Det er totalt 46 asiatiske land som konkurrerer om 4,5 plasser frem til VM 2022. Kvaliken spilles i fire runder, der lagene møter hverandre i både sluttspill og klassiske gruppespill. De fire beste lagene i finaleomgangen kan se klare ut til verdensmesterskapet i Qatar 2022, mens et femte lag vil spille i interkontinentale sluttspill der det er sjanse for en ekstra plass. I tillegg til disse lagene er vertsnasjonen allerede klar for mesterskapet.

Hvordan følger du de asiatiske VM-kvalifiseringene?

For de norske fotballfans som ønsker å se kampene i Asias kvalifiseringskamp for verdenscupen, har C More kjøpt rettighetene til kampene. I vår kvalifiseringstabell kan du lese mer om hvordan du kan se disse kampene.

Asia-kvalifiseringskamp for VM 2022

Kvalifiseringsrunde 2

I runde 2 følger gruppespill der de 6 lagene fra runde 1 er forent med de 34 landene med høyest rangering. Lagene er delt inn i 8 grupper med 5 lag i hver gruppe. Gruppespillene og de 4 beste andreplassene går videre til kvaliken. Kampene i runde 2 spilles mellom september 2019 og juni 2021.

 

Dato og spillplan for den asiatiske VM-kvalifiseringen

Kvalifiseringskampene finner sted i løpet av ti forhåndsbestemte kampdager, der alle lagene spiller kamper på samme dato. I utgangspunktet ville gruppespillet blitt spilt i juni 2021, men nå gjenstår det å se om det blir slik eller ikke.

Her er datoene som gjelder for Asias VM-kvalifiseringsrunde 2:

5. og 10. september 2019
10. og 15. oktober 2019
14. og 19. november 2019
25. og 30. mars 2021 (FLYTTET, NYE DATOER KOMMER)
11. og 15. juni 2021 (FLYTTET, NYE DATOER KOMMER)

Tidligere kvalifiseringsrunder før VM 2022

Kvalifiseringsrunde 1

De 12 lavest rangerte landene deltok i runde 1 som var sluttspill der lagene møttes i hjemmekamp og bortekamp. Lagene ble på forhånd trukket i par og møttes deretter i perioden 6.-11. Juni 2019. I tabellen nedenfor kan du se hvordan møtene endte, samt hvilke lag som gikk videre.

Lag Resultat Lag Match 1 Match 2
Mongoliet 3-2 Brunei 2-0 1-2
Laos 0-1 Bangladesh 0-1 0-0
Malaysia 12-2 Østtimor 7-1 5-1
Kambodja 4-1 Pakistan 2-0 2-1
Bhutan 1-5 Guam 1-0 0-5
Macao 1-3 Sri Lanka 1-0 0-3

Mongolia, Bangladesh, Malaysia, Kambodsja, Sri Lanka og Guam gikk videre til kvalifiseringsrunde 2.

Kommende kvalifiseringsrunder før VM 2022

Kvalifiseringsrunde 3

I runde 3 trekkes de 12 lagene fra runde 2 inn i to grupper der de to beste lagene i hver gruppe får de 4 direkte plassene til VM 2022. Gruppetreer går videre til runde 4. Gruppespillet i runde 3 var planlagt spilt mellom september 2020 og oktober 2021, men vil nå bli utsatt.

Kvalifiseringsrunde 4

I den fjerde og siste kvalifiseringsrunden møtes de to gruppetreerne fra runde 3 i sluttspill der det blir bestemt hvilke av lagene som skal til den interkontinentale kvalifiseringsrunden. Lagene møtes i to kamper som var planlagt å finne sted 11. og 16. november 2021. Når kampene nå skal spilles er ennå ikke spikret.

Asias kvalifiseringskamp for forrige verdensmesterskap

Den asiatiske kvalifiseringen til verdenscupen har sett veldig annerledes ut gjennom årene. I løpet av 2000-tallet har det ført til et format der fire direkte plasser står på spill for laget. I tillegg er det muligheten til å gå til den interkontinentale kvalifiseringen. Her lister vi opp hvilke lag som har klart å kvalifisere seg til VM i forrige VM-kvalifiseringskamp.

VM 1934 i Italia

Tyrkia og det britiske palestinske mandatet kvalifiserte seg sammen med Egypt. Tyrkia valgte å trekke seg fra kvalifiseringen før start, og det britiske Palestina-mandatet tapte begge gruppekampene sine mot Tyrkia og savnet dermed verdensmesterskapet.

VM 1938 i Frankrike

Nederlandsk Østindia og Japan kvalifiserte seg til den asiatiske verdensmesterkvalifiseringen. Japan trakk seg imidlertid, noe som førte til at det nåværende Indonesia kvalifiserte seg til mesterskapet.

VM 1950 i Brasil

India, Burma, Indonesia og Filippinene gikk inn i de asiatiske kvalifiseringskampene, men allerede før start trakk Burma, Indonesia og Filippinene seg. Dette betydde at India automatisk kvalifiserte seg til turneringen, men til slutt valgte å skille seg ut på grunn av deltakelsen på grunn av de høye reisekostnadene for å komme til verdensmesterskapet i Sør-Amerika.

VM 1954 i Sveits

Sør-Korea, Japan og Kina deltok i kvaliken, men Kina valgte å stå over sine kamper. Sør-Korea vant deretter kvalifiseringsgruppen og var dermed klare for sitt første verdensmesterskap.

VM 1958 i Sverige

Asia kvalifiserte seg sammen med Afrika, og i den siste kvalifiseringsrunden var det Syria og Sudan som nøyde seg med den eneste VM-billetten. Kampene mellom lagene resulterte i en seier for Sudan, samt en uavgjort som resulterte i at ingen asiatiske lag gikk til verdensmesterskapet.

VM 1962 i Chile

Sør-Korea, Japan og Indonesia deltok i kvaliken, men Indonesia trakk seg før start. Sør-Korea vant begge kampene som ble spilt og gikk dermed til det interkontinentale sluttspillet mot Jugoslavia. Her ble laget beseiret og uten verdenscupplass.

VM 1966 i England

Nord-Korea og Sør-Korea deltok i kvaliken som ble spilt sammen med lagene fra Afrika og Oseania. Med Afrikas boikott av kvalifiseringen, så vel som Sør-Korea, ble det bare spilt to kamper mellom Nord-Korea og Australia i løpet av kvaliken. Nord-Korea vant begge disse kampene og klarte dermed å komme seg til verdenscupen.

VM 1970 i Mexico

VM-kvalifiseringskampen for Asia ble spilt sammen med lag fra Oseania, og allerede i første runde ble Sør-Korea og Japan eliminert. Israel og Nord-Korea gikk inn i andre del av kvalifiseringen, men Nord-Korea valgte å falle ut av kvalifiseringen da de nektet å spille mot Israel. Israel gikk dermed videre til finalerunden, der de beseiret Australia og kvalifiserte seg til verdenscupen.

VM 1974 i Vest-Tyskland

Kvalifikasjonen som ble spilt sammen med Oseania ble spilt i to forskjellige spor, der Sør-Korea var den asiatiske nasjonen som gikk lengst. Laget gikk helt til den siste runden i kvalifiseringen, der en sluttspill mot Australia ventet. Etter en tredje og direkte avgjørende kamp var det Australia som lyktes best og Asia var uten lag i verdenscupen.

VM 1978 i Argentina

Iran, Sør-Korea, Kuwait og Hong Kong tok seg til den siste kvalifiseringsrunden sammen med Australia. Gruppen ble til slutt vunnet av Iran, som gikk rett til verdenscupen.

VM 1982 i Spania

Kuwait, Kina og Saudi-Arabia gikk videre til den siste kvalifiseringsrunden sammen med New Zealand. Gruppen ble til slutt vunnet av Kuwait som gikk rett til verdenscupen. Kina havnet på en delt andreplass på tabellen, men gikk glipp av verdensmesterskapet etter en siste avgjørende kamp mot New Zealand.

VM 1986 i Mexico

For første gang hadde Asia sin helt egen kvalifiseringskamp for verdenscupen og ble tildelt to plasser i verdenscupen. Kvalifikasjonene ble spilt i to parallelle spor der lag fra Øst- og Vest-Asia ble satt opp mot hverandre. I den vestlige delen kom Syria og Irak til den endelige sluttspillet, der Irak til slutt tok verdensmesterskapet. I den østlige delen var det Japan og Sør-Korea som møtte hverandre og til slutt var det Sør-Korea som tok hjem en plass i verdenscupen.

VM 1990 i Italia

Sør-Korea, De forente arabiske emirater, Qatar, Kina, Saudi-Arabia og Nord-Korea gikk videre til det andre gruppespillet, der Sør-Korea og De forente arabiske emirater lyktes best og ble tildelt hver sin verdenscupbillett.

VM 1994 i USA

Saudi-Arabia, Sør-Korea, Japan, Irak, Iran og Nord-Korea gikk videre til det andre gruppespillet, der Saudi-Arabia og Sør-Korea lyktes best og hver ble tildelt en VM-billett.

VM 1998 i Frankrike

Saudi-Arabia og Sør-Korea ble hver tildelt en direkte plass etter å ha vunnet sine grupper i det andre gruppespillet. Iran og Japan, som ble nummer to i gruppene, spilte en avgjørende kamp der vinneren Iran gikk til det interkontinentale sluttspillet mot Australia. Resultatet ble uavgjort, men takket være flere bortemål var det Iran som gikk helt til verdenscupen.

VM 2002 i Sør-Korea og Japan

Saudi-Arabia og Kina ble hver tildelt en direkte plass etter å ha vunnet sine grupper i det andre gruppespillet. Iran og De forente arabiske emirater, som ble nummer to i gruppene, spilte en avgjørende kamp der vinneren Iran gikk til det interkontinentale sluttspillet mot Irland. Her var det det europeiske laget som vant møtet.

VM 2006 i Tyskland

For første gang hadde Asia fire direkte plasser i verdenscupen, samt en plass i de interkontinentale kvalifiseringskampene. Saudi-Arabia, Sør-Korea, Japan og Iran gikk rett til verdenscupen som andreplass i den siste gruppespillet. Usbekistan og Bahrain slo seg ned for sluttspillplassen, der Bahrain var det laget som lyktes best. I møtet med Trinidad og Tobago var det imidlertid et tap.

VM 2010 i Sør-Afrika

Australia, Japan, Sør-Korea og Nord-Korea gikk rett til verdenscupen som nummer to i den siste gruppespillet. Bahrain og Saudi-Arabia slo seg ned for sluttspillplassen, der Bahrain var det laget som lyktes best. I møtet med New Zealand ble de beseiret.

VM 2014 i Brasil

Iran, Sør-Korea, Japan og Australia gikk rett til verdenscupen som nummer to i det siste gruppespillet. Usbekistan og Jordan slo seg ned for sluttspillplassen, der Jordan var det laget som lyktes best. I møtet med Uruguay var det imidlertid et tap.

VM 2018 i Russland

Iran, Sør-Korea, Japan og Saudi-Arabia gikk rett til verdenscupen som andreplass i den siste gruppespillet. Syria og Australia slo seg ned for sluttspillplassen, der Australia var laget som lyktes best. I møtet med Honduras var det en seier, og for første gang kunne vi se fem asiatiske lag i verdenscupen.

Hvordan spilles den asiatiske VM-kvalifiseringen?

Asias kvalifiseringskamp for verdensmesterskapet i 2022 startet sommeren 2019 med sluttspill for de lavest rangerte lagene. I juni 2021 forventes det pågående gruppespillet å bli avrundet. Herfra går de beste lagene til et nytt gruppespill, der de fire beste lagene går direkte til verdenscupen. De to nest beste nasjonene bestemmer på sin side hvem som skal få delta i interkontinentale sluttspill.

Hvor mange steder i verdenscupen har Asia?

Det er totalt 4,5 afrikanske landslag i Qatar-VM. Halvparten av plassen representerer at et femte lag kan gå til verdenscupen gjennom den interkontinentale kvalifiseringen.

Hvilke asiatiske landslag er best i fotball?

I Asia er det en rekke vellykkede landslag. Japan, Iran, Sør-Korea og Australia er eksempler på noen toppnasjoner som er involvert i å gjøre opp for verdenscupplassene.