkurransen gikk inn i åttende runde.

I åttende runde startet Frankrike på nytt, og midtstopper Maelle Lakrar satte ballen like utenfor, og Ellie Carpenter steppet opp for Australia. Lyon-backen skjøt straffesparket over stolpen og i mål, og stod imot presset fra hjemmepublikummet i Brisbane. Straffesparkkonkurransen var i den niende runden, og det var ikke mange straffesparkskyttere igjen.

I den niende runden bommet Frankrikes Kenza Dali først på straffen sin, men Mackenzie Arnolds redning var ikke presis da hun forlot linjen for tidlig, og Dali fikk sjansen til en ny straffe. Aston Villa-midtbanespilleren måtte imidlertid se sin neste straffe reddet på nøyaktig samme måte. Og så ble Arnolds redning også favorisert, for andre gang.

Midtstopper Clare Hunt kom inn for Australia i den niende straffesparkrunden og fikk sjansen til å bli helten, men Hunts straffe ble reddet av Solene Durand, som med et sterkt håndledd klarte å redde straffen midt i målet, og straffesparkkonkurransen fortsatte i Brisbane.

I den tiende (!) runden var det ikke mange straffesparkskyttere igjen, og unge Vicki Becho satte straffen fra 11 meter for Frankrike. 19-åringen traff stolpen. Som siste australske straffetakeren satte innbytteren Cortnee Vine den avgjørende straffen for vertsnasjonen Australia.

Australia er dermed klar for VM-semifinale etter en hinsides straffesparkkonkurranse i Brisbane, der Cortnee Vine ble kampens helt i den tiende strafferunden.

England – Colombia 2-1 (1-1)

England er videre til semifinalen i VM 2023 etter å ha vunnet kvartfinalen mot Colombia på mål av Lauren Hemp og Alessia Russo. England møter nå Australia i VM-semifinalen 16. august.

Lørdag møttes Colombia og England i en nervepirrende kvartfinale i fotball-VM for kvinner for å finne en motstander til Australia i semifinalen onsdag 16. august. Europamesterne fra England var selvsagt storfavoritter, men mange i fotballverdenen håpet at Colombia skulle kunne gi England kamp til streken.

Colombia ble tvunget til å gjøre et tidlig bytte da midtstopper Carolina Arias måtte ut med en fotskade etter bare ti minutter og ble erstattet av Ana Guzman. Colombia sto deretter godt imot fysisk mot et England som på sin side skapte flest angrep den første halvtimen, men uten å være for nærme et ledermål.

I første omgang var det England som hadde mest ballbesittelse, men Colombia forsvarte seg godt over hele banen og imponerte som lag. Og like før pause skulle det bære frukter for Colombia da kantspilleren Leicy Santos gjorde en klassetur og brukte den delikate høyrefoten sin til å heve Colombia til 0-1 med få minutter igjen av første omgang. Lobbingen kunne godt ha vært en redning for Englands Mary Earps i målet, men keeperen måtte se ballen gå i lengste hjørne fra langt hold.

Colombia gikk imidlertid ikke til pause med en 0-1-ledelse, for England utlignet til 1-1 i det sjette og siste overtidsminuttet. Dette skjedde etter at Colombias keeper bare skulle ta imot ballen i et løp, men da keeperen kastet seg i bakken for å ta imot ballen, fikk hun ikke tak i den, men støtet den på beinet til sin egen forsvarer, og etter en rotete situasjon kunne Lauren Hemp trille inn 1-1 før pause. Keeperens stav var avgjørende på målet, og dermed var kampen utlignet før de siste 45 minuttene av VM-kvartfinalen.

Løveinnene kom godt ut til andre omgang og var offensive i det første kvarteret, mens Colombia forsvarte seg ganske lavt og kontret med spissene sine foran.

Men Englands overbevisende start på andre omgang skulle resultere i et ledermål. I kampens 63. minutt løp Alessia Russo seg litt uheldig fri og skjøt deretter inn 2-1 til England på en bunnsolid måte. Og nå hadde England snudd kampen drøyt 20 minutter ut i andre omgang.

Kort tid etter det engelske målet ble Colombia tvunget til å gjøre et nytt bytte da keeper Catalina Perez måtte forlate banen etter en hodeskade og ble erstattet av Natalia Giraldo. Like etter fikk Colombia en god sjanse til å utligne da Lorena Durango slo et langskudd med god fart som Mary Earps i det engelske målet klarte å redde.

I løpet av det siste kvarteret av ordinær tid begynte Colombia å bytte ut offensive krefter. Søramerikanerne skapte noen sjanser fremover, men kom aldri i nærheten av Mary Earps’ mål.

Colombia fikk åtte minutter ekstra på seg til å utligne og tvinge frem en ekstraomgang. Men et slurvete Colombia skapte ikke mye i det hele tatt innledningsvis, og England slet. Det skulle også bli lenge nok for England. Colombia, som hadde vist stor spillelyst under VM, var ikke nok kvalitetsmessig i VM-kvartfinalen.

England ble til slutt fortjente vinnere etter en snuoperasjon med et sent mål i første omgang og matchvinnermålet fra Alessia Russo i andre omgang. England vant til slutt 2-1 og er nå ett av fire lag som er videre til VM-semifinalen.

England skal nå spille om medaljer sammen med Sverige, Spania og Australia, der sistnevnte venter i en spennende semifinale onsdag 16. august.

’44 0-1 Leicy Santos
’45+6 1-1 Lauren Hemp
’63 2-1 Alessia Russo