Velobet

32 land deltar i verdensmesterskapet for kvinner i 2023 i Australia og New Zealand. Nedenfor finner du en liste over alle trenerne i de 32 landene og litt informasjon om hver enkelt.

Gruppe A

New Zealand
Jitka Klimková

Norge
Hege Riise

Filippinene
Alen Stajcic

Sveits
Inka Grings

Kommentar:
New Zealands tsjekkiske landslagstrener Jitka Klimková har spilt på landslag for Tsjekkia, men er nokså ukjent for publikum til tross for at hun har jobbet lenge innen kvinnefotball. Hun har imidlertid spilt i samme epoke som denne gruppens største trenerstjerner i form av de tidligere storhetene Hege Riise (Norge) og Inka Grings (Tyskland), hvorav sistnevnte ikke trener sitt hjemland, men et spennende sveitsisk landslag. Hege Riise er norsk fotballdronning med 188 landskamper, OL- og EM-gull og en periode som trener for Lillestrøm i den norske ligaen på 2010-tallet. Inka Grings har vært aktiv som trener siden 2014, men er mest kjent for å ha blitt toppscorer i EM for sitt Tyskland i 2005 og 2009 og for å ha blitt kåret til tysk kvinnefotballs beste spiller ved tre ganger. Filippinenes australske trener Alen Stajcic har også vært trener for Australia.

Gruppe B

Australia
Tony Gustavsson

Canada
Bev Priestman

Nigeria
Randy Waldrum

Irland
Vera Pauw

Kommentar:
Australias trener Tony Gustavsson, som er fra Sundsvall, er en populær kar på «The Matildas». Med sitt arbeid med det australske landslaget siden 2020 har han og landslaget fått nasjonen til å tro på suksess i sommerens VM, der Australia sikter mot gull. Han har en solid bakgrunn som trener i både herre- og kvinnefotball med Degerfors og Hammarby på CV-en, samt assistenttrenerrolle i det suksessrike amerikanske kvinnelandslaget. Canadas trener er Bev Priestman, og hun vant OL-gull med Canada for et par år siden. Priestman er fra England akkurat som Canadas herrelandslagstrener John Heardman, og det er også han som er årsaken til Priestmans tilstedeværelse i det kanadiske forbundet etter at Heardman var trener for kvinnelandslaget mellom 2011-2018. Bev Priestman har fulgt John Heardman som fotballtrener siden tidlig i tenårene og har vokst til å bli en historisk trener for Canada, bare 37 år gammel. Nigerias trener Randy Waldrum har en god merittliste hjemme i USA og har hatt ansvaret for afrikanerne siden 2020. Irlands trener Vera Pauw har en god merittliste som spiller for Nederland før hun nesten utelukkende satset på en karriere som landslagstrener med Skottland, Nederland, Russland, Sør-Afrika og nå Irland. Sterk taktiker som nesten utmanøvrerte Peter Gerhardsson på Gamla Ullevi i fjor vår (1-1).

Gruppe C

Costa Rica
Amelia Valverde

Japan
Futoshi Ikeda

Spania
Jorge Vilda

Zambia
Bruce Mwape

Kommentar:
Ikke den mest kjente av kvartettene når det gjelder navn, men de fleste kjenner kanskje i hvert fall Jorge Vilda, som har vært sterkt ifrågasatt av sine spanske spillere etter EM i 2022. 15 spillere gikk ut i offentlig protest mot Vildas ledelse i forbindelse med laguttak, skadevurderinger og så videre, og disse spillerne ble deretter ikke tatt ut til landskamper mot blant annet Sverige. Men nå ser det ut til at spanjolen har fått orden på gullfavorittene. Han har lang fartstid i det spanske fotballforbundet, der han var trener for U17-landslaget for kvinner før han tok over landslaget i 2015. Costa Ricas trener Amelia Valverde er interessant som den yngste treneren i VM med sine 36 år. Hun har hatt ansvaret for landslaget siden 2015, i en alder av 28 år, og har tatt nasjonen til sitt andre VM for kvinner og ledet laget i sitt første VM (2015) etter at hun tok over som trener vinteren før. Japans trener Futoshi Ikeda er mest kjent for å ha ledet Japans U20-landslag til å vinne U20-VM i 2018, og har steget i gradene i det japanske forbundet, men har også en fortid som trener for klubblag på herresiden på 2000-tallet. Zambias trener Bruce Mwape har tatt landet til sitt første VM noensinne, men har også blitt beskyldt for å ha misbrukt spillerne sine seksuelt, noe FIFA etterforsker.

Gruppe D

Kina
Shui Qingxia

Danmark
Lars Söndergaard

England
Sarina Wiegman

Haiti
Nicolas Delepine

Kommentar:
Kina har en trener ved navn Shui Qingxia som vet hva som kreves for å vinne medalje med landet sitt, ettersom hun var med på å vinne OL-sølv i 1996, men også fem asiatiske mesterskap som spiller. Hun tok over Kina i 2021, da de hadde tapt mye terreng i kvinnefotballen, og vant deretter det asiatiske mesterskapet som trener i 2022, og virker svært verdsatt i gruppen. Danmarks Lars Söndergaard er i sitt siste mesterskap etter seks år som landslagssjef og erstattes av Sveriges Andreé Jeglertz etter VM. 64-åringen har nok noen ess i ermet, men han har ikke gjort suksess med Danmark i løpet av sin tid som landslagssjef, snarere tvert imot. Englands landslagstrener Sarina Wiegman har imidlertid gjort stor suksess. Hva med EM-gull med Nederland i 2017, VM-sølv med Nederland i 2019 og EM-gull i 2022 med England? Til tross for store tap i den engelske troppen er det stor tro på at Sarina Wiegman kan ta England til medalje, for hun har tryllet før med sitt hjemland Nederland. Franskmannen Nicolas Delepine har ledet Haiti til landets første VM, og 44-åringen har allerede noen oppdrag på kvinnesiden i hjemlandet Frankrike.

Gruppe E

Nederland
Andries Jonker

Portugal
Francisco Neto

USA
Vlatko Andonovski

Vietnam
Mai Duc Chung

Kommentar:
Vietnams landslagstrener Mai Duc Chung har vært med siden det første kvinnelandslaget i 1997, om enn i ulike former. Og ja, nasjonen skal spille sitt første VM i sommer, noe som er stort. Spørsmålet er om treneren er mirakeltrener nok i denne tøffe gruppen. Amerikansk-makedonske Vlatko Andonovski kom til USA rundt årtusenskiftet for å spille innendørsfotball og har siden blitt værende. Overtok etter Jill Ellis i 2019 etter å ha gjort det bra med Kansas City og OL Reign i NWSL. Til tross for et tøft generasjonsskifte er laget likevel en av favorittene til gullet i Oseania. Nederlenderen Andries Jonker tok over i august 2022 og er et ganske kjent navn i herrefotballen, der han blant annet har hatt en rekke roller i storklubber som Bayern München, FC Barcelona og VfL Wolfsburg. Han har som regel hatt en tilbaketrukket rolle som assistenttrener eller lignende, men nå er han altså øverste sjef for Nederland. I Portugal har Francisco Neto stått ved roret siden 2014, og denne unge treneren er verdsatt av de portugisiske landslagsspillerne og har vært med den suksessrike generasjonen til nasjonens to første EM og nå også til VM. Lidenskapelig.

Gruppe F

Brasil
Pia Sundhage

Frankrike
Hervé Renard

Jamaica
Lorne Donaldson

Panama
Ignacio Quintana

Kommentar:
Panamas meksikanske landslagstrener Ignacio Quintana har ført Panama til landets første VM for kvinner og skal ha ros for det. Den tidligere landslagsspilleren Lorne Donaldson har ansvaret for Jamaica. Til tross for manglende erfaring på seniornivå for både menn og kvinner, har Donaldson et godt rykte både på Jamaica og i USA for sin suksess med Real Colorado og som spiller for Jamaica. Han er en god ambassadør for afroamerikanske trenere i USA med sitt progressive arbeid i BSCAA-organisasjonen. Men Gruppe Fs store stjernetrenere er svenske Pia Sundhage og Hervé Renard. Pia Sundhage er en av svensk kvinnefotballs største gjennom tidene med fem EM- og VM-medaljer, inkludert et EM-gull i 1984. Som landslagstrener har Sundhage to OL-gull med USA og et OL-sølv med Sverige, samt en EM-bronse med de blågule. Nå er det et Brasil i generasjonsskifte som trenger en svensk tryllestav. Sundhage har imidlertid ufrivillig havnet i søkelyset i måneden før VM etter at Nilla Fischer kritiserte lederstilen hennes i boken «Jeg sa ikke engang halvparten». Frankrikes tidligere trener, Corinne Diacre, ble også kritisert for sin harde lederstil og ble i mars 2023 erstattet av den karismatiske Hervé Renard. Franskmannens suksess med Saudi-Arabia i fotball-VM for menn i Qatar i vinter gjorde ham kjent, men den solbrune franskmannen er egentlig mest kjent for å ha ledet Zambias herrelandslag til et sensasjonelt gull i Afrikamesterskapet i 2012, og etter å ha vunnet samme turnering med Elfenbenskysten i 2015 har Renard ikonstatus i afrikansk fotball på herresiden. Han er ekstremt dyktig i disse små og intense turneringene, og han får ofte det meste ut av landslaget sitt, noe som gjør Frankrike til en toppkonkurrent med sine beste spillere.

Gruppe G

Argentina
Germán Portanova

Italia
Milena Bertolini

Sør-Afrika
Desiree Ellis

Sverige
Peter Gerhardsson

Kommentar:
Argentinas Portanova er tidligere spiller i hjemlandet (herrer), men har ingen større erfaring som trener på toppnivå, men har siden inntredenen i 2021 tatt Argentina til VM, noe som ikke har samme garanti på suksess som på herresiden. Sør-Afrikas trener er Desiree Ellis, som har spilt over 30 landskamper for landet sitt og har hatt ansvaret for «Banyana Banyana» siden 2016. Italias trener Milena Bertolini har også vært i jobben en god stund, siden 2017, og har vunnet Serie A både som spiller og trener og ble valgt inn i den italienske Hall of Fame i 2018. Et velkjent ansikt i kvinnefotballen. Så har vi Sveriges landslagstrener, den 63 år gamle Peter Gerhardsson. Etter 150 kamper for Hammarby og en sterk spillerkarriere ble Gerhardsson trener for moderklubben Uppsala IF i 1993. Via BKV Norrtälje og Bälinge IF gikk veien videre til Enköping og Helsingborgs IF som assistenttrener før han tok over BK Häckens herrelag i 2009. Mellom 2009-2016 var Gerhardsson med på å bygge opp BK Häcken til den klubben den er i dag, og preget fotballen på Hisingen til å bli mer offensivt orientert. Ble presentert som landslagstrener i 2017 og har ledet Sverige til et OL-sølv og en VM-bronse siden da, og har ærlig talt ikke tråkket feil mange ganger i løpet av sine år på posten. Rolig i sitt lederskap og taktisk svært dyktig sammen med sin assistenttrener Magnus Wikman.

Gruppe H

Colombia
Nelson Abadia

Tyskland
Martina Voss-Tecklenburg

Marokko
Reynald Pedros

Sør-Korea
Colin Bell

Kommentar:
En god kvartett der kampen mellom Sør-Koreas Colin Bell og Tysklands Martina Voss-Tecklenburg kanskje er mest interessant. Colin Bell er engelsk, men har på mange måter blomstret som trener i Tyskland. Han har mange år bak seg i tysk fotball både på kvinne- og herresiden, og har faktisk vunnet Champions League én gang (2015) med den tyske storklubben Frankfurt. Interessant trener på Sør-Koreas benk, der han er verdsatt etter å ha vunnet sølv i Asiamesterskapet i fjor. Martina Voss-Tecklenburg er et stort navn hjemme i Tyskland. Hun har 125 landskamper for tyskerne gjennom 16 år på landslaget, og har god erfaring på trenerbenken med suksess med det tyske landslaget og under sitt seks år lange opphold i Sveits. Han tok over som Tysklands trener i 2019 og utstråler ro og kompetanse. Marokko har et spennende navn på trenerbenken i form av franske Reynald Pedros, som i løpet av sine to sesonger i den franske toppklubben Lyon vant både ligaen og Champions League i løpet av sitt korte opphold. Sterke meritter, men i et Lyon som var Europas dominerende kraft på slutten av 2010-tallet, leder han nå et Marokko som sliter. Colombias Nelson Abadia er den eldste av landslagstrenerne med sine 67 år og har vært landslagstrener for Colombia siden 2017. Før det hadde han en kort periode i kvinnefotballen før han tilbrakte mesteparten av karrieren på herresiden.

 


Burnley - Brentford