Her finner du tabellene for herrenes og kvinnenes fotballturneringer under OL i Paris 2024. Herreturneringen består av 16 nasjoner som er delt inn i grupper på fire lag, som hver møter hverandre én gang. De to beste lagene fra hver gruppe går videre til sluttspillet.

I kvinnenes turnering deltar 12 lag fra alle verdenshjørner, som deles inn i tre grupper på fire lag. De to beste lagene fra hver gruppe, sammen med de to beste treerne i gruppene, går videre til sluttspillet.


Usbekistan U23 - Spania U23


Canada - New Zealand

FOTBALL-OL 2024 TABELLER

MENN

GRUPPE A

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
France Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
2
USA Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Guinea Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
4
New Zealand Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0

GRUPPE B 

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Argentina Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Morocco Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Iraq Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Ukraine Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0

GRUPPE C

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Spain Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Egypt Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Uzbekistan Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Dominican Republic Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0

GRUPPE D 

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Israel Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Paraguay Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Mali Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Japan Ol.
0
0
0
0
0 - 0
0

KVINNER

GRUPPE A

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Frankrike
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Canada
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Colombia
0
0
0
0
0 - 0
0
4
New Zealand
0
0
0
0
0 - 0
0

GRUPPE B

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Tyskland
0
0
0
0
0 - 0
0
2
USA
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Australia
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Zambia
0
0
0
0
0 - 0
0

GRUPPE C

#
Lag
KS
S
U
T
M
P
1
Brasil
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Japan
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Nigeria
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Spania
0
0
0
0
0 - 0
0

Fotball-OL 2024 gruppene – Slik er gruppespillet

I løpet av gruppespillet i fotballens OL-turneringer, som går fra 24. til 31. juli, rekker alle landslagene å spille tre kamper hver. Det gjelder å gjøre en så sterk innsats som mulig for å gå videre til sluttspillet. Hvis man ikke får nok poeng, vil OL-reisen ta slutt etter dette.

Å vinne en fotballkamp under OL gir tre poeng, mens uavgjort gir begge lag ett poeng hver. På herresiden går alle gruppevinnere og gruppetoere videre til kvartfinalene. På kvinnesiden, der det bare er tre grupper med fire lag, går i tillegg de to beste treerne fra hver gruppe videre. Disse avgjøres ved å sammenligne lagene på tredjeplass i gruppene med deres poeng og antall scorede mål opp mot hverandre.

Hva skjer med like mange poeng?

Noen ganger hender det at to eller flere lag ender opp med like mange poeng etter at alle kampene i gruppespillet er ferdigspilt. Når dette skjer, må en kunne skille lagene fra hverandre for å avgjøre hvordan de skal plasseres mot hverandre på tabellen. Det første ser en på etter den totale poengsummen, er lagenes målforskjell. Med målforskjell tar du antall scorede mål og trekker fra antall innslupne mål, der den med høyest verdi plasseres øverst.

Skulle dette tallet også være like, ser man i stedet på antall scorede mål, der den nasjonen som har scoret flest mål plasseres øverst. Hvis en fortsatt ikke klarer å skille lagene fra hverandre, ser man nærmere på det innbyrdes oppgjøre lagene. Først og fremst ser man på hvordan poengene er fordelt i kampen, og deretter på målforskjellen.

⚽ Gruppespillet Fotball-OL 2024

Her har vi listet opp alle lagene som deltar i de syv gruppene i fotballturneringen i sommer-OL 2024. På herresiden deltar 16 lag, fordelt på fire grupper med fire lag i hver. På kvinnesiden deltar 12 nasjoner, som er delt inn i tre grupper med fire lag i hver.

I henhold til reglene kan gruppene ikke inneholde mer enn ett lag fra hvert kontinent, noe som betyr at du kan få se møter mellom lag som til vanlig ikke spiller mot hverandre.

Menn Gruppe A

I gruppe A i fotball-OL for menn møtes Frankrike, USA, Guinea og New Zealand. Både Frankrike og USA har god erfaring fra OL, med to medaljer på merittlisten. Guinea debuterer, og New Zealand har deltatt tre ganger tidligere, senest i kvartfinalen.

Menn Gruppe B

I gruppe B i fotball-OL for menn deltar Argentina, Marokko, Irak og Ukraina. Argentina har to gullmedaljer fra begynnelsen av 2000-tallet, men har i de to siste utgavene blitt slått ut i gruppespillet. Irak og Marokko har deltatt tidligere, og Irak nådde semifinalen for 20 år siden. For Ukraina blir dette lagets første opptreden i turneringen.

Menn Gruppe C

Gruppe C består av Usbekistan, Spania, Egypt og Den dominikanske republikk. I denne gruppen finner vi to debutanter i Usbekistan og Den dominikanske republikk, mens Egypt håper å oppnå minst like stor suksess som de gjorde for 60 år siden, da de endte på fjerdeplass. Spania er de regjerende olympiske sølvmedaljevinnerne med flere medaljer på merittlisten.

Menn Gruppe D

Gruppe D består av Japan, Paraguay, Mali og Israel. Dette er en gruppe med tre relativt uerfarne nasjoner, der Japan, med to semifinale-deltakelser på 2010-tallet, anses som det sterkeste laget. Paraguay vant sølv i sitt forrige OL i 2004, som er det eneste tidligere OL Mali har deltatt i. Israel har på sin side to tidligere OL å se tilbake på, og begge turene endte i kvartfinalen.

Kvinner Gruppe A

Gruppe A består av Frankrike, Colombia, Canada og New Zealand. Canada har deltatt i de fire siste utgavene, og har vunnet to bronsemedaljer og ett gull. New Zealand har også deltatt i OL sammenhengende siden 2008, med en kvartfinale som den største suksessen. Både Frankrike og Colombia deltok i OL i 2012 og 2016, og Frankrike endte på fjerdeplass under OL i London.

Kvinner Gruppe B

Gruppe B hos kvinnene består av USA, Zambia, Tyskland og Australia. Både USA og Tyskland er store favoritter til gullet, mye på grunn av deres tidligere medaljehøst i turneringen. Australia har deltatt i fire tidligere OL, mens Zambia debuterte i mesterskapet i 2020. Den reisen endte i gruppespillet, mens Australia gikk helt til semifinalen.

Kvinner Gruppe C

Gruppe C hos kvinnene finner vi Spania, Japan, Nigeria og Brasil. Noe overraskende gjør Spanias kvinner sin OL-debut i år, mens Nigeria gjør sitt fjerde mesterskap. Både Brasil og Japan deltok i mesterskapet i 2020, der OL-eventyret deres endte i kvartfinalen. Japan har en sølvmedalje fra 2012, mens Brasil vant samme ære i både 2004 og 2008.

Hvordan trekningen av gruppene skjer

Trekningen til turneringen ble avholdt 20. mars 2024.

Seedning foran OL-trekningen

For mennene gjaldt det at ingen gruppe inneholdt mer enn et lag fra hver konføderasjon. Det ga denne pottfordelingen:

Pott 1: Frankrike (tildelt A1), Japan, Usbekistan og Argentina
Pott 2: Spania, New Zealand, Paraguay og Marokko
Pott 3: USA, Egypt, Irak og Mali
Pott 4: Den Dominikanske Republikk, Israel, Ukraina og Guinea

For kvinnene er lagene seedet i henhold til verdensrankingen, som oppdateres før trekningen. Slik så alle seedningsgruppene ut i kvinnenes OL-loddtrekning:

Pott 1: Frankrike (gitt A1), Spania og USA
Pott 2: Tyskland, Japan og Canada
Pott 3: Brasil, Australia og Colombia
Pott 4: New Zealand, Nigeria og Zambia

Ett lag fra hver seedingsgruppe ble deretter trukket ut til hver OL-gruppe.

⚽ Hvordan spilles Fotball-OL?

De olympiske fotballturneringene starter med et gruppespill for både menn og kvinner, der de 16 herrelandslagene deles inn i fire grupper, mens de 12 kvinnelandslagene deles inn i tre grupper. Når alle lagene har spilt mot hverandre i gruppene, går de beste lagene videre til sluttspillet. Her er det vinn eller forsvinn i hver kamp på veien mot den store OL-finalen.

Deltar Norge i fotball-OL?

Nei, verken mennene eller kvinnene deltar i årets fotball-OL

Hvilke lag går til OL-sluttspillet?

På kvinnesiden går gruppevinnerne og gruppetoerne videre til sluttspillet, sammen med de to beste gruppetreerne. På herresiden går gruppevinnerne og gruppetoerne videre til sluttspillet.

Slik har det gått for Norges i tidligere OL

Norges menn i OL

Første gangen Norge deltok i OL med mennene var i 1912 som ble avholdt i Sverige. Det var den gang ikke et gruppespill, men formater var som en cup. En vinn-eller-forsvinn-format. Det var opprinnelig 14 lag (alle europeiske) påmeldt, men Böhmen ble imidlertid avvist fordi forbundet hadde blitt stemt ut av FIFA i 1908, mens Belgia trakk seg to uker før trekningen på grunn av mangel på spillere som kunne reise. Deretter trakk Frankrike seg tre dager etter trekningen: Motstanderne, Norge, ble tildelt en 2-0-seier. I andre runde var Danmark motstanderen. De slo hardt fra seg og vant hele 7-0, og Norge var dermed ute av OL. De endte dermed på 8. plass

Neste opptreden var i 1920 da Belgia var vertsnasjonen. Ettersom dette var det første OL etter første verdenskrig, ble ikke Tyskland, Østerrike, Ungarn, Bulgaria og Tyrkia invitert. Det engelske fotballforbundet hadde også trukket seg fra FIFA, sammen med forbundene til de andre britiske hjemlandene, etter at deres krav om at forbundene til Tyskland, Østerrike og Ungarn skulle ekskluderes fra organisasjonen ble avvist. FIFA aksepterte likevel at et lag fra Storbritannia (som representerte Storbritannia og Irland) fikk delta, og bestemte at land som deltar i OL i andre idretter ikke skulle ekskluderes fra fotballturneringen. Norge møtte Storbritannia i første runde, som ga 3-1-seier. I andre runde venter Tsjekkoslovakia som ble for sterke, de vant 4-0. Norge endte dermed denne gangen på 7. plass.

Det ble deretter noen OL uten Norges deltakelse, men i 1936 var de tilbake. Nå var Tyskland arrangør.  Etter innføringen av det første verdensmesterskapet i fotball i 1930 (som i seg selv førte til at det ikke ble arrangert noen fotballturnering i OL-programmet i 1932), fikk de konkurrerende nasjonene fra nå av bare lov til å bruke sine beste spillere hvis de var amatører eller (i tilfeller der nasjonale forbund fikk hjelp av interesserte stater til å omgå en slik regel) hvis profesjonelle spillere var sponset av staten. Men siden amatørspillere ble regnet som seniorspillere, ville resultatene deres fortsatt bli regnet som seniorlandslagets resultater frem til 1992. Dette OL skulle bli det beste gjennom tidene for de norske mennene. OL var nå utvidet til 16 deltakende lag, fra Europa, Asia, Afrika og Amerika. I den første kampen slo Norge Tyrkia 4-0. I neste runde, kvartfinalene, slo Norge vertsnasjonen Tyskland 2-0. Semifinalen mot Italia gikk til overtid, før italienerne vant. Norge spilte dermed i bronsefinalen, mot Polen. Denne var Norge 3-2, samtlige mål av Arne Brustad. Dette er den første og eneste medaljen de norske mennene har tatt i OL.

Det gikk flere OL uten Norge, og først i 1952 var Norge der igjen. Dette ble en kort affære. Finland var vertene, og den første motstanderen var Sverige. Som like godt vant og slo ut Norge allerede i første runde da de vant 4-1. Hele 25 lag deltok i dette OL.

Til OL i 1980, var gruppespill innført i OL (første gang i 1960). Men antall lag var blitt redusert til 16. Norge var kvalifisert for dette sluttspillet, men boikottet lekene sommer-OL 1980 i Russland som en protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan 27. desember 1979. Finland erstattet Norge.

I OL 1984 var det Norge som fikk plassen til et lag som boikottet OL, nemlig Øst-Tysklands plass. Norge møtte Frankrike, Chile og Qatar i gruppespillet. De vant en kamp, en uavgjort og et tap. Det ga tredje plass i gruppen, og ikke videre avansement. Norge endte på 10. plass.

Norge har ikke vært kvalifisert til OL etter dette.

Norges kvinner i OL

Kvinnene fikk sen innpass i OL. 1996 var første gang også kvinnene hadde en turnering i sommer-OL. 8 lag deltok her, fordel i to grupper. I Norges gruppe var Brasil, Tyskland og Japan. Norge vant kampene mot Tyskland og Japan, og spilte uavgjort mot Brasil. Dette ga første plassen i gruppen. Linda Medalen var den aller første norske kvinnen til å score i et OL. I semifinalen ventet USA. Til fulltid stod det 1-1, og kampen gikk dermed til overtid. Golden goal ble praktisert her, og det var amerikanerne som fikk det første målet. Norge tapte og fikk med seg en siste kamp, bronsefinalen. Her møtte de igjen Brasil, som var laget de tidligere hadde spilt uavgjort mot i gruppespillet. Norge var best da det gjaldt, og Ann Kristin Aarønes fikk inn to avgjørende mål i kampen de vant 2-0. Aarønes og Medalen var to av tre toppscorere med fire mål i turneringen.

I år 2000 var OL i Australia. Det var fremdeles 8 deltakende lag, og Norge var denne gang i gruppe med USA, Kina og Nigeria. Med to seire og et tap, ga det andre plass i gruppen bak USA. I semifinalen var Tyskland motstanderen. Norge vant denne kampen 1-0 etter selvmål av Tina Wunderlich. I finalen ventet USA, som var laget de tapte mot i gruppespillet. Og nok en gang var Norge best da det gjaldt som mest. I den første ekstraomgangen satte Dagny Mellgren inn vinnermålet og fastsatte resultatet til 3-2. Norges første gullmedalje i OL. Gro Espeseth og Ragnhild Gulbrandsen satte de to andre målene for Norge.

OL i 2004 gikk uten norsk deltakelse, men i 2008 var de norske kvinnene på plass igjen. OL for kvinnene ble nå utvidet til 12 lag, fordelt i tre grupper. Norge var nok en gang i gruppe med USA. I tillegg var også Japan og New Zealand i gruppen. Norge vant mot både USA og Japan, men gikk på et overraskende tap mot New Zealand. I kvartfinalen var det kjenningene fra Brasil som var motstanderne. Marta var en av to målscorere for Brasil, og med Norges ene mål på straffe av Siri Nordby var det Brasil som gikk videre. Dette ble det dårligste OL av de norske kvinnene gjennom tidene.

Norge har ikke vært kvalifisert til OL etter dette.