Velobet

AFC Asian Cup 2023 blir den 18. utgaven av AFC Asian Cup, den fireårige internasjonale fotballturneringen som arrangeres av det asiatiske fotballforbundet (AFC). Turneringen vil omfatte 24 landslag etter utvidelsen i 2019, med Qatar som regjerende mester.

Fem vertsbyer deltok i 2023-søknaden, deriblant sju stadioner som tidligere var klargjort for mennenees fotball-VM i 2022. Den 5. april 2023 offentliggjorde AFC de åtte stadionene fordelt på fire vertsbyer for turneringen. Den 21. august 2023 ble Lusail Stadium lagt til som en niende arena. Alle unntatt én (Stadium 974) av vertsstadionene fra fotball-VM i 2022 ble valgt ut til turneringen, sammen med Jassim bin Hamad Stadium, som var vertskap for kamper under VM i 2011, og Abdullah bin Khalifa Stadium, som ikke hadde vært vertskap for noen internasjonal turnering tidligere.

Lusail Stadium skal være vertskap for åpningskampen 12. januar[16], Ahmad bin Ali Stadium i Al Rayyan og Al Thumama Stadium i Doha skal være vertskap for semifinalene, mens Lusail skal være vertskap for finalen 10. februar.

Den 5. januar 2024 ble hovedsenteret for mediedekningen av turneringen offisielt innviet i Msheireb i sentrum av Doha.

Av de 24 lagene som skal delta, er 20 lag tilbake etter å ha deltatt i 2019-utgaven.

Tadsjikistan er den eneste debutanten i turneringen, mens Hongkong er tilbake for første gang på 56 år. Indonesia og Malaysia er begge kvalifisert for første gang siden de arrangerte AFC Asian Cup i 2007.

Fire nasjoner fra den forrige turneringen klarte ikke å kvalifisere seg (Nord-Korea, Turkmenistan, Jemen og Filippinene). India er den eneste SAFF-representanten (South Asian Football Federation) i denne utgaven, mens det er første gang fem lag fra AFF (ASEAN Football Federation) har klart å ta seg til finalen (Australia, Indonesia, Malaysia, Thailand og Vietnam).

Bare to lag fra WAFF (West Asian Football Federation) klarte ikke å kvalifisere seg til turneringen (Jemen og Kuwait). Iran utvider i mellomtiden sin kvalifiseringsrekord – dette er deres 15. strake deltakelse i turneringen, etter å ha kvalifisert seg for hver utgave siden 1968.

Mesterskapet starter med det vanlige gruppespillet, fire lag i hver gruppe. De to beste fra hver gruppe og de fire beste treerne går videre til sluttspillet.

Åttedelsfinalene starter 28. januar. Deretter går det slag i slag helt til finalen som spilles den 10. februar på Lusail Stadium.

Gruppene er som følger:

Gruppe A
Qatar
Kina
Tadsjikistan
Lebanon

Gruppe B
Australia
Usbekistan
India
Syria

Gruppe C
Iran
De forente arabiske emirater
Hong Kong
Palestina

Gruppe D
Japan
Indonesia
Irak
Vietnam

Gruppe E
Sør-Korea
Malaysia
Jordan
Bahrain

Gruppe F
Saudi-Arabia
Thailand
Kirgisistan
Oman


Burnley - Brentford