I tillegg til de ti VM-plassene som går til vinnerne av den europeiske gruppespillet under kvalifiseringen, er det tre plasser til å fylle. Disse må avgjøres av lagene i playoffen. Når alle gruppespill er fullført, vil tolv nasjoner gå videre til denne delen av kvalifiseringen som vil finne sted i mars 2022.

Samtidig som de ti vinnerne i gruppespillet hver blir belønnet med en VM-plass, får de som kommer på andreplass i hver gruppe en ny sjanse i playoffen. De to best rangerte lagene fra Nations League-sesongen 2020/2021, som ikke nådde førsteplass eller andreplass i sin kvalifiseringsgruppe for VM, kommer også hit. Hvilke disse to lagene vil være, er først klart etter at alle VM-kvalifiseringskampene er fullført. Det norske landslaget er rangert som 44. og har dermed en sjanse for å nå et av disse stedene hvis vi skulle falle helt i de vanlige kvalifiseringskampene.

Slik spilles playoffen for VM i 2022

Totalt tolv lag er delt inn i fire playoff-finaler der lagene møter hverandre i semifinaler og en finalekamp. Alle møtene i playoffen foregår i form av enkle kamper, og de tre lagene som til slutt står som vinnere i finalen blir hver hedret med en plass i VM.

De seks beste lagene i playoffen trekkes parvis med et av de seks lavest rangerte. Semifinalekampene blir deretter spilt på det høyest rangerte lagets hjemmebane. Vinnerne av semifinale 1 og 2 vil deretter slå seg ned i playofffinale 1, samtidig som vinnerne av semifinale 3 og 4 møtes i playofffinale 2, samt vinnerne av semifinalen 5 og 6 i playofffinale 3. Hvilket lag som har hjemmefordel i finalen trekkes på forhånd.

Datoene som er angitt for playoff til VM er 24.-25. Mars 2022 for semifinalen og 28.-29. Mars 2022 for finalen. Bare her vet vi hvem de totalt tretten europeiske nasjonene i Fotball VM i 2022 blir.

Tidligere europeisk playoff kvalifiseringskamp for VM

Siden 1998 har playoff vært en naturlig del av de europeiske kvalifiseringskampene for VM. Allerede før det har noen kvalifiseringer blitt avgjort ved hjelp av direkte avgjørende møter. Her oppsummerer vi de tidligere playoff-kampene som er spilt.

Playoffen for VM i 1966 i England

I kvalifiserende gruppe 1 og 9 havnet de to lagene på toppen av de samme poengene, noe som medførte at en ny kamp mellom lagene måtte spilles. I gruppe 1 var det Bulgaria og Belgia som slo seg ned, hvor det var Bulgaria som vant møtet 2-1. I gruppe 9 var det Spania i sin tur som endelig tok VM-plassen etter å ha beseiret Irland 1-0.

Playoffen for VM i 1974 i Vest-Tyskland

I kvalifiserende gruppe 1 og 7 havnet de to lagene på toppen av de samme poengene, noe som medførte at en ny kamp mellom lagene måtte spilles. I gruppe 1 var det Østerrike og Sverige som gjorde opp, der det var Sverige som vant møtet 2-1. I gruppe 7 klarte Jugoslavia å nå VM etter å ha beseiret Spania 1-0.

Playoffen for VM i 1986 i Mexico

De tre andreplassene i gruppen som ikke gikk direkte til VM ble rangert mot hverandre, der de to beste lagene møttes i et playoff som avgjorde den siste europeiske VM-plassen. De to kampene mellom Belgia og Nederland resulterte i uavgjort 2-2, der Belgia med flere bortemål gikk til mesterskapet.

Playoffen for VM i Frankrike i 1998

De åtte gruppeleverne som ikke gikk direkte til VM møttes i playoff, der de fire vinnerne gikk til turneringen. Lagene som gikk helt til VM var Kroatia, Italia, Belgia og Jugoslavia.

Playoffen for VM i 2002 i Sør-Korea og Japan

De åtte gruppeleverne som ikke gikk direkte til VM møttes i playoff, der de fire vinnerne gikk til turneringen. Lagene som gikk helt til VM var Belgia, Tyskland, Slovenia og Tyrkia.

Playoffen for VM i 2006 i Tyskland

De seks andreplassene som ikke gikk direkte til VM møttes i playoff, der de fire vinnerne gikk til turneringen. Lagene som kom helt til VM var Spania, Sveits og Tsjekkia.

Playoffen for VM i Sør-Afrika i 2010

De åtte beste gruppeplassene møttes i playoff, der de fire vinnerne kom seg til VM. Lagene som gikk helt til VM var Frankrike, Portugal, Hellas og Slovenia.

Playoffen for VM i 2014 i Brasil

De åtte beste gruppeplassene møttes i playoff, der de fire vinnerne kom seg til VM. Lagene som kom helt til VM var Portugal, Frankrike, Hellas og Kroatia.

Playoffen for VM i Russland i 2018

De åtte beste gruppeplassene møttes i playoffen, der de fire vinnerne kom seg til VM. Lagene som gikk helt til VM var Sveits, Kroatia, Danmark og Sverige.

 

Hvordan spilles playoffen til VM?

Playoffen til VM består av seks semifinaler og tre finaler. Lagene blir trukket inn i semifinalen, og vinnerne går videre til finalekampene, hvor vinnerne hver blir belønnet med en VM-billett.

Hvem deltar i playoffen?

Totalt 12 lag deltar i playoffen. De ti gruppeleverne fra de vanlige VM-kvalifiseringene går videre til playoff, sammen med de to øverste lagene fra Nations League som ikke allerede har kvalifisert seg for VM eller playoffen.

Når spilles VM-playoff?

Playoffen skal etter planen spilles i slutten av mars 2022. Først etter dette vet vi hvem alle de europeiske VM-lagene vil være.