Play-off Europa – VM-kvalifisering

Hjem » Play-off Europa – VM-kvalifisering
Play-off Europa – VM-kvalifisering2022-11-01T22:41:37+01:00

Velobet

I tillegg til de ti VM-plassene som går til vinnerne av den europeiske gruppespillet under kvalifiseringen, er det tre plasser til å fylle. Disse må avgjøres av lagene i play-off. Når alle gruppespill er fullført, vil tolv nasjoner gå videre til denne delen av kvalifiseringen som vil finne sted i mars 2022.

⚽️ Slik spilles play-off til fotball-VM 2022

De tolv lagene er delt inn i fire sluttspillfinaler hvor lagene møtes i semifinale og en finalekamp. Alle møter i sluttspillet foregår i form av enkle kamper og de tre lagene som til slutt står som vinnere i finalen hedres med hver sin plass i VM 2022.


Burnley - Brentford

Når spilles play-off-kampene?

Datoene som er satt for play-off-sluttspillet er torsdag 24. mars 2022 for semifinalene, og tirsdag 29. mars 2022 for finalen. Først her vet vi hvem de totalt tretten europeiske nasjonene i verdensmesterskapet i 2022 blir.

Hvilke lag går till VM-play-off?

Når alle gruppespillene er fullført, går de ti gruppetoerne videre til denne delen av kvalifiseringen. De to beste gruppevinnerne fra Nations League sesongen 2020/2021, som ikke nådde første- eller andreplass i sin VM-kvalifiseringsgruppe, kommer også til sluttspillet. 

Her er lagene som deltar i VM-kvalifiseringens play-off:

 • Portugal (toer gruppe A)
 • Sverige (toer gruppe B)
 • Italia (toer gruppe C)
 • Ukraina (toer gruppe D)
 • Wales (toer gruppe E)
 • Skottland (toer gruppe F)
 • Tyrkia (toer gruppe G)
 • Russland (toer gruppe H)
 • Polen (toer gruppe I)
 • Nord-Makedonia (toer gruppe J)
 • Østerrike (gruppevinner Nations League)
 • Tsjekkia (gruppevinner Nations League)

Hvordan avgjøres det hvilke lag som møtes i VM play-off?

Allerede fredag ​​26. november er trekningen av sluttspillet og det er da vi får vite hvilke lag som kan møtes i disse kampene. Før trekningen er lagene seedet i to grupper basert på deres prestasjoner i VM-kvalifiseringen. I gruppen med de seedede lagene er de seks beste gruppetoerne og i gruppen med de useedede lagene finner vi de fire dårligste gruppetoerne sammen med de to Nations League-lagene.

Slik ser seedingen ut før play-off-trekningen:

Seedet lag: Portugal, Skottland, Italia, Russland, Sverige og Wales
Useedet lag: Nord-Makedonia, Østerrike, Tyrkia, Tsjekkia, Ukraina og Polen

De seks høyest seedede lagene i sluttspillet vil bli trukket i par med ett av de seks lavest rangerte. Trekningen begynner med at de seks høyest rangerte lagene trekkes i semifinalen. Laget som trekkes først havner i kamp 1, laget som trekkes neste havner i kamp 2 og så videre. Deretter finner den samme prosedyren sted for de useedet lagene.

Det er allerde nå klart hvilke vinnende lag som har muligheten til å møtes i løpet av play-off finaler:
Vinneren i play-off-møte 1 møter vinneren i play-off-møte 2 i play-off-finale A
Vinneren i play-off-møte 3 møter vinneren i play-off-møte 4 i play-off-finale B
Vinneren i play-off-møte 5 møter vinneren i play-off-møte 6 i play-off-finale C

Hvilke lag har hjemmebane?

Lagene som er seedet før trekningen får spille sin play-off-semifinale på hjemmebane. For hver sluttspillfinale gjennomføres det en egen trekning hvor det avgjøres hvilken semifinale hvis vinner får spille sluttspillfinalen hjemme.

Nyheter

Last inn flere nyheter

⭐ Tidligere europeisk playoff kvalifiseringskamp for VM

Siden 1998 har playoff vært en naturlig del av de europeiske kvalifiseringskampene for VM. Allerede før det har noen kvalifiseringer blitt avgjort ved hjelp av direkte avgjørende møter. Her oppsummerer vi de tidligere playoff-kampene som er spilt.

Playoffen for VM i 1966 i England

I kvalifiserende gruppe 1 og 9 havnet de to lagene på toppen av de samme poengene, noe som medførte at en ny kamp mellom lagene måtte spilles. I gruppe 1 var det Bulgaria og Belgia som slo seg ned, hvor det var Bulgaria som vant møtet 2-1. I gruppe 9 var det Spania i sin tur som endelig tok VM-plassen etter å ha beseiret Irland 1-0.

Playoffen for VM i 1974 i Vest-Tyskland

I kvalifiserende gruppe 1 og 7 havnet de to lagene på toppen av de samme poengene, noe som medførte at en ny kamp mellom lagene måtte spilles. I gruppe 1 var det Østerrike og Sverige som gjorde opp, der det var Sverige som vant møtet 2-1. I gruppe 7 klarte Jugoslavia å nå VM etter å ha beseiret Spania 1-0.

Playoffen for VM i 1986 i Mexico

De tre andreplassene i gruppen som ikke gikk direkte til VM ble rangert mot hverandre, der de to beste lagene møttes i et playoff som avgjorde den siste europeiske VM-plassen. De to kampene mellom Belgia og Nederland resulterte i uavgjort 2-2, der Belgia med flere bortemål gikk til mesterskapet.

Playoffen for VM i Frankrike i 1998

De åtte gruppeleverne som ikke gikk direkte til VM møttes i playoff, der de fire vinnerne gikk til turneringen. Lagene som gikk helt til VM var Kroatia, Italia, Belgia og Jugoslavia.

Playoffen for VM i 2002 i Sør-Korea og Japan

De åtte gruppeleverne som ikke gikk direkte til VM møttes i playoff, der de fire vinnerne gikk til turneringen. Lagene som gikk helt til VM var Belgia, Tyskland, Slovenia og Tyrkia.

Playoffen for VM i 2006 i Tyskland

De seks andreplassene som ikke gikk direkte til VM møttes i playoff, der de fire vinnerne gikk til turneringen. Lagene som kom helt til VM var Spania, Sveits og Tsjekkia.

Playoffen for VM i Sør-Afrika i 2010

De åtte beste gruppeplassene møttes i playoff, der de fire vinnerne kom seg til VM. Lagene som gikk helt til VM var Frankrike, Portugal, Hellas og Slovenia.

Playoffen for VM i 2014 i Brasil

De åtte beste gruppeplassene møttes i playoff, der de fire vinnerne kom seg til VM. Lagene som kom helt til VM var Portugal, Frankrike, Hellas og Kroatia.

Playoffen for VM i Russland i 2018

De åtte beste gruppeplassene møttes i playoffen, der de fire vinnerne kom seg til VM. Lagene som gikk helt til VM var Sveits, Kroatia, Danmark og Sverige.

🤷🏼 Hvordan spilles playoffen til VM?

Playoffen til VM består av seks semifinaler og tre finaler. Lagene blir trukket inn i semifinalen, og vinnerne går videre til finalekampene, hvor vinnerne hver blir belønnet med en VM-billett.

⚽ Hvem deltar i playoffen?

Totalt 12 lag deltar i playoffen. De ti gruppeleverne fra de vanlige VM-kvalifiseringene går videre til playoff, sammen med de to øverste lagene fra Nations League som ikke allerede har kvalifisert seg for VM eller playoffen.

⏰ Når spilles VM-playoff?

Playoffen skal etter planen spilles i slutten av mars 2022. Først etter dette vet vi hvem alle de europeiske VM-lagene vil være.