Oseania – VM kvalifisering

Hjem » Oseania – VM kvalifisering
Oseania – VM kvalifisering2023-04-13T12:46:48+02:00

11 lag kjemper om den halve verdenscupplassen som Oseania har tilgjengelig i fotball-VM 2022. Kvalifiseringen tar ikke vinneren til å spille i verdensmesterskapet, men til den interkontinentale kvalifiseringen mot en nasjon fra Sør-Amerika. Lagene fra denne delen av verden har dermed en ekstra lang vei å gå for spill i verdenscupen.

🌏 Oseanias kvalifiseringskamp for VM 2022

Kvalifiseringen var planlagt å starte i september 2020, men er nå utsatt til fremtiden med den pågående pandemien. Oceania Football Association OFC gikk nylig ut og kunngjorde at de nå tar sikte på å arrangere kvalifiseringskampene i begynnelsen av 2022.

Lagene som skal delta i kvalifiseringen til verdensmesterskapet i 2022 er New Zealand, Salomonøyene, Ny-Caledonia, Tahiti, Fiji, Vanuatu, Papua Ny-Guinea, Amerikansk Samoa, Samoa, Tonga og Cookøyene.

Nyheter VM kvalifisering

Last inn flere nyheter

⚽ Kommende kvalifiseringsrunder før VM 2022

Kvalifiseringsrunde 1

I den første delen av kvalifiseringen blir lagene delt inn i to grupper på fem og seks lag. Her møter alle hverandre hjemme og borte i kamper der viktige poeng står på spill. De to beste lagene fra hver gruppe går deretter videre til andre del av kvaliken.

Kvalifiseringsrunde 2

De fire topplasserte lagene fra den første kvalifiseringsrunden trekkes her parvis som møter hverandre i sluttspill. Vinnerne av disse dobbeltkampene møtes deretter i et nytt sluttspill, der den endelige vinneren når den interkontinentale kvalifiseringen.

⭐ Oseanias kvalifiseringskamp for forrige verdensmesterskap

Det er ikke mange gangene vi har sett lag fra Oseania i verdenscupen. 1950-turneringen var den første som ble spilt der en av nasjonene i Oseania var medlem av FIFA og dermed kunne kvalifisere seg til mesterskapet. Det tok imidlertid bare til verdensmesterskapet i 1966 før lag valgte å kjempe om en plass i verdensmesterskapet. Her lister vi opp hvordan det gikk for laget fra Oseania i forrige VM-kvalifiseringskamp.

VM 1966 i England

Australia konkurrerte i VM-kvalifiseringskampene som ble spilt sammen med de asiatiske nasjonene. Laget ble nummer to i gruppen etter dobbelt tap mot Nord-Korea og mistet dermed verdensmesterskapet.

VM 1970 i Mexico

Australia og New Zealand deltok i kvaliken som ble spilt sammen med lag fra Asia. New Zealand gikk ut i andre runde, samtidig som Australia nådde kvalifiseringsfinalen mot Israel. Her var det imidlertid Israel som tok verdenscupplassen.

VM 1974 i Vest-Tyskland

Australia og New Zealand deltok i kvalifiseringen som ble spilt sammen med de asiatiske landslagene. Lagene havnet i samme gruppe, med Australia på toppen og New Zealand på bunnen. Australia gikk deretter videre til kvalifiseringsfinalen, der de vant trippelmøtet med Sør-Korea. Dermed fikk verden se førstelaget fra Oseania i verdenscupen.

VM 1978 i Argentina

Australia og New Zealand konkurrerte i VM-kvalifiseringen, som ble spilt sammen med de asiatiske nasjonene. Laget havnet i samme gruppe, der Australia plasserte seg på toppen og New Zealand på andreplass. Australia gikk dermed videre til andre gruppespill, der en fjerdeplass ikke var nok til opprykk.

VM 1982 i Spania

New Zealand, Australia og Fiji deltok i kvalifiseringen som ble spilt sammen med lag fra Asia. New Zealand vant gruppen og gikk videre til den endelige gruppen sammen med Kuwait, Kina og Saudi-Arabia. Her kom New Zealand på en delt andreplass, noe som førte til en avgjørende kamp mot Kina der vinneren reiste til verdenscupen sammen med Kuwait. New Zealand gikk seirende ut av møtet og klarte å nå sitt første verdensmesterskap.

VM 1986 i Mexico

For første gang holdt Oseania sin egen kvalifisering til verdenscupen. Imidlertid var Australia og New Zealand de eneste lagene fra kontinentet som stilte opp, og andre steder i kvalifiseringen ble okkupert av Israel og kinesiske Taipei som av forskjellige grunner ikke kunne delta i deres regionale kvalifiseringskamp. Lagene møttes hjemme og borte og til slutt var det Australia som toppet tabellen og tok hjem plassen i den interkontinentale kvalifiseringen mot Skottland. Her var det dessverre et tap for laget.

VM 1990 i Italia

Australia, Fiji og New Zealand kvalifiserte seg igjen sammen med Israel og kinesiske Taipei, hvor det var Israel som kom seg til den interkontinentale kvalifiseringen mot Colombia. Laget tapte her dobbeltmøtet med 1-0.

VM 1994 i USA

Seks nasjoner fra Oseania konkurrerte denne gangen i kvaliken, som besto av to grupper med tre lag i hver. De to gruppevinnerne Australia og New Zealand møttes deretter i kvalifiseringsfinalen, der vinneren Australia gikk til interkontinentale sluttspill, som denne gangen besto av både semifinaler og finaler. Semin vant laget mot Canada, men i finalen ble de slått ut av Argentina.

VM 1998 i Frankrike

Ti lag deltok i kvaliken, som startet med et gruppespill med to grupper mellom de seks lavest rangerte lagene. De to beste lagene her gikk deretter videre til det andre gruppespillet sammen med de fire høyest rangerte lagene. Nok en gang var det Australia og New Zealand som lyktes best her og måtte avgjøre i kvalifiseringsfinalen. Australia ble vinneren her som fikk spille i den interkontinentale kvalifiseringen mot Iran. Sluttresultatet i de to kampene ble 3-3, men takket være flere bortemål var det Iran som fikk delta i verdenscupen.

VM 2002 i Sør-Korea og Japan

De ti lagene som deltok i kvaliken var delt inn i to grupper, hvorfra de to gruppevinnerne kom seg til den store kvalifiseringsfinalen. Ikke overraskende var det New Zealand og Australia som bosatte seg her igjen. Igjen var det Australia som kom videre, men i møtet med Uruguay ble de beseiret.

VM 2006 i Tyskland

Hele tolv nasjoner deltok i VM-kvalifiseringen, som startet med et gruppespill for de ti lavest rangerte lagene. De to og to i de to gruppene gikk videre til den andre kvalifiseringsrunden, der Australia og New Zealand ble med på et nytt gruppespill. Da alle lag møttes to ganger, toppet Australia og Salomonøyene tabellen, og lagene møttes i et sluttspill som avgjorde kontinentets deltakere i interkontinentale kvalifikasjoner. Australia vant kampen stort og kunne også hevne seg mot Uruguay.

VM 2010 i Sør-Afrika

I forkant av verdensmesterskapet i 2010 hadde Australia forlatt Oseania fotballforbund til fordel for asiaten. Dette økte sjansen for de mindre nasjonene til å spille i VM betydelig. Oceanic Football Championship 2008 fungerte som en kvalifiseringskamp for verdenscupen, der vinneren New Zealand gikk direkte til den interkontinentale kvalifiseringen mot den asiatiske nasjonen Bahrain. Det første møtet mellom lagene var målløst, men i bortekampen var det New Zealand som viste fremre føtter og tok hjem VM-plassen.

VM 2014 i Brasil

Elleve land konkurrerte i VM-kvalifiseringen, som startet med at de fire lavest rangerte lagene spilte et gruppespill. Herfra gikk vinneren videre til den andre gruppespillrunden, som besto av to grupper med fire lag i hver. Tahiti, Ny-Caledonia, New Zealand og Salomonøyene lyktes best her og slo seg deretter ned i en endelig gruppe, der vinneren New Zealand gikk for å kvalifisere seg mot Mexico. Dobbeltmøtet endte 9-3 i Mexicos favør og Oseania var igjen uten lag i verdenscupen.

VM 2018 i Russland

Elleve land konkurrerte i VM-kvalifiseringen, som startet med at de fire lavest rangerte lagene spilte et gruppespill. Herfra gikk vinneren videre til den andre gruppespillrunden, som besto av to grupper med fire lag i hver. De tre beste lagene ut av gruppene gikk deretter til en andre gruppespillrunde, der lagene igjen ble delt inn i to grupper. . Her var det endelig New Zealand og Salomonøyene som vant gruppene sine og dermed møttes i den siste sluttspillet. Dette vant New Zealand stort, noe som betydde at laget gikk til interkontinentale sluttspill. Her kan du beseire Honduras borte og dermed nå VM spill.

🤷🏼 Hvordan spilles Oceanic VM-kvalifiseringen?

Oseanias kvalifiseringskamp for verdensmesterskapet 2022 er planlagt å bli spilt som et gruppespill, som vil bli fulgt av et sluttspill der de beste lagene skal dra. Vinnerne av sluttspillet nøyer seg deretter med kontinentets plass i de interkontinentale kvalifiseringskampene.

🌏 Hvor mange plasser i VM har Oseania?

Det er totalt plass til 0,5 oseaniske landslag i verdensmesterskapet i Qatar. Halvparten av plassen representerer at et lag kan gå til verdenscupen gjennom den interkontinentale kvalifiseringen.

🇦🇺 Hvorfor kvalifiserer ikke Australia seg til verdenscupen sammen med Oseania?

Australia var medlem av Oceanic Football Association fram til 2006, da de valgte å bli med i Asian Football Association i stedet. Årsaken til dette sies å være at teamet ønsket å utvikle seg mer og at motstanden i Oseania ble ansett som for svak.